menu

Ander Licht - Rosita Steenbeek (2009)

mijn stem
3,00 (6)
6 stemmen

Nederlands
Historisch

268 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

In het koor van de Joriskerk schildert Matthias Withoos geassisteerd door zijn kinderen en twee leerlingen het grootste schilderij van de Gouden Eeuw, ‘Gezicht op Amersfoort.’ Alida de dochter van Matthias Withoos wordt tijdens dit project verliefd op haar begaafde medeleerling Jasper van Wittel. Het gezamenlijk schilderen wordt echter wreed verstoord door de dramatische gebeurtenissen van het rampjaar 1672 als de Nederlandse republiek van drie kanten wordt aangevallen. De familie Withoos vlucht naar Hoorn. Als Jasper naar Italië vertrekt is Alida diep bedroefd omdat ze hem kwijtraakt en omdat ook zij haar schildersopleiding in het zuiden wil voltooien. Hoewel Alida zich in eigen land ontwikkelt tot een gerenommeerde schilderes blijft ze wachten op de dag dat Jasper haar meeneemt naar Rome.

zoeken in:
0,5
Jeetje wat is dit een saai boek. Ik dacht op voorhand datik iets zou gaan lezen over een nederlandse schildenares die verlieft word en een hopelose liefde tegemoet ging terwijl ze zich zelf ontwikkelde tot een zelfstandige vrouw.
Maar hellaas werd ik in de eerste 50 paginas zo over laden met alleen maar verhalen over haar zo 'fantastische' vader en schildertechnieken dat ik het niet meer kon aan zien.
Mischien begin ik er later nog een keertje aan maar nu had ik niet de wils kracht om me er nog verder door heen te worstelen.
Een zware teleurstelling. Vooral omdat het ook niet echt een goedkoop boek was!

*0,5

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Ik had dit boek op vakantie mee maar dat was geen gelukkige keuze. Ik ben het nu aan het herlezen en hoewel het nog steeds geen echt meeslepend verhaal is, heeft het toch zijn merites door de intieme beschrijvingen, de schrijfster probeert ons een blik te gunnen in de wereld van de fijnschilders uit de 17e eeuw en dat lukt redelijk. Het boek is grotendeels gebaseerd op brieven, dat verklaart veel van de intimiteit maar ik denk ook dat ze er bij tijd en wijle te weinig afstand van heeft gedaan.

avatar van Lalage
3,0
Geen geniaal boek, als leest het wel lekker weg. Het is wel erg leuk om te lezen over Matthias Withoos in Amersfoort. Het verandert je kijk op het schilderij dat in museum Flehite hangt. Dus wel een aanrader voor als je in Amersfoort woont of er eens op bezoek komt.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:22 uur

geplaatst: vandaag om 09:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.