menu

De Fûke - Rink van der Velde (1966)

Alternatieve titel: De Fuik

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Fries
Oorlog

100 pagina's
Eerste druk: Laverman, Drachten (Nederland)

Zoals in veel boeken van Van der Velde is de hoofdpersoon iemand die niet veel van gezag moet hebben. Hier is het een naamloze visser met een anarchistisch verleden die in 1943 door de Duitsers opgepakt wordt. Zijn zoon Germ zit in het verzet. Aanvankelijk denkt de visser dat hij meegenomen is voor wat routinezaken, maar als hij te horen krijgt dat zijn zoon 'alles al verteld heeft', weet hij dat het mis is.

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,5
geplaatst:
Leafer dea as slaaf, fan bûgjen frjemd. Friese gezegden die de Friese volksaard aardig uit de doeken doen. Zeker die van de onbuigzame Fries uit vroeger jaren. Soms wat kort voor de kop, allergisch voor bazerij en onrecht, volgers van Domela, de Grutte Socialist.

Zo’n man wordt opgehaald door de moffen en hun Nederlandsche hulpjes, de angsthazen die de weg van de minste weerstand kozen.

Je kunt uittekenen dat dit verkeerd afloopt, dat zulke verhalen geen happy ending kennen is geen spoiler.

Het verhaal geeft daarnaast een beeld van hoe men in de jaren 30 (over)leefde. Hoe men wel eens vast kwam te zitten als gevolg van de onbuigzaamheid bij conflicten met het gezag en hoe er soms geen keus is.

Stakingen, ploeteren, opstand maar ook wel geluk vinden in het leven in de vrije natuur en leven van de opbrengst van die natuur. Familieverhoudingen tussen en van mannen van weinig woorden die het moeilijk vinden troost te geven of te zoeken.

Rink van der Velde mag ik graag lezen, de Fûke is een in Friesland wereldberoemd verhaal, er zijn talloze toneelstukken van, er is een film. Het is een verhaal over Friezen. De trotse stijfkoppige mannen van weinig woorden die liever sterven dan slaaf te zijn, die nooit buigen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:48 uur

geplaatst: vandaag om 09:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.