menu

Die Vermessung der Welt - Daniel Kehlmann (2005)

Alternatieve titel: Het Meten van de Wereld

mijn stem
3,48 (24)
24 stemmen

Duits
Historisch

289 pagina's
Eerste druk: Rowohlt, Reinbek bei Hamburg (Duitsland)

De wiskundige Carl Friedrich Gauss (1777-1855) en de natuuronderonderzoeker / geograaf Alexander von Humboldt (1769-1859) waren beroemde tijdgenoten van elkaar, maar verder elkaars tegenpolen. Gauss was een genie dat fabelachtig kon rekenen voor hij leerde lezen, zijn leven lang thuis bleef en talloze opzienbarende formules produceerde. Hij legde de basis voor de moderne wiskunde. Humboldt was zijn leven lang op reis en beheerste een reeks van wetenschappen die hij op zijn reizen door Zuid-Amerika en Centraal-Azië nodig had. Hij legde nieuwe werelden open en bracht die in kaart. In deze roman ontmoeten de beide heren elkaar op een conferentie in Berlijn als ze al op gevorderde leeftijd zijn; ze blijken elkaar niet zo erg te mogen.

zoeken in:
3,0
Knap gemaakt met allerlei constructievondsten. Heel geestig ook. Twee grote genieën proberen de wereld wetenschappelijk te begrijpen, wat soms heel indrukwekkend is. Geestig is het ook.
Anderzijds voelt het ook wel wat modieus aan, een product van een cursus "creative writing".
Ik las het wel in een keer uit...

avatar van Pythia
2,0
Eigenlijk gaat het nergens over. Het boek bevat evenveel informatie als de twee bladzijden van wikipedia over de hoofdpersonen en dieper gaat het ook niet.

avatar van Raskolnikov
Het blijft een ongelukkige combinatie; non-fictie in romanvorm, met de vrijheden die daarin ongetwijfeld genomen worden. Het Meten van de Wereld blijkt achteraf een wat ongelukkige vorm. De personages, de tijd waarin ze leven en de zaken die ze ontdekken zijn interessant genoeg, maar had je voor de betrouwbaarheid en context liever in non-fictie vorm gelezen. En als poging twee menstypen tegenover elkaar te zetten (de avontuurlijke Alexander von Humbolt en de norse huismus Friedrich Gauss) had het weer beter gewerkt als fictie, waarbij de schrijver minder aan handen en voeten gebonden is. Nu overtuigt het op geen enkel vlak en is het hooguit aardig als vlot vertelde avonturenroman. Stilistisch vrij matig, met veel korte zinnen waarin in snel tempo langs openingen tot diepgang geraasd wordt. Gauss als hij hoort dat zijn vrouw dood is:

“ Hij schoof zijn stoel achteruit en probeerde aan de gedachte te wennen dat hij weer moest trouwen. Hij had kinderen. Hij wist niet hoe je die grootbracht. Een huishouden voeren kon hij niet. Dienstboden waren duur. Zacht opende hij de deur. Dat is het, dacht hij. Moeten leven, ofschoon alles voorbij was. Regelen, organiseren: elke dag, elk uur en elke minuut. Alsof het nog zin had.”

Het zou nog wel kunnen werken zulke korte zinnen, als dramatisch accent, maar niet als het hele boek in die vorm geschreven is. Het komt wat onbeholpen over.

4,0
Ik heb een afwijkende mening van die van de eerdere berichten op BM. Ik vond het zowel een mooi als interessant boek.

avatar van superfreak
3,0
Ik vind dat Raskolnikov het goed verwoord heeft. Het boek viel mij tegen. Het kon geen moment echt "pakken". Zeker de opsommingen van de avonturen van von Humbolt niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:10 uur

geplaatst: vandaag om 20:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.