menu

Hoe Ik Mijn Moeder Vermoordde - Theodor Holman (1999)

mijn stem
3,56 (8)
8 stemmen

Nederlands
Sociaal

142 pagina's
Eerste druk: Nijgh & van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Theodor Holman brengt met zijn nieuwe vriendin Karin een bezoek aan zijn 81-jarige moeder. Reeds vijf minuten na hun aankomst is de sfeer in de kamer om te snijden. Holmans moeder praat uitgebreid over haar kampverleden en brengt - voor de zoveelste keer - haar euthanasiewens ter sprake. Holman wil hier niks van weten en doet haar ideeën af als kitscherige damesbladen-romantiek.

zoeken in:
3,5
De vraag dringt zich op waarom ik dit boek van Holman meer apprecieer dan het boek "Ik Kom Terug" van Adriaan van Dis. Want er zijn (wel erg) veel overeenkomsten tussen beide boeken. Een Indische achtergrond, de oorlog in Ned. Indië en de jappenkampen tijdens de oorlog. Een erg moeizame moeder-zoon verhouding. Het journalist / schrijver worden van de zoon. En de ontmoetingen aan het eind van het leven van de moeder met het uitpraten van hun relatie. Misschien is het gewoon een kwestie van persoonlijke smaak, dat ik de sarcastische humor en het cynisme van Holman net wat meer waardeer dan dat van van Dis ...
Tja, en dan de titel. Ik had tevoren niet de synopsis op de achterflap van het boek gelezen en ik begon vol goede moed. En dan gaat het (weer) over euthanasie. Daar zat ik eigenlijk niet op te wachten. Maar het boek heeft me wel geraakt. De film / het docudrama van Theo van Gogh over Holman's moeder aan het eind van haar leven heb ik niet gezien. Dat zou het plaatje wel volledig gemaakt hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:02 uur

geplaatst: vandaag om 11:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.