menu

Capote: A Biography - Gerald Clarke (1988)

Alternatieve titel: Truman Capote: Een Biografie

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie

640 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Gerald Clarke beschrijft het leven van Truman Capote in vier delen: zijn jeugd die hij vooral bij familie doorbracht omdat zijn ouders een ongeorganiseerd leven hadden; zijn jaren van ontdekking, waarin hij de twee grote liefdes van zijn leven had, over de wereld reisde en zijn stem als schrijver vond; het schrijven van In Cold Blood; en de destructieve obsessie met drugs, alcohol en minnaars die volgden.

zoeken in:
ZAP!
Dat was een flinke pil (no pun intended). Eerst even laten bezinken en de notities doornemen.

ZAP!
P.s. (pre-scriptum): hopelijk is de crew er okay mee dat ik eens een keer geen spoilertags plaats...


Bij gebrek aan 'echte' royalty moest men het in Amerika vooral doen met Hollywood en aanverwante creatieve sterren, maar ook de allerrijksten in allerlei zaken en 'hun' vrouwen - in een tijd dat er nog maar bar weinig op hoge posities zaten, hadden zij toch duidelijk hun invloed als mode-iconen - en daar wilde Truman Capote maar al te graag bij horen. Hij was er van jongs af aan mee bezig om met behulp van zijn schrijverstalent (ik moet er toch snel eens van proeven, ik ken alleen een verfilming van zijn bekendste werk 'In Cold Blood' en die schijnt maar deels representatief te zijn voor zijn relaas), zijn uiterst innemende, excentrieke persoonlijkheid en (vol)harde(nde) werken er stap voor stap in door te dringen.

Deze pil bestaat uit twee helften, waarvan ik het eerste vrij snel door kwam (vooral de aanvang, over o.a. zijn jeugd in Monroeville met zijn tantes, zijn middelbare schooltijd in Greenwich en zijn eerste trips naar clubs e.d. in New York City, las erg fijn weg). Toch begon het (verderop beschreven) wereldje van de jetset (hier international set genaamd) mij hier en daar flink tegen te staan, helemaal wanneer het zich verplaatste naar bv. Sicilië, waar arm en rijk in bizar (lees: verwerpelijk) contrast met elkaar 'samen'leefden. Ik heb het kort daarna een tijdje laten liggen.

Clarke vertelt veel over het privéleven van Capote, bv. over zijn romances met een aantal mannen, die onderling ontzettend veel van elkaar verschilden. Belangrijke elementen daarbij waren dat hij door zijn moeder regelmatig in de steek gelaten (en zelfs een aantal keren in een hotelkamer opgesloten) werd (met haar onderhield hij echter tot aan haar dood - een zeer moeizaam - contact), alsook door zijn vader (met hem rekende hij sneller af, ook al ontmoetten ze elkaar later nog wel eens) én hij zich altijd een buitenbeentje gevoeld heeft door zijn afwijkende fysiek (waartoe ik ook zijn stemgeluid reken). In mijn beleving heeft hij zichzelf nooit helemaal kunnen accepteren zoals hij was en werd dat de fatale rode draad in zijn leven.

Het tweede deel gaat voor een belangrijk deel over het moeizame proces (no pun intended) dat hij doormaakte met het observeren, het vele praten met en de hulp die aanbood waar hij kon aan de moordenaars van de Clutters familie (op hun - die van de moordenaars én hun slachtoffers en omringende gemeenschap - geschiedenis baseerde hij zijn fameuze 'non-fiction novel' 'In Cold Blood'). Partner in crime (wederom, no pun intended) Harper Lee zag al snel dat hij (Capote) zich te veel liet meeslepen door de zaak, of beter gezegd, door de daders (nog specifieker: hij voelde een diepe genegenheid voor één van de twee moordenaars) die er alles aan deden om hun menselijke kant aan hem te tonen.

Daarna ging het verder bergafwaarts met hem, ook al werd me wel duidelijk dat hij een groot publiek bleef aanspreken en er ook in de hogere kringen altijd een aantal sympathisanten klaar voor hem bleven staan. Zelfs degene die hij het meest gekwetst had ('Babe' Paley) met zijn ontboezemingen (zij het in romanvorm - onaf, hier op BoMe te vinden onder de titel 'Answered Prayers') leek in Clarkes bewoordingen ook later nog moeilijk haar diepe sympathie voor hem te kunnen verbergen...


Een intrigerend en doorwrocht werk, al met al.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:56 uur

geplaatst: vandaag om 15:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.