menu

The Third Part of King Henry the Sixth - William Shakespeare (1595)

Alternatieve titels: Koning Hendrik VI, Deel III | Henry VI, Part III | The True Tragedie of Richard Duke of Yorke, and the Death of Good King Henrie the Sixt

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Toneelstuk
Historisch

456 pagina's
Eerste druk: Millington, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Richard, hertog van York gaat de confrontatie aan met koning Hendrik VI. Bedreigd met lichamelijk geweld door de graaf van Warwick sluit de koning een deal en maakt York tot erfgenaam. Vol walging van deze lafheid laten Hendriks aanhangers hem in de steek. Koningin Margaret maakt duidelijk dat ze het hier niet mee eens is en verklaart de Yorkisten de oorlog, bijgestaan door de jonge Lord Clifford en andere aanhangers, inclusief haar zoon Edward. Tijdens de Slacht van Wakefield worden de Yorkisten verslagen, en Clifford vermoordt Yorks jonge zoon, de graaf van Rutland. Margaret en Clifford treiteren de hertog van York voor ze hem vermoorden. De graaf van Warwick neemt nu de oudste zoon van York, Edward, onder zijn hoede. Tijdens de Slacht van Towton nemen ze wraak op Margarets leger, en Clifford wordt gedood. Edward wordt tot koning uitgeroepen, en zijn broers George en Richard tot hertogen van Clarence en Gloucester. Warwick keert zich tegen Edward als hij met Elizabeth Woodville, Lady Grey, trouwt, terwijl Warwick in Frankrijk is om voor hem de hand van de zuster van de Franse koning te vragen. Koningin Margaret is in Frankrijk om militaire steun te vragen. De invasie is succesvol en Edward IV wordt gevangengenomen, en Hendrik weer op de troon gezet. Edward wordt echter gered door zijn broer Richard en de trouwe Lord Hastings. Het nieuws hiervan bereikt het hof in Engeland, en de jonge graaf van Richmond wordt voor zijn eigen veiligheid naar Frankrijk gestuurd, aangezien hij een afstammeling is van John of Gaunt, en daarom een mogelijke Lancasteriaanse erfgenaam. Edward verslaat en vermoordt Warwick tijdens de Slacht bij Barnet, en bij de Slacht bij Tewkesbury wordt de prins van Wales gedood, en koningin Margaret gevangengenomen. Dan begint Richard aan zijn campagne om alle obstakels op zijn pad naar de troon uit de weg te ruimen.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:15 uur

geplaatst: vandaag om 07:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.