menu

The Tower - Simon Clark (2005)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Griezel

353 pagina's
Eerste druk: Leisure, New York (Verenigde Staten)

De Toren staat op zichzelf. Wat begon als een zeventiende-eeuws landhuis, is door de eeuwen heen uitgegroeid tot iets heel anders. Iets kwaadaardigs. Je hebt de sterke muren, de met schaduw gevulde kamers, de eenzame gangen. Maar de Toren wordt door veel meer bezocht als spoken uit het verleden, en het kan veel meer doen dan alleen schrik aanjagen. Het heeft een duister hart, en het is rusteloos geworden. Wanneer vijf niets vermoedende jonge mensen besluiten oppasser te worden, komen ze er al snel achter dat bezoekers niet welkom zijn in de Toren...

zoeken in:
avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Ik ben gek op spookhuizen, en het zou me ook niks uitmaken om diverse huizen uit de literatuur te bezoeken. Hell House, Hill House, Rose Red, Crickley Hall, Edgbrook Hall...het maakt me allemaal niks uit, maar in The Tower zou ik niet willen zijn. Dit is werkelijk een heel eng huis. Fysieke spoken zijn er niet aanwezig, zelfs niet zulke subtiele als in 'The Haunting of Hill House', maar het huis zelf is hier het spook, en dan ook weer niet zo als in 'The Thief of Always' waar het huis zelf leeft. En dan die klok...brrr.

avatar van Vaughn
Klinkt supergoed!

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)

avatar van DMF
4,0
DMF
Haunted house verhalen zijn binnen het horrorgenre absoluut mijn favorieten. Simon Clark heeft met 'The Tower' een dergelijk verhaal afgeleverd om je vingers bij af te likken. Bloedstollend spannend, origineel en die klok deed me bibberen.

Het verhaal is een combinatie van Final Destination met een willekeurig spookverhaal. De Final Destination reeks vind ik vrij kansloos, maar het idee erachter is wel interessant: weten hoe je gaat sterven. In het huis waar dit verhaal zich afspeelt geldt hetzelfde principe en Clark maakt daar erg leuk gebruik van; zeker in combinatie met die bizarre klok.
De personages zijn zoals je die verwacht in dit verhaal: jong, oppervlakkig en bij vlagen irritant, maar daar moet je doorheen kunnen prikken, want met elk anders aspect van het verhaal zit het eigenlijk wel goed. Spannend is het bijvoorbeeld 350 pagina's lang; het verhaal wordt ingeleid met een heerlijk suggestieve proloog en ook het huis zelf (wat in feite het 'spook' is) liet mij regelmatig huiveren. Daarnaast gebeurt er voldoende, al vind ik het soms net wat teveel van hetzelfde.
De dromen van de tijdelijke bewoners zijn ook erg beklemmend beschreven en de grens tussen droom en realiteit is regelmatig flinterdun. De komst van Cantley in het verhaal kon ik ook wel waarderen, al heb ik ook een beetje het gevoel dat Clark hem gebruikt om wat gaten te dichten.
Op het eind schiet het verhaal gelukkig niet erg door, maar ik vind het wel lichtelijk teleurstellend dat er redelijk wat losse eindjes zijn. Ik verwachtte niet op al mijn vragen een antwoord, maar nu blijft er wel heel veel aan de fantasie over.

Dat kan echter niet verhinderen dat 'The Tower' een uitstekend verhaal is (met een schitterende cover) dat mij als liefhebber absoluut kon bekoren. Doorlopend spannend, beklemmend en intimiderend. Voor de liefhebber absoluut een must-read.

* * * *

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Deze moet ik eens gaan herlezen...

Gast
geplaatst: vandaag om 15:02 uur

geplaatst: vandaag om 15:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.