menu

Caesarion - Tommy Wieringa (2009)

mijn stem
3,63 (77)
77 stemmen

Nederlands
Psychologisch

368 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Tijdens zware winterstormen ontlaadt de Noordzee zich op de kust van East Anglia, beetje bij beetje verdwijnt het land in de golven. Op de klif woont Ludwig Unger met zijn moeder, na iedere winter is de zee hun huis een beetje dichter genaderd. Ludwig komt voort uit het huwelijk van twee beroemdheden, en was voorbestemd van hun beider talenten de vermenigvuldiging te zijn. In de ambitieuze dromen van zijn moeder is hij concertpianist. Nu speelt hij voor zijn geld in hotelbars, en vertelt in drie nachten zijn levensverhaal aan een vrouw. De zoon van Julius Caesar en Cleopatra werd Caesarion genoemd, kleine Ceasar. Het is ook de koosnaam die Ludwig Unger van zijn moeder krijgt. Caesarion is een geschiedenis over schoonheid en verval, over de trouw van een kind en de ontrouw van zijn ouders, en ten slotte, wanneer deze dingen zijn verteld, over het belang jezelf ten offer te brengen.

zoeken in:
avatar van Bassievrucht
Ben hier erg benieuwd naar. Wieringa heeft een ongelofelijk mooie schrijfstijl. Met name de metaforen waren in Joe Speedboot erg treffend.

avatar van Pythia
3,0
Ik vond het helemaal geen vervelend boek om te lezen..
Maar.
Als de schrijver in de eerste 350 bladzijden alle niet terzake doende gebeurtenissen en personages had weggelaten zou er tijd en ruimte overgebleven zijn om de vader een beetje reliëf te geven en om een einde te bedenken.

avatar van Arjen
4,0
Mooi boek!
Het verhaal op zich komt wel een beetje gekunsteld over en was niet altijd even boeiend, maar het taalgebruik van Wieringa maakt heel veel goed. Wat kan die man schrijven!

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Mooi geschreven maar halverwege gaat het inhoudelijk gezien achteruit en het wordt minder boeiend.

3,5
Het sprak mij duidelijk minder aan dan Joe Speedboot.
Qua schrijfstijl wel weer erg goed te noemen, maar het verhaal
en de hoofdpersonen bleven voor mij te vaag en daardoor
ontbrak het echte leesplezier.

4,0
Ik vond het een goed boek, Wieringa heeft een goede pen.

Een duidelijk verschil tussen Caesarion en Joe Speedboot is dat in Caesarion de cynische toon ontbreekt die in Joe Speedboot de boventoon voert.

avatar van Thomas83
4,0
De eerste 50 bladzijdes af en toe saai en alleen leuk door de mooie zinnetjes, waar Wieringa wel echt een meester in is, maar daarna begon het verhaal me toch wel te pakken. Al is het over het geheel bekeken allemaal niet zo meeslepend en geweldig als Joey Speedboot. Daarvoor mist het boek de intrigerende personages een beetje. Met de hoofdpersoon in Joey Speedboot leefde ik zo mee, hij was zo kwetsbaar met zijn "ik hou me groot door cynisme en het niet tonen van mijn emoties"-houding, en deze hoofdpersoon is ook tragisch, maar mist toch wel wat. Het cynisme misschien? Hij is ook regelmatig cynisch, maar toch wat minder vaak.

Later begint het boek alleen sterker en sterker te worden, grijpt het je meer aan en kun je op een gegeven moment zelfs amper stoppen met lezen. Ludwig wordt als personage meer tragisch en daarmee meer innemend, ende dood van zijn moeder is hartverscheurend. Het laatste hoofdstuk mist die emotionele lading van het deel daarvoor een beetje, maar is nog altijd vrij aardig. Wieringa bevalt me als schrijver erg goed. Ook als tafelgast in TV-programma’s trouwens, lijkt me een slimme vent.

avatar van slowgaze
4,0
Als Ludwigs rechterhand afgezet is, hoe kan Wieringa dan spreken over dat Ludwig met zijn vuisten op zijn vader inramd?

4,0
slowgaze schreef:
Als Ludwigs rechterhand afgezet is, hoe kan Wieringa dan spreken over dat Ludwig met zijn vuisten op zijn vader inramd?


Was het niet zo dat hij dat gedroomd had? Maar dat weet ik ook niet meer zeker hoor.

avatar van lebowski
4,0
Zeer aangename verrassing. Een turbo-schrijfstijl, prachtige observaties en heerlijke metaforen. 4*

4,5
Stilistisch van zeer hoog niveau. Veel metaforen. Verhaal ook erg 'Nederlands'. Frictie en ook de erosie tussen moeder en zoon erg goed uitgewerkt. Adembenemende plaatsen, realistisch beschreven.

4.5

Kramer
slowgaze schreef:
Als Ludwigs rechterhand afgezet is, hoe kan Wieringa dan spreken over dat Ludwig met zijn vuisten op zijn vader inramd?


Haha, als ik het me goed herinner wordt dat in een bijzin genoemd en is die hele amputatie inderdaad een onderdeel van Ludwigs ijldromen. Als dat niet zo was geweest, zou het ook wel heel erg tussen neus en lippen door verteld zijn, denk je niet ?

3,5
Tommy Wieringa schrijft geweldig, maar het verhaal liet geen blijvende indruk achter.

avatar van Kafka
3,5
Beter dan Dit zijn de namen maar minder dan Joe Speedboot. Ik twijfel tussen 3.5 en 4 sterren. Maar aangezien 3.75* afgerond 4 sterren is geef ik hem 4. Het leest lekker weg met enkele mooie metaforen maar het is geen echte hoogvlieger.

avatar van david bohm
3,5
Nadat ik eenmaal gewend ben geraakt aan de stijl van de heer Wieringa heb ik dit boek vanaf zo ongeveer bladzijde 100 in een ruk uitgelezen. De vertelling en de gebeurtenissen zijn dan niet erg imponerend maar de manier van schrijven noopt tot doorlezen.

Probleem bij Wieringa is toch dat hij geen goed verhaal en geloofwaardige boeiende personages kan neerzetten. Hij kan goed schrijven, maar het ontbreekt hem toch altijd aan verhaal. Het verhaal is het belangrijkst, de rest is opsmuk. Wieringa draait het om, en daardoor is hij toch een wat gemankeerde schrijver.

avatar van Pecore
Ah, de kruistocht jegens Wieringa is nog niet ten einde, zie ik.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:09 uur

geplaatst: vandaag om 20:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.