menu

Factotum - Charles Bukowski (1975)

Alternatieve titel: Duvelstoejager

mijn stem
3,95 (123)
123 stemmen

Engels
Sociaal

205 pagina's
Eerste druk: Black Sparrow Press, Los Angeles (Verenigde Staten)

Chinaski, een luie, ambitieloze alcoholist waant zichzelf een schrijver,die zich door een schier eindeloze reeks van de meest vreselijke klaploperbaantjes heen werkt, terwijl hij een aantal vrouwen bevredigt, bij de paardenraces gokt en zich een stuk in de kraag zuipt.

zoeken in:
4,5
Ik heb regelmatig een binnenpretje gehad tijdens het lezen van dit boek. Sjeezus wat een loser die gozer. Het leest heerlijk weg, net als elk boek van deze grootmeester.

avatar van Sigmund666
5,0
Je lacht je echt kapot bij de avonturen van deze geweldige, mislukte en totaal verknipte knaploper met een sentimenteel hart. Alle baantjes zijn klaplopersbaantjes, maar toch weet hij in zijn eigen wereldje een prachtig bestaan te leiden. Hoe raar het ook moge klinken: Dit is het bestaan waar mannen soms alleen maar van kunnen dromen.

5*

4,5
Fantastisch hoe onverschillig het hoofdpersonage blijft bij alles wat hij meemaakt, het kan hem precies nooit echt schelen of hij z'n baan verliest (als hij z'n ontslagcheque maar krijgt )

yorgos.dalman
Ik sluit me volledig aan bij drie bovengeplaatste berichten. Post office, Factotum, Women... superieure deprimerende entertainment. Zelden was ellende en doelloosheid in zo'n geweldige, aanstekelijke vorm gegoten. Bukowski is simpelweg 'the man'.

5,0
Humor en triestheid, wat passen die twee toch vaak goed bij elkaar.
Bukowski is gewoon een heerlijke schrijver en zijn verhalen zijn gewoon te gek.
Je lacht je af en toe een kriek me dunkt.

avatar van Chungking
3,5
Leest vlot weg, maar toch wel zeer repetitief en ik vond het ook maar zelden echt grappig. Kwam me ook allemaal redelijk uitgekauwd over, maar dat kan evengoed zijn omdat velen na hem zich op Bukowski hebben gebaseerd.

avatar van HankMoody
5,0
Geweldig boek.

Ik lees niks liever dan een Chinaski die van baantje naar baantje en van fles naar fles gaat.
De humor en de vlotheid kan ik goed waarderen in dit boek. Simpel maar doeltreffend taalgebruik.
Ik vind deze op alle vlakken beter als Vrouwen. De humor is meer aanwezig, minder repetitief, meer zwartgalligheid en nihilisme. Geweldig .
Een topper van de man met 360 katers per jaar.

Dit voelt dan ook aan als het perfecte boek voor mij op dit moment.

5

yorgos.dalman
Grappig, HankMoody, dat je Factotum op alle vlakken beter vindt dan Vrouwen terwijl je dat boek al de volle 5 sterren geeft! Een mooier compliment kan 'onze Hank' niet krijgen, lijkt me...

(N.B. Bij Postkantoor (Post office) staat nog geen bericht van je, ik neem aan dat je die dan nog tot je moet nemen? Je gaat nog een geweldige tijd tegemoet dan...)

avatar van HankMoody
5,0
Post Office word de volgende waarschijnlijk.

Ik had alleen beter bij de oudste Buk moeten beginnen en dan naar de nieuwste toe moeten werken. Krijg je meer zijn levensloop in chronologische volgorde te lezen.

yorgos.dalman
In chronologische volgorde komen de belevenissen uit Factotum vóór die uit Post Office. Het werk op de 'post office' was de laatste officiële job van Hank voordat ie op zijn vijftigste full-time schrijver werd. (En Ham on rye komt zo als eerste, uiteraard, omdat dat over zijn jeugd gaat.)

3,0
Een degelijk boek, vind ik, zonder meer. Het verraderlijke aan het lezen van meningen zoals hierboven vooraleer je het boek gelezen hebt zorgt er misschien voor dat je er net iets meer van verwacht dan anders.

Het boek las inderdaad vlot weg maar aan de andere kant als je 30 blz gelezen hebt is bij wijze van spreken daarmee ook het boek uit. Misschien heb ik maar al te vaak de historische thrillers en detectiveverhalen gelezen en verwachtte ik bij dit boek op het einde ook een of andere climax of ontknoping.

Maar toch ik heb het boekje volgens mijn leestempo razendsnel verorberd en dat was al geleden van Paulo Coelho's De alchemist. Niet dat beide verhalen aan elkaar verwant zijn qua stijl.

avatar van centurion81
3,5
Ik vond dit een erg amusant en verfrissend boek. Het leest erg vlot, is bij vlagen humoristisch en de nuchtere wijze waarop deze alcoholist zijn eigen neergang beschrijft is lprachtig gedaan.

Wat dat betreft wilde ik dus een hoge waardering geven. Echter, dan zet ik het af tegen andere boeken die ik een hoge waardering heb gegeven en dan kom ik tot de conclusie dat ik het niet meer dan 3,5* waard vind. Het boek leunt wel erg op vulgariteit en af en toe leek het vulgair om het vulgair zijn in plaats van in dienst van het verhaal. Als ik weer eens een boek van Bukowski tegenkom of krijg, zal ik die niet links laten liggen maar er zijn wel heel veel andere schrijvers waarvan ik eerst wat wil lezen.

Als ik de andere reacties hier zo zie bekruipt me ook het gevoel dat Bukowski een one trick pony is, wellicht dat iemand hier z'n licht op kan laten schijnen?

yorgos.dalman
@ centurion81...

Post office / Postkantoor is 'meer van hetzelfde' (wat ik persoonlijk geweldig vind), Women / Vrouwen ook, maar Ham on Rye / Kind onder kanibalen is anders, ernstiger: een verslag van Bukowski's jeugd tijdens de Grote Depressie. Probeer anders die eerst eens....

avatar van centurion81
3,5
yorgos.dalman schreef:
@ centurion81...

Post office / Postkantoor is 'meer van hetzelfde' (wat ik persoonlijk geweldig vind), Women / Vrouwen ook, maar Ham on Rye / Kind onder kanibalen is anders, ernstiger: een verslag van Bukowski's jeugd tijdens de Grote Depressie. Probeer anders die eerst eens....


Klinkt als een goede tip, dank je wel!

4,5
Na Post Office is ook Bukowski's Factotum geweldig. Rauw, scherp en zonder opsmuk geschreven. Bukowski weet op een fantastische manier de loser Chinaski tot een held te maken.

4,5*

avatar van Rudi S
4,5
Krijg ook soms weleens het idee dat tussen al die bruten en egoïsten , Hank de enige fatsoenlijke mens is

Maar zijn oeuvre

avatar van Snuifdoos
Ik vond deze en Post Office eigenlijk min of meer exact dezelfde boeken.

Maar dat vond ik bepaald niet erg want heb van beide wezenlijk genoten.

Een dubbele portie was in deze aan mij wel besteed.

avatar van Kevin.VP
4,0
Ik heb het boek net binnengehaald, ben benieuwd !

avatar van Kevin.VP
4,0
Haar kont ging wild tekeer op het ritme van de muziek
en ik kreeg hem niet overeind -Chinaski

Kon dit boek beter eindigen. Ik denk het niet
Een zeer goed boek van Bukowski. Perfecte droge humor. Het vleugje maatschappijkritiek dat Bukowski meegeeft aan de lezer was voor mij de kers op de taart voor Factotum een goede score te geven.
Het enige minpuntje is dat sommige beschrijvingen te beknopt zijn en dat het vaak wat van hetzelfde is (neuken, zuipen, ontslagen worden) maar het verveelde mij absoluut niet.

Een dikke 4 voor dit absurd humoristisch boek 'Factotum'.

yorgos.dalman
@Kevin.VP,
op maar naar Post office dan??

avatar van Kevin.VP
4,0
yorgos.dalman schreef:
@Kevin.VP,
op maar naar Post office dan??


Ik denk het niet. Ik ben nu De Vreemdeling van Albert Camus aan het lezen hierna zal ik misschien aan post office beginnen

4,0
Een ode aan de onverschilligheid in een boek dat absoluut niet onverschillig laat. Waar Henry Chinaski ogenschijnlijk onbewogen zijn totale zelfdestructie ondergaat, worden we als lezer er pijnlijk mee geconfronteerd dat het met Hank best anders had kunnen lopen, omdat we op zeer sporadische momenten erop gewezen hoe scherpzinnig Hank kan zijn.

Bedankt En dan word ik ontslagen omdat ik 'n spleetogige squaw met een trekkend linkerbeen heb proberen te naaien op veertig dozen autolak- die je overigens als echte verf verkoopt aan de Kunstafdeling van het L.A. City College. Ik zou je eigenlijk moeten aangeven van Waren. Als je zulke teksten uit je strot weet te krijgen, zit er best een scribent in je, me dunkt. Bovendien kan ie observeren: Naast me zat een oude zwarte man. Hij had een interessant gezicht; hij had niet die gebruikelijke gelaten uitdrukking die de meeste mannen in de kamer hadden. Het leek wek alsof hij probeerde niet om zichzelf en al de anderen te lachen.

Maar goed, waarom wordt het dan niks met Chinaski? Ik denk omdat ie zo druk bezig is om te vergeten, om de zelfdestructie van voorgaande dag te doen wegvagen met een zo mogelijk nog grotere zelfvernietiging. Tijd om de pijn te verwerken geeft hij zichzelf daardoor niet; en des te minder blijft er iets over van zijn schrijversaspiraties. Fascinerend werkje, niet geheel mijn schrijfstijl, maar als geheel staat er een dijk en klopt het gewoon.

avatar van Theunis
4,0
Het lijkt zo gemakkelijk, simplistisch bijna en één-dimensionaal en als je niet goed leest, als je een tijdje lang niet goed oplet, dan ben je geneigd om toe te geven aan die gedachte. Maar dat zou jammer zijn, een gemiste kans om Bukowski op waarde te schatten.

Want alter-ego Chinaski lijkt zich zo op de oppervlakte slechts van het ene luizenbaantje naar het andere te kruipen, dronken en constant zoekend naar licht vibrerende achterwerken. En onder de oppervlakte lijkt van de hoofdpersoon lijkt zich niets meer dan dat af te spelen. Maar dan vergeet je bijvoorbeeld die kleine, korte momentjes van reflectie, zoals wanneer Chinaski in New York terecht komt en in op een bed in zijn kleine kamertje ligt.

Ik was iemand die kracht putte uit alleen-zijn; zonder alleen-zijn was ik zoals anderen zonder eten en water. Iedere dag zonder alleen-zijn verzwakte me. (..) Het donker in de kamer was als zonlicht voor me.

En alles wat volgt is een herhalende oefening in het alleen-zijn. Zoals Thomas Heerma van Voss in het voorwoord zegt sukkelt het leven van de hoofdpersoon gewoon door; zonder climax, zonder schokkende ontwikkelingen, tot de treffende slotzin aan toe. Tussendoor zijn er een paar pogingen tot het opbouwen van een soort plot. Zo stuurt Chinaski korte verhalen naar een uitgever toe en lezen we ergens halverwege het boek dat ze een van die verhalen graag zouden publiceren. Verder horen we er niets meer van.

Zoveel boeken van Bukowski heb ik nog niet gelezen. Als John Fante liefhebber kom ik zijn citaten vaak tegen als het over Fante gaat. Bukowski herontdekte Fante. Tijdens het lezen zie ik duidelijk sporen terug van de kenmerkende stijl van Fante: rauw, helder en simpel, met de alter-ego van de schrijver als hoofdpersoon; iemand die aan de rafelrandjes van de samenleving leeft. Maar waar bij Fante nog enig sentiment voelbaar is, is er bij Bukowski nergens sprake van enige opsmuk. Er resteert alleen een bittere, doelloze kaalheid. En het mag dan simpel lijken, dat is het niet.

avatar van Jason82
4,5
Een mooie kennismaking met het werk van deze schrijver. Het is eerder benoemd, dit is een rauw en intens boek. Maar wat mij bij blijft zijn veel stiekeme, maar o zo mooie passages. Theunis noemde al een voorbeeld, maar zo zijn er vele. Een ander voorbeeld:
'Ik begon een nieuwe baan altijd met het gevoel dat ik er snel weer de brui aan zou geven, of ontslagen zou worden, en dat gaf me een ontspannen manier van doen die werd aangezien voor intelligentie of een of andere geheime kracht.' Lastig uit te leggen, maar dit soort teksten vind ik mooi (want zo werkt het ook echt). Ik voelde ook wel connectie met de hoofdpersoon, zelf ben ik ook graag alleen. In mijn geval wat lastig met een huwelijk en vrij groot gezin, maar ik koester de spaarzame, eenzame (dus heerlijke) momenten. En zo zijn er nog meer aanknopingspunten, maar laat ik die maar voor mezelf houden.

Een mooi leesjaar merkte ik al eens eerder op. Hoge scores zijn volop aan de orde, maar waarom zou ik ook kiezen voor een boek waar ik op voorhand al van weet dat het me niet ligt? Ik ga echt voor de boeken waar ik zin in heb, en tot op heden word ik volop beloond in dit memorabele kalenderjaar.

avatar van Dr Channard
4,0
Deed me wat denken aan de werken die ik van Brusselmans heb gekregen en iets -iets recenter- de vanger in het graan. Ik denk grotendeels omdat ik het prettiger vind het leven van een volwassen, redelijk nutteloos, persoon te lezen dan dat van een tiener. Het is mooi geschreven, soms ook lekker plat en meestal ongelooflijk grappig. Er zit heel veel herhaling in, de kerel zoekt namelijk constant naar werk maar de manier waarop hij dat doet en hoe hij telkens weer ontslagen wordt is hilarisch. 4*

avatar van Kafka
4,5
Ben ik de enige die dit het beste boek van bukowski vind? Ik heb er maar drie van hem gelezen maar deze vond ik toch wel erg sterk.

avatar van Bilal030
3,5
Leest heerlijk weg. Grappig, rauw, triest. Heb de Nederlandse vertaling gelezen maar wil Bukowski zeker ook in het Engels lezen. Bij Bukowski vind ik het ook interessant om te lezen over zijn pogingen door te breken als schrijver, het sturen van korte verhalen naar tijdschriften/kranten etc. Ondertussen baant hij zich op zijn eigenaardige manier een weg door het leven.

Alles is hierboven al gezegd eigenlijk. Kan me in de meeste recensies wel vinden.

avatar van handsome_devil
4,0
Lang geleden dat ik nog iets van Bukowski las. Na twee boeken had ik toch wel een beetje het gevoel dat Bukowski, hoe vermakelijk zijn boeken ook zijn, eigenlijk altijd hetzelfde boek schrijft. Maar nu lees ik jaren later Factotum en dat is dan toch wel weer een voltreffer. Het is misschien weer meer van hetzelfde, maar wat Bukowski doet, doet-ie toch telkens wel weer heel goed.

Er wordt weer heel wat afgezopen en afgeneukt en in de tijd die overblijft probeert Henry Chinaski geld te verdienen met de meest armoedige baantjes, zodat hij vooral door kan blijven drinken. Chinaski wil zijn geld zo makkelijk mogelijk te verdienen en wordt meestal binnen een week weer ontslagen. Hij probeert bovendien voet aan de grond te krijgen als schrijver, maar de meeste van zijn korte verhalen worden weer teruggestuurd.

Het is de gave van Bukowski om alles zonder opsmuk te schrijven, waardoor de smoezeligheid en armoede van de personages heel overtuigend neergezet wordt. Af en toe kon ik de smerigheid gewoon voelen en ruiken. Er zijn best wat scenes of details die bij blijven, soms omdat ze hilarisch zijn, soms omdat ze intriest zijn en soms omdat ze tegelijkertijd zowel hilarisch als intriest zijn.

Misschien duurt Factotum net iets te lang, de laatste dertig, veertig pagina's bieden geen interessante ontwikkelingen meer, maar ik heb weer met een sardonisch genoegen gelezen over
de enorme lowlife die Henry is en alle andere armoedzaaiers die hij op zijn pad tegenkomt.

avatar van ZAP!
Factotum (2005) al gezien, handsome_devil?
Deze heb ik niet gelezen, maar de film vind ik zwaar de moeite.

avatar van handsome_devil
4,0
ZAP! schreef:
Factotum (2005) al gezien, handsome_devil?
Deze heb ik niet gelezen, maar de film vind ik zwaar de moeite.


Nee, dank voor de tip! Matt Dillon in de hoofdrol, dat lijkt me een goede keuze.

avatar van ZAP!
handsome_devil schreef:
Nee, dank voor de tip! Matt Dillon in de hoofdrol, dat lijkt me een goede keuze.
Graag gedaan. Dillon doet het geweldig, alsmede de rest van de cast.

Barfly (1987) is er natuurlijk ook nog, maar die zou ik eerst weer moeten zien. En als ik dan toch bezig ben: The Charles Bukowski Tapes (1985) en Bukowski: Born into This (2003), heb ik beide (nog) niet gezien.

avatar van ZAP!
De letterlijke vertaling van 'factotum' is trouwens niet duvelstoejager, maar zoiets als manusje-van-alles; FACTOTUM | meaning in the Cambridge English Dictionary - dictionary.cambridge.org.

(ik weet niet of dit aan de orde komt in het boek)

Gast
geplaatst: vandaag om 21:40 uur

geplaatst: vandaag om 21:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.