menu

O Alquimista - Paulo Coelho (1988)

Alternatieve titel: De Alchemist

mijn stem
3,46 (271)
271 stemmen

Portugees
Ideeƫnliteratuur

192 pagina's
Eerste druk: Rocca, Rio de Janeiro (Brazilië)

De Andalusische schaapherder Santiago koestert van jongs af aan maar één wens: reizen, alle hoeken van de wereld onderzoeken en dan eindelijk te weten komen hoe die in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een queeste. Na vele omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist. Deze beschikt niet alleen over grote spirituele wijsheid, hij kent ook de diepten van het hart waarin de laatste waarheden over onszelf verscholen liggen. Als nomaden dolen wij schijnbaar verloren door een eindeloze woestijn om ten slotte die plek te bereiken waar ook ons hart zich bevindt.

zoeken in:
3,0
Kos
O Alquimista is toch de originele titel (Portugees) ?

Kos schreef:
O Alquimista is toch de originele titel (Portugees) ?


Je hebt gelijk klik

4,5
Dit boek vondt ik werkelijk verschrikkelijk mooi! Ik was op reis toen ik dit boek las! Dan ben je misschien zo ie zo meer gevoelig voor dit soort boeken. Het mooie aan dit boek is dat hij zo een simpel verhaaltje heeft geschreven maar zo veel ruimte om er zelf op door te denken en het verhaal op je eigen manier te interperteeren.


Voor mij een zeer bijzonder boek!

3,0
Kos
Dat heb ik toch niet. Het handige aan metaforen is dat ze een eenvoudige weergave weergeven van iets complexers.
Dit verhaal is in wezen een hele simpele vertelling, waarin allerlei metaforen schuilgaan.
Dat zal allemaal wel, maar het verhaal zelf leest echt gewoon als een simpel verhaaltje en ook al niet enorm boeiend.

Dat de achterliggende gedachten allemaal bijzonder en diepgaand zijn is prima, maar daar koop ik niet zo heel veel voor.

lezert
Vermakelijke proza voor verloren uurtjes.

Een lichte sympathieke vertelling zonder al te veel poespas, met een ietwat teleurstellend einde.

Wel mooi geschreven, maar toch uiteindelijk niet waar je (ik althans) op hoopt.

3 sterren

MAKTUB!

(volgens mij schrijf je het zo)
drie sterren.

5,0
De afsluiting van het voorwoord, over de jonglerende monnik en het kindje Jezus, zegt het eigenlijk allemaal: Fantastisch boek!

Louis2703
Geweldig boek, ik kan niet anders zeggen. Lekker vaag af en toe, lekker ongeloofwaardig. Zo ongeloofwaardig dat je er bijna in zou gaan geloven. 4,5*

avatar van BlueVelvet
2,5
Ook ik vond het een mooi boek, enerverend verhaal met veel wijsheden. Ik ben het niet met alle wijsheden eens, maar er zat een aantal interessante tussen.
4*

1,0
vooral veel gebakken lucht!

1*

avatar van BlueVelvet
2,5
Respekked schreef:
vooral veel gebakken lucht!

1*
Zo'n uitspraak is leuk, en er kan zeker een (grote) waarheid inzitten, maar zou je dit willen toelichten?
Anders blijft het bij een paar one-liners bij ieder boek

1,0
Natuurlijk.

Coelho heeft een mystieke vertelwijze, waardoor het geheel al zweverig naar voren komt. Daarnaast is het een spiritueel onderwerp, de zoektocht naar de innerlijke ziel. In bijna elke passage gebeurt er wel iets mystieks, mysterieus, bovennatuurlijks en lijkt zelfs het meest verdorde grassprietje de jongen nog op het goede pad te helpen.

Verder worden er ook een berg quasi diepzinnige teksten uitgekraamd, (jij noemt ze wijsheden) waar ik lacherig van werd.

Ik kon het kortom niet serieus nemen en stoorde me aan het 'geneuzel'. Omdat het boek wel heel makkelijk leest, niet de laagste score.

avatar van BlueVelvet
2,5
Dank voor je toelichting. Ik kan me veel voorstellen bij je kritiek. Het bovennatuurlijke lag er vrij dik bovenop. Toch had ik daar weinig problemen mee.
Ik vind het sowieso lastig om boeken te beoordelen. Wat laat je het zwaarst wegen: het 'plezier', de 'voldoening' tijdens het lezen, of je gedachten erover na het lezen. Sommige boeken zijn moeilijk door te komen, maar brengen veel stof tot nadenken achteraf. O Alquimista is andersom: plezierig tijdens het lezen, maar achteraf vrij leeg.
Voor nu houd ik het op 3,5*

5,0
Leukste boekje dat ik de laatste tijd heb gelezen.
Leest vlot en geeft je niet de kans om het effe neer te leggen en iets anders te gaan doen..
Met dank aan het liefje om me dit boekje te leren kennen..

avatar van Thomas83
4,0
Ik heb dit boek eens cadeau gekregen, en daar was ik zeer blij mee want ik was zelf al van plan het eens te kopen doordat ik er zoveel goede verhalen over hoorde. Op internet zag ik zelfs meerdere mensen dingen roepen als hoe het boek hun kijk op het leven echt had veranderd en hoe iedereen dit echt moest gaan lezen. Dat maakte me erg nieuwsgierig.
Die lovende kritieken vind ik dan weer wat al te overdreven, maar dat het een prachtig boek is, een sprookje wat als een trein wegleest en je een wijze kijk op het leven geeft, dat valt niet te ontkennen wat mij betreft. Ik heb er echt van genoten.

avatar van DvonGeem
2,0
Wat een onzinnige slechtgeschreven new-age onzin voor de grote massa is dit zeg.

avatar van BlueVelvet
2,5
Zou je dit wat kunnen toelichten? Dit zijn van die one-liners waar niemand iets mee kan.

avatar van DvonGeem
2,0
Hier wat citaten.

Alles hangt met alles samen. Hoe weet je niet, je weet alleen meer naarmate je dichter bij je droom komt en je eigen legende je bestaansreden wordt of via voorgevoel.

Leef alleen het heden en je zult gelukkig zijn

Het verlies van wat je al gevonden hebt en erg bent gaan waarderen, hoeft nooit in de weg te staan tussen jou en het verder volgen van je legende, het verder zoeken van je eigen schat. Dat wat jou vasthoudt is alleen je angst dat je niet terug zult keren; het nieuwe zal het oude echter mee omvatten.

“Heer ik ben niet waardig dat gij onder mijn dak komt maar spreek slechts één woord en mijn knecht zal genezen.” “Wat hij ook doet, ieder mens speelt altijd de hoofdrol in de wereldgeschiedenis. En meestal weet hij dat niet.”

pfffft.
Dit is naar mijn idee wel genoeg.

Of ik sta hier natuurlijk niet voor open, maar van dit soort oppervlakkig geneuzel waarop iedereen oh ja, inderdaad kan zeggen heb ik een broertje dood.

avatar van cortez
Jezus, dit boek ga ik alvast nooit lezen ...

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
DvonGeem schreef:

Of ik sta hier natuurlijk niet voor open, maar van dit soort oppervlakkig geneuzel waarop iedereen oh ja, inderdaad kan zeggen heb ik een broertje dood.


Ik had mijn stem al aangepast en als ik jouw citaten lees denk dat ik er nog maar een halve afdoe.
Het was voor mij jahaa. Niks nieuws onder de zon. Nog niet zo erg new age als de Celestijnse Belofte of deze van Coelho http://www.boekmeter.nl/book/3682. Hoewel mijn waardering (helemaal niet) daar weer overdreven laag was misschien.
Ik zal geen andere boeken van Coelho lezen.

avatar van DvonGeem
2,0
Die zal ik dan maar helemaal niet gaan lezen Psyche. Niet dat ik dat echt nog van plan was. Overigens geef ik niet zo snel 2* aan een boek. Moet je voorstellen.

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
DvonGeem schreef:
Die zal ik dan maar helemaal niet gaan lezen Psyche. Niet dat ik dat echt nog van plan was. Overigens geef ik niet zo snel 2* aan een boek. Moet je voorstellen.


Nee ik ook niet. Ik probeer er altijd wel iets uit te halen, iets dat voor het verhaal of de schrijver pleit.

avatar van BlueVelvet
2,5
@DvonGeem: bedankt voor de toelichting
Het klopt dat er veel uitspraken in staan die op iedereen van toepassing, die zo algemeen zijn dat het inhoudsloos wordt.
Toch vond ik dat er een aantal mooie denkbeelden in zaten (al moet ik toegeven dat ik ze niet direct voor de geest kan halen, is alweer een tijdje geleden).
Coelho lees ik ook niet om intellectuele uitdaging o.i.d. te krijgen, maar meer ter ontspanning; zijn boeken lezen namelijk snel weg en als je er niet te veel bij nadenkt kan het best vermakelijk zijn.

avatar van Thomas83
4,0
Ik vind het boek helemaal niet zo fout new age en positief denken en zo. Als je de quotes van DvonGeem leest ziet het er vreselijk fout uit ja, maar de context is wel belangrijk. Vind het gewoon een heerlijk boekje. Vooral omdat het helemaal niet zo moralistisch en met schijn-diepgang is, ondanks dat er wel wat levensbeschouwelijke boodschappen in zitten.

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Thomas83 schreef:
helemaal niet zo moralistisch


Er zit natuurlijk wel een en de moraal van dit verhaal is in, wat met


ondanks dat er wel wat levensbeschouwelijke boodschappen in zitten.


het gegeven dat er een levensbeschouwelijke boodschap in zit voor mij niet per definitie een lagere waardering tot gevolg heeft. Juist de verpakking van het verhaal was voor mij waarbij fragmenten zoals door DvG aangehaald niet helpen.
Ik ken mensen voor wie Coelho eye-openers of zo je wilt hoop of troost bracht, van op een andere manier naar het leven kijken. Prima, maar in deze vorm aan mij niet besteed.

avatar van Thomas83
4,0
Het boek is simpel geschreven, en daar hou ik wel van, zeker hier. Het verhaal is een soort sprookje, en je zou het boek bijna filosofie voor kinderen kunnen noemen of zo.

avatar van Micha
4,5
Een pareltje

0,5
De stijl vond ik armzalig. Die is op zijn best gewoontjes te noemen; dat is dan waarschijnlijk nog te danken aan een redacteur. Qua inhoud is het volstrekt clichematig. Een niemendalletje.

5,0
Geweldig boek, iedereen haalt er zijn of haar eigen ding uit.

4,0
eigenlijk best een dwaas boek. ik had er zo naar uitgekeken omdat iedereen diez het al gelezen had me had verteld hoe goed het boek was. zo leuk vond ik het niet. en filosofisch vond ik het ook niet geslaagd. geef mij maar rousseau voor goede filosofie!

Gast
geplaatst: vandaag om 03:15 uur

geplaatst: vandaag om 03:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.