menu

La Théorie des Nuages - Stéphane Audeguy (2007)

Alternatieve titel: De Wolkenbibliotheek

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Frans
Ideeënliteratuur

289 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Paris (Frankrijk)

Hoofdpersoon is de Japanse, in Parijs werkzame, couturier Akira Kumo. Hij is gefascineerd door wolken en meteorologie en laat zijn enorme bibliotheek hierover ordenen door de bibliothecaresse Virginie Latour. Tijdens haar werkzaamheden vertelt hij haar over de pioniers van de meteorologie; de levens van deels historische, deels fictieve figuren spelen in zijn relaas, kunstig in elkaar vervlochten, een grote rol. De echte reden voor zijn fascinatie wordt pas op het eind van de roman duidelijk als zijn jeugd in Hiroshima ter sprake komt.

zoeken in:
4,0
"Ideeënliteratuur"? Is dat een genre? Nooit van gehoord...

Ik vond dit een prachtig boekje, en heel verrassend. Zelf ben ik wolkenliefhebber, en dat is misschien handig bij het lezen van dit boekje. Het verhaalt namelijk over het ontstaan van de benaming van de diverse wolkensoorten. Het aspect van de Japanse verzamelaar speelt slechts een kleine rol.

Verschillende historische figuren (waarvan ik geeneens weet of ze allemaal bestaan hebben) passeren de revue, waarbij sommigen wel voor vermakelijke stukken zorgen, maar minstens zo vaak het geheel meer aan wetenschappelijke literatuur, geschiedsschrijving doet denken. Maar op de een of andere manier is dat helemaal niet erg: de personages zijn divers, het onderwerp best interessant, en de verwikkelingen soms amusant.

Het grootste genot ligt wel in de eenvoud van de schrijfstijl van Audeguy. Die leest heerlijk weg, en is ronduit verraderlijk simpel. Doet het 'm maar 'ns na...

Gast
geplaatst: vandaag om 14:12 uur

geplaatst: vandaag om 14:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.