menu

Offspring - Jack Ketchum (1991)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Griezel

248 pagina's
Eerste druk: Diamond, New York (Verenigde Staten)

Tien jaar geleden dacht de sherrif van Dead River, Maine, dat hij een primitieve, in grotten wonende stam van roofzuchtige wilden had uitgeroeid. Maar op een of andere manier heeft de stam het overleefd, om zich voort te planten, te jagen, te moorden, en te eten...

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
3,5
Goed vervolg op het 'harde' eerste deel. Hard in de zin van pure horror en slachtpartijen.

Dit vervolg is niet zo goed als Off-Season maar de spanning is in ieder geval niet minder.

avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
De verrassing is een beetje weg, en het verhaal gaat eigenlijk via dezelfde lijn als Off Season, wat het allemaal een beetje voorspelbaar maakt. Die kannibalen zijn nog steeds hatelijk, maar niet zo irritant als in deel 1. Verder leest het wel vlot weg.

avatar van DMF
3,5
DMF
Met heel veel plezier maakte ik kennis met Jack Ketchum in Off Season. Dat boek maakte alle verwachtingen waar en smaakte absoluut naar meer. Het vervolg, Offspring, zou wat minder origineel en zeker niet zo goed zijn. Ik hoopte op het tegenovergestelde, maar helaas bleek dat er niet in te zitten. Ook dit tweede deel is vermakelijk, maar niet zo origineel en sterk als zijn voorganger.

Het is toch vooral meer van hetzelfde en dat geldt eigenlijk van begin tot eind. Ketchum kopieert zichzelf eigenlijk en dat is wel teleurstellend te noemen. De bad-guys veranderen ook niet of nauwelijks en de plot verloopt volgens hetzelfde stramien. Het gebrek aan originaliteit reken ik Ketchum toch wel aan.
Dat neemt echter niet weg dat hij wel weer een leuk verhaal op poten zet, want het format uit het eerste deel werkte gewoon. Oftewel: ook in Offspring zitten er weer een stel vrienden in een huisje die vervolgens aangevallen worden door een stel wraakzuchtige kannibalen. In Off Season wist Ketchum de spanning echt heel erg sterk op te wekken en uit te werken, maar de angst voor het onbekende is in Offspring al direct afwezig, waardoor het allemaal simpelweg net iets minder is. Een aantal personages keren terug, wat ik wel kon waarderen, en de nieuwe personages zijn nog heel aardig.
Het loopt allemaal zoals je verwacht en het was wachten op de aanval van de bad-guys, die uiteraard ook kwam. In Off Season werd het daarna bij vlagen echt ranzig, maar in dit boek valt dat nog best mee. Het tweede deel van Offspring doet in mijn ogen niet eens onder voor dat van Off Season. De introductie van het boomhuisje vond ik erg geslaagd en zorgde voor de nodige spannende momenten. Jammer is wel dat er weer een grot als schuilplaats voor de kannibalen dient, net als het vorige boek. Het einde verliep hierdoor bijna hetzelfde als de vorige keer, maar spannend is het wel omdat er toch ook nog een aantal kleine andere zaken spelen. Het leest verder als een trein en je bent er zo doorheen en het absolute einde stelt niet teleur.

Offspring is met recht een vervolg op Off Season te noemen, omdat de plot vrijwel hetzelfde verloopt. Dat is enerzijds wat jammerlijk, want volgens mij kan Ketchum best creatiever zijn dan dit, maar anderzijds is het idee heel aardig en is de uitwerking goed genoeg om weer een spannend, en bij vlagen goor, verhaal neer te zetten. Ketchum blijf ik zeker volgen.

* * * ½

Gast
geplaatst: vandaag om 06:11 uur

geplaatst: vandaag om 06:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.