menu

De Stem van Mijn Moeder - Abdelkader Benali (2009)

mijn stem
4,25 (4)
4 stemmen

Nederlands
Streek/Familie

243 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amstrerdam (Nederland)

Een fotograaf heeft zich een plaats verworven te midden van de culturele elite in Nederland. Hij is een veelgevraagd vakman, werkzaam voor glossy tijdschriften en toonaangevende week- en maandbladen. Zijn ouders, die vijfentwintig jaar geleden toen hij nog een kleine jongen was vanuit Marokko naar Nederland emigreerden, ziet hij nauwelijks. Daarin komt verandering als hij op een dag gebeld wordt door zijn vader, die hem dringend vraagt naar huis te komen. Zijn zieke moeder wil het familiefotoalbum zien. Dat album heeft zijn vader, met wie hij een zeer moeizame verhouding heeft, niet kunnen vinden. De fotograaf realiseert zich dat hij de ziekte van zijn moeder – en haar al jarenlange stilzwijgen – kan keren. Het fotoalbum is daarbij van het grootste belang, evenals de voorzichtige confrontatie met een uiterst trieste gebeurtenis die het gezin, nu al zo’n twintig jaar geleden, voorgoed heeft ontwricht. De herbeleving van dat drama heeft verrassende gevolgen.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Jammer dat het boek zo weinig onder de aandacht is. Het is wat mij betreft de beste roman van Abdelkader Benali.

avatar van Donkerwoud
4,0
Krachtige korte roman over hoe een Marokkaans-Nederlandse man ontworteld van zijn roots en zijn traditionele familie. In een tragische gebeurtenis raakt hij de band met zijn ouders volledig kwijt. Thema's als relatie tussen vader en zoon, rouwverwerking, opgroeien met een andere nationaliteit in Nederland, passeren de revue.

Het eerste boek van Abdelkader Benali waarin vorm en inhoud samenkomen in een emotionele sneltrein van intieme verwikkelingen. Het voelt als een zeer persoonlijk werk van de schrijver, hoewel het de vraag is of dat werkelijk zo is of dat het een getuigenis van zijn literaire bekwaamheid is.

Bilal030
Vandaag bekend geworden dat hij dit jaar de Gouden Ganzeveer krijgt. Een reden voor mij om dit jaar hopelijk wat meer van Benali te lezen. Dit boek klinkt wel interessant.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:06 uur

geplaatst: vandaag om 16:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.