menu

Cycle of the Werewolf - Stephen King (1983)

Alternatieve titels: Het Uur van de Weerwolf | Silver Bullet

mijn stem
2,92 (73)
73 stemmen

Engels
Griezel

127 pagina's
Eerste druk: Land of Enchantment, Westland (Verenigde Staten)

Buiten wakkert de wind aan tot een gierend loeien. Arnie Westrum kijkt ongerust op en kijkt dan weer naar zijn kaarten. Het is de wind maar, tenslotte. De angst begint in januari. Bij het licht van de volle maan. Het eerste slachtoffer is een man die met opengereten keel in de sneeuw wordt aangetroffen. Een maand later wordt een vrouw op gruwelijke wijze vermoord in haar slaapkamer. De weerwolf kent geen medelijden. Bij het huilen van de wind hoor je zijn angstaanjagend gegrom. Bij volle maan slaat hij toe. De inwoners van het dorpje Tarker's Mills houden hun adem in, want wie zal het volgende slachtoffer zijn?

zoeken in:
2,0
Een dun boekje wat je zo uit hebt. Twaalf hoofdstukken = de maanden. Het einde van elke maand is bekend. Vanaf hoofdstuk 7 (=juli) gaan de hoofdstukken een beetje samenhangen. Krijgt van mij geen hoog cijfer! **

2,5
Heb je op een kort uurtje uitgelezen. Niet echt spannend en je leert de personages ook niet kennen omdat ze toch meteen doodgaan! 2.5*

avatar van Dexter
Jimmy009 schreef:
je leert de personages ook niet kennen omdat ze toch meteen doodgaan!


Uitkijken met spoilers graag.
Verder heb ik een vraagje: Stephen King fan?

2,5
Dexter schreef:
(quote)


Uitkijken met spoilers graag.
Verder heb ik een vraagje: Stephen King fan?


Een beetje wel eigenlijk...jij soms?

1,5
Tja, ooit eens bedoeld als kinderboek geloof ik. En meer is het ook niet. Een rechtlijnig verhaaltje zonder subplots of wendingen.
Niet heel bijzonder 1.5*

5,0
Dit boek vind ik goed is in de winter te lezen ofzo er zit toch iets goed in het verhaal. ik heb de film thuis.

Tom Cullen
ik vondt dit een redelijk boek van Stephen King maar dit is zeker niet zijn niveau.

3*

avatar van DMF
3,0
DMF
Een weinig bijzonder kort verhaal van King, maar als liefhebber van dit soort hersenspinsels vond ik het nog de moeite waard om te lezen.

Het verhaal loopt allemaal volgens verwachting en in een klein uur ben je er al doorheen. De hoofdstukken zijn vrij kort en de illustraties die tot slot volgen zijn soms nog wel aardig. Gedurende het verhaal worden de hoofdstukken iets langer, beter en spannender. King weet ook in korte tijd weer een leuk sfeertje neer te zetten. Zijn ietwat experimentele schrijfstijl spreekt me opnieuw aan.
Maar het is allemaal een nogal voorspelbaar geheel. Het einde ligt ook in de lijn der verwachting. Toch zie ik King dolgraag iets meer met dit onderwerp doen. Het normale-dag-gaat-fout-scenario is King nou eenmaal op het lijf geschreven.

* * *

avatar van Donkerwoud
4,0
Laat ik eens lekker recalcitrant zijn met een (te hoge?) score. Kon mezelf heel erg identificeren met de gehandicapte hoofdpersoon. Ook het wat bijbelse spel tussen goed en kwaad wordt leuk uitgewerkt. Misschien niet het boek van King dat het langst bijblijft maar zeker interessant.

avatar van Dr Channard
2,0
Eerste Stephen King boek dat een onvoldoende krijgt van mij.

Banale personages en een oninteressant verhaal.

2*

avatar van metalfist
2,0
Ik blijf Stephen King toch een fascinerend schrijver vinden. Het tempo waaraan hij boeken schrijft is vrij hoog, maar zijn niveau blijft dat over de grote lijn ook wel. Hij heeft ondertussen zo'n naam gemaakt dat hij zijn eigen goesting kan doen en dat werkelijk alles wat hij schrijft wordt in grote aantallen uitgebracht.

Zo startte Cycle of the Werewolf oorspronkelijk als een kalender door Zavista met illustaties door Bernie Wrightson. Elke maand zou een tekening hebben en een bijhorend vignetje van King. De grootte van zo'n vignetje was echter te limiterend voor de schrijver waarop hij een aantal kortverhalen schreef die bij de tekeningen hoorde. Dit werd dan gebundeld en verkocht als het boek dat iedereen nu kent.

Doordat het verhaal is opgedeeld in 12 hoofdstukken, één hoofdstuk voor elke maand dus, is Cycle of the Werewolf op zich wel een vermakelijk niemendalletje. Het leest erg vlot (vooral omdat er op het einde en het begin van elk hoofdstuk ook nog eens illustraties aanwezig zijn waardoor de pagina's werkelijk voorbij vliegen) en King's gebruikelijke stijl aanwezig is. Toch voelt het uiteindelijk aan als een te simpel tussendoortje.

Iets wat voornamelijk te wijten is aan het feit dat het verhaal nooit een echte climax bereikt. De meeste personages sterven aan het einde van hun hoofdstuk waardoor je nooit de gebruikelijke impact die dit teweeg moet brengen voelt. Daarbovenop wordt het mysterie van de wolf te snel onthuld en voelt de oplossing nogal gemakzuchtig en gehaast aan. King neemt meestal wel ruim zijn tijd om het einde op te bouwen, maar hier blijft hij steken op het aloude cliché van zilveren kogels.

2*

avatar van Jason82
3,0
Donkerwoud schreef:
Laat ik eens lekker recalcitrant zijn met een (te hoge?) score. Kon mezelf heel erg identificeren met de gehandicapte hoofdpersoon. Ook het wat bijbelse spel tussen goed en kwaad wordt leuk uitgewerkt. Misschien niet het boek van King dat het langst bijblijft maar zeker interessant.

Ik sluit me bij je oordeel aan (alhoewel ik het bij 3,5 ster hou ?).

Dit boek zou je eigenlijk in de donkere dagen voor kerst moeten lezen. Inderdaad, de maandelijkse verhaaltjes zijn vrij eenvoudig, maar mijn stokpaardje komt ook hier om de hoek kijken; sfeer ?. De verhaaltjes, het dorpse leven en de bijbehorende personages, de illustraties... nogmaals, ik had dit liever op een donkere, koude avond eind november gelezen, bij voorkeur helemaal alleen in de huiskamer met 1 leeslampje aan, dan nu bij 35 graden onder de parasol. ?

avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Zinloos, niet over het boek gaand bericht met provocerende inhoud en van waar ik mij van afvroeg wat het doel was verwijderd.

Edit: misschien iets te voorbarig nu ik tekst en uitleg heb gekregen. Anderzijds moet ik als plaatsvervangend/waarnemend moderator wel eens een oogje in het zeil houden.

avatar van Donkerwoud
4,0
chris reifert schreef:
Edit: misschien iets te voorbarig nu ik tekst en uitleg heb gekregen. Anderzijds moet ik als plaatsvervangend/waarnemend moderator wel eens een oogje in het zeil houden.


Eric Clapton - I Shot The Sheriff ( Studio Version ) - YouTube

avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Bij de Cream vind ik zijn gitaarwerk spectaculairder, maar dit is wel een relaxed muziekje voor op een warme zomerdag.

Heb dit boekje van King ook gelezen, maar dat is te lang geleden om iets zinnigers over te melden dat het mooie tekeningen van Bernie Wrightson bevat, bekend van stripblad Creepy.

3,5
You Better Watch Out!

Tweede boek van King. Prima mee vermaakt.

Als ik na het lezen van de maand juli en december erachter was gekomen dat
het beest met ook maar één klauw naar Marty had uitgehaald! Dan, dan had
ik Silver Bullet ter plekke in tweeën gescheurd en er wat van gezegd!

Pfhoe, gelukkig! Nice! Zweetdruppeltje op mijn voorhoofd. Marty treedt, met
zijn vuurwerk en .38 Colt Woodsman, als een ware Expendable op. Het beest
had geen schijn van kans. HELD!

Top 3 maanden: 1) juli. 2) december. 3) augustus.

Op naar de volgende King.

***½

Gast
geplaatst: vandaag om 15:31 uur

geplaatst: vandaag om 15:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.