menu

Das Glasperlenspiel - Hermann Hesse (1943)

Alternatieve titel: Het Kralenspel: Poging tot Levensbeschrijving van Magister Ludi Josef Knecht Gevolgd door Knechts Nagelaten Werken

mijn stem
4,06 (31)
31 stemmen

Duits
Psychologisch

569 pagina's
Eerste druk: Gretz & Wasmuth, Zürich (Zwitserland)

Het 'Kralenspel' is een ongekend instrument, waarin de totale inhoud en alle waarheden van onze cultuur verwerkt zijn. Het is de kroniek van het leven van Josef Knecht die, deel uitmakend van een elitaire orde in de denkbeeldige staat Kastalië, zich ontwikkelt tot magister. Als meester-speler aan de top gekomen ziet hij de gevaren die Kastalië bedreigen: zelfgenoegzaamheid, zinloos isolement. Hij treedt uit de orde om als vrij mens in het wereldse bestaan een taak te gaan vervullen.

zoeken in:
avatar van Siddharta
5,0
Dit boek wordt terecht als het Magnus Opus gezien van Hesse. Een ongeloofelijk mooi, intrigerend en beklijvend verhaal. Het is een lijvig boek, maar hierdoor nog beter omdat het toch blijft boeien.

Het karakter en de gemoedswendingen van Jozef Knecht doen me denken aan Aljosja... (De Gebroeders Karamazov, Dostojevski)

avatar van Geerard
4,5
Dit boek doet me ook aan De Gebroeders Karamazov denken, alleen dan in verband met de populariteit hier op Boekmeter. Een ander prachtboek van Hesse, Narciss en Goldmund, staat op nummer 13 in de top 250 van Boekmeter en heeft bijna 7 keer zoveel stemmen als dit Kralenspel. Het is alsof je uitzinnig van Misdaad en Straf hebt genoten en vervolgens niet doorpakt met De Gebroeders Karamazov. Terwijl dit wat mij betreft beter is dan Narciss en Goldmund. Het is in ieder geval een boek voor de literatuur liefhebber, heeft een originele insteek met het Kralenspel, een zeer verrassend einde, en misschien niet geheel onbelangrijk voor velen: de spiritualiteit waar Hesse om bekend staat is aanwezig, maar veel meer tussen de regels ten opzichte van zijn andere boeken. Ga dit lezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:25 uur

geplaatst: vandaag om 13:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.