menu

The Nazi and the Barber - Edgar Hilsenrath (1971)

Alternatieve titels: De Nazi en de Kapper | Der Nazi und der Friseur | The Nazi Who Lived as a Jew

mijn stem
3,95 (20)
20 stemmen

Duits
Historisch / Sociaal

318 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Geboren en opgegroeid in een joodse wijk van een klein stadje ontpopt Max Schulz zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als een van de grootste massamoordenaars in een vernietigingskamp, waar ook zijn vroegere buurtgenoten en vrienden het leven laten. Zijn opvallend joods uiterlijk maakt het hem mogelijk na de oorlog een nieuw leven te beginnen onder de naam van zijn vroegere vriendje Itzig Finkelstein. Hij emigreert naar Israël en wordt daar jood met de joden, maar juist daardoor wordt de massamoordenaar Max Schulz in hem tot een steeds zwaardere, ondraaglijke last.

zoeken in:
3,5
Origineel boek

Het vertelt het verhaal van de holocaust vanuit een interessant perspectief. Aanvankelijk wilde geen uitgever in Duitsland dit boek uitgeven. Toch zeker de moeite waard om het te lezen

avatar van vladlev
4,5
Briljant boek. En wel een erg originele invalshoek om over de holocaust te schrijven

avatar van stefan dias
4,0
Aanvankelijk lijk ik wat te struikelen over de stijl, niet helemaal mijn ding, maar gaandeweg neemt het boek me toch op sleeptouw en ben ik er met een rotvaart door gegaan. Een echte page-turner ook wel, dankzij een vrij unieke spanning. Het huiveringwekkende rondzwerven door het Poolse bos, de zwarte markt, de vlucht naar Palestina, allemaal verteld in een bizarre afwisseling van regelrechte woordendrift en soms abrupte laconieke verteltoon. Zo jakkert het verhaal steeds sneller verder naar zijn onvermijdelijke einde.

avatar van stefan dias
4,0
In mijn uitgave heb ik trouwens gelezen dat het boek eerst in het Engels is verschenen in 1971. Moet die datum dan niet veranderd worden?

avatar van PeterW
PeterW (crew)
stefan dias schreef:
In mijn uitgave heb ik trouwens gelezen dat het boek eerst in het Engels is verschenen in 1971. Moet die datum dan niet veranderd worden?

Niet alleen de datum, maar de rest ook. Aangepast.

avatar van liv2
inderdaad:


"Because of choosing the perpetrator's perspective the author had difficulties in publishing the book in Germany. It was first published in the U.S. in 1971 by Doubleday, one of the largest book publishing companies in the world, and then in Germany in 1977."

Gast
geplaatst: vandaag om 01:07 uur

geplaatst: vandaag om 01:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.