menu

Ansichten eines Clowns - Heinrich Böll (1963)

Alternatieve titel: Meningen van een Clown

mijn stem
3,82 (30)
30 stemmen

Duits
Sociaal

295 pagina's
Eerste druk: Kiepenheuer & Witsch, Keulen (West-Duitsland)

Clown Hans Schnier is aan lager wal geraakt en verlaten door de vrouw met wie hij zes jaren heeft samengeleefd. Hij belt oude vrienden en bekenden om hulp. Maar zijn ellende, zijn verzet tegen de heersende hypocriete moraal inzake huwelijk en seksualiteit schrikken allen af. Geen van hen kan tot een daad van naastenliefde komen.

zoeken in:
avatar van thomzi50
4,0
Laat ik hier als eerste een bericht plaatsen, al weet ik niet of ik hier nu het meeste over te zeggen heb; mijn kennismaking met Böll, van wie ik eigenlijk nog nooit gehoord had. In het midden van de roman wordt de herhaling, zowel op detail- als op verhaalniveau soms net iets te groot, maar verder is dit een werkelijk prachtige roman. Ontroerend, uiterst geestig, navrant, origineel en er zit ook nog een enorme ontwikkeling in. De laatste dertig, twintig pagina's zijn dan ook nog eens om je vingers bij af te likken. Ruime vier sterren.

avatar van eRCee
4,0
Mooi boek inderdaad, mijn tweede van Böll, en hoewel het niveau van Biljarten om halftien mijns inziens niet wordt gehaald is dit toch een bevestiging van het vermoeden dat hij wel eens bij mijn favoriete schrijvers kan gaan behoren. WO II is op de achtergrond aanwezig, maar de hoofdmoot van de thematiek van Meningen van een clown betreft de heersende, katholieke moraal omtrent het huwelijk. Böll accepteert geen enkele ideologie, geen enkele waarde behalve die van menselijkheid. Zijn oprechte, rauwe woede over de hypocrisie en het liefdeloze denken van de elite is goed voelbaar, zeker in het begin van het boek. Zoals thomzi50 al zegt is er wat herhaling in het middendeel en ontbreekt het een beetje aan ontwikkeling, maar deze aanklacht tegen de maatschappij blijft dan nog indrukwekkend genoeg. Zonde dat Böll zo weinig gelezen wordt (mijn bibliotheek heeft maar één titel op de plank staan en de rest ver weggestopt in het magazijn) terwijl zijn romans zoveel zeggingskracht hebben. Kleine vier voor deze. Rest van het oeuvre volgt zeker.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:02 uur

geplaatst: vandaag om 02:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.