menu

Boyhood: Scenes from Provincial Life - J.M. Coetzee (1997)

Alternatieve titel: Jongensjaren

mijn stem
3,58 (19)
19 stemmen

Engels
Autobiografische Roman

176 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een niet al te meegaande Zuid-Afrikaanse jongen wordt zich langzaam bewust van de politieke geladenheid van de verschillende talen om hem heen, het Afrikaans waarin hij zich het meeste thuis voelt, als hij Afrikaans spreekt lijkt alles wat het leven gecompliceerd maakt, plotseling weg te vallen, en het Engels, om zich te ontworstelen aan Zuid-Afrika. Hij krijgt als Afrikaner een Engelse opvoeding. Hij houdt ontzettend van zijn land, vooral van het platteland waar de boerderijen van zijn familie voor hem fungeren als een toevluchtsoord. Het bewerken van het land lijkt voor Coetzee een zuiver en nederig beginpunt. Toch is land iets waar bij uitstek om gevochten moet worden. Hij ziet ook dat dit land eigenlijk toebehoort aan de zwarten, ondanks zijn eigen band met het stuk aarde. De Afrikaanse jongen met zijn Engelse opvoeding blijft een buitenstaander in zowel de Afrikaanse als de Engelse gemeenschap.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Ontroerend en ijzersterk geschreven, maar wellicht had er nog meer ingezeten als Coetzee een iets andere opzet had gehanteerd: nu zijn er eigenlijk geen scènes in het werk, de verteller beschrijft het alleen van moment tot moment, waardoor er ook amper sprake is van dialogen. Dat remt nog wel eens af.

avatar van mjk87
3,0
Na het fijne Youth ook dit werkje nog erbij gelezen. Wel vond ik dit boekje net iets minder. Afstandelijk allereerst. Vooral de hij-vertelvorm draagt daar sterk aan bij maar ook het episodische karakter van het boek helpt niet echt om een doorleefd boek te krijgen. Grote gebeurtenissen passeren emotieloos. Maar als inkijkje in het Zuid-Afrika van toen wel boeiend. En verder prima geschreven. Maar dat is het dan ook. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:20 uur

geplaatst: vandaag om 16:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.