menu

De Man en Zijn Fiets: Wielerverhalen - Wilfried de Jong (2009)

mijn stem
3,61 (19)
19 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sport

208 pagina's
Eerste druk: Podium, Amsterdam (Nederland)

Geen detail ontsnapt aan de aandacht van schrijver/presentator Wilfried de Jong als het wielrennen betreft. Daarvan getuigt hij in zijn populaire tv-programma Holland Sport, maar ook in zijn sportcolumns in NRC Handelsblad, nrc.next en in zijn sterke reportages en interviews voor het literaire wielertijdschrift De Muur. Een selectie van zijn mooiste wielerstukken over kasseien, lege bidons, aanrijdingen en mist op de Mont Ventoux.

zoeken in:
avatar van eRCee
De columns (stukjes van 2 pagina's, die al in NRC werden gepubliceerd) zijn inderdaad duidelijk vulsel, en vaak zowel gedateerd als weinig boeiend. In het tweede deel van dit bundeltje krijgen deze stukken helaas de overhand. De eerste helft vond ik daarentegen wel aardig, omdat De Jong de wielersfeer goed naar het papier weet te vertalen. Het bezoek aan Theo Bos en het fietstochtje met Jan Jansen behoren tot de hoogtepunten. Wat mij verder nog wel stoorde: 1. de denigrerende toon over Marianne Vos, en 2. de stelling dat we geen medelijden hoeven te hebben met profrenners die verongelukken omdat ze zelf voor dat vak gekozen hebben, volgens welke redeneerwijze je ook geen medelijden moet hebben met iemand die van een ladder valt en een dwarslaesie oploopt, of met een gezin dat op vakantie gaat naar de Alpen en op de Duitse snelweg verongelukt, of met iemand die onder een palmboom in slaap valt en een kokosnoot op z'n hoofd krijg, enz. enz.

avatar van Theunis
3,5
Het is net na zevenen. Met het kussen in mijn rug zit ik op mijn hotelbed te lezen in het boek van Wilfried de Jong. Het is warm op de kamer van dit smoezelig hotel. Ik werk vroeg wakker, te vroeg. We hadden een keuze: of het daglicht laten binnenkomen of het gordijntje toch dicht doen en de nachtelijke koelte buiten laten. We kozen voor het eerste. Samen met mijn buurman ben ik voor een paar dagen naar Limburg getogen om te fietsen in heuvelig Zuid Limburg, het meeste on-Nederlandse deel van Nederland. The Dutch Mountains. Ondertussen wordt er honderden kilometers verderop in Frankrijk gefietst. De Jong’s boek verscheen in 2009, tien jaar geleden. Dat is duidelijk merkbaar. Hoeveel kan er veranderen in tien jaar? Armstrong, de “Jezus Christus van het cyclisme” is net terug in het peleton. Van Maarten van der Weijden hoeven we geen terugkeer in de zwemsport meer te verwachten. “Hij verkiest een nieuw leven boven een bestaan als icoon voor de sport en het goede doel.” Doping wordt door De Jong nog net niet verheerlijkt. De oneerlijkheid, het sjoemelen en het spel wel.

Ik verkies toch zijn latere bundel, Kop in de Wind. Daarin schrijft De Jong over zijn eigen ervaringen op de fiets. Hij komt daarin dichterbij de fietservaring. Dit boek herbergt een paar langere verhalen en vooral veel van zijn columns voor het NRC. Het leest prettig weg zo tussen de wielerritjes en het Tour volgen door en De Jong bereikt zo af en toe zeker de top. Maar waar je in de Tour zo af en toe een ellenlange vlakke etappe hebt waar je knikkebollend bij in slaap kan vallen, zit er in dit boek ook zo nu en dan een minder boeiende passage waarbij je je ogen amper open kan houden. Deze verhalen zijn minder tijdloos en zijn ook niet om die reden geschreven. Het is De Jong vergeven. Zijn liefde voor de fiets vergoedt veel. En na een paar verhalen kan ik soms toch amper wachten om zelf weer op de fiets te springen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:25 uur

geplaatst: vandaag om 19:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.