menu

Au Nom de Tous les Miens - Martin Gray (1971)

Alternatieve titels: Uit Naam van Al de Mijnen | For Those I Loved

mijn stem
4,12 (17)
17 stemmen

Frans
Oorlog / Autobiografische Roman

420 pagina's
Eerste druk: Robert Laffont, Parijs (Frankrijk)

Martin Gray wordt in de Tweede Wereldoorlog opgesloten in het getto van Warschau. Hij vindt een mogelijkheid om wanneer hij dat wil te ontsnappen met de tram. Hij gebruikt die om voedsel buiten het getto in te slaan en die te verkopen. Hij wordt echter opgepakt en naar het concentratiekamp Treblinka gevoerd. Hij ontsnapt ook daar en keert terug om mee te vechten in de opstand in het getto, waarna hij zijn geluk beproeft in de Verenigde Staten.

zoeken in:
5,0
Hallo? Klassieker?

avatar van Tiany
4,5
Eén van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Hoe is die man het allemaal te boven gekomen ?! Ik zou zeer graag de film zien maar heb hem tot hiertoe nog niet gevonden. Kan iemand mij misschien helpen waar ik die film kan vinden ?
Het boek is in ieder geval een aanrader...avatar van Dr.Strangelove
3,0
Martin Gray is wel heel erg ingenomen met zichzelf, hij doet altijd het goede, andere zijn vaak fout of laf omdat ze niet op dezelfde manier denken!
In het getto zullen veel mensen hem als een sjacheraar hebben gezien. zijn vriend en buurjongen in het getto vraagt om geld hij wil dit niet geven en beschuldigd hem dan ook gelijk maar als verrader. In een van de kampen zet hij zijn wil om te ontsnappen door terwijl de nazi's dreigen bij elke vluchtpoging kinderen te doden zijn medegevangen wilen hem tegenhouden, maar hij wil van geen nee weten en praat dit goed door te zeggen dat ze toch dood gaan
Daarnaast lijken mij bepaalde feiten gewoon niet kunnen!
Grote delen uit de episode in het rode leger lijken mij verzonnen. De Russen zouden een tip over bormann af doen als een fabeltje ze zouden een collaborateur vlak na de overwinning al weer vrijlaten. De russen hebben alle vertrouwen in hem ondanks het feit dat zijn 3 kameraden overlopen naar de USA, hij een excecutie van een vermeende nazi verstoord, Duitsers voor de gein een band met een hakenkruis laat dragen, dat terwijl de Russen bij de minste verdenking van spionage of samenwerking met een andere partij dan de russen de persoon in kwestie gewoon neerschoten
De manier hoe hij na WO II in Amerika aan geld komt is gewoon oplichting: veilingen manipuleren, nieuwe producten verkopen als antiek, geen vergunning hebben, zichzelf opdringen
Overigens leest het verhaal wel goed/makkelijk weg! (makkelijk is eigenlijk niet het juiste woord in deze context), maar heb me wel heel vaak gestoord aan zijn zelfingenomen rol als De Ware Held! Het boek vind ik dus ook geen juiste titel hebben. "Me, myself and I " zou een betere keuze zijn geweest!

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Dr.Strangelove schreef:
Martin Gray is wel heel erg ingenomen met zichzelf, hij doet altijd het goede, andere zijn vaak fout of laf omdat ze niet op dezelfde manier denken!


Het is een tijd geleden dat ik dit boek las, ik heb ook ooit een film over het leven van Gray en/of een interview met hem gezien.
Het staat me vaag bij dat ik hem nogal rechtlijnig vond in zijn ideeën, vaag herinner ik me dat ik hem niet zo sympathiek vond. Natuurlijk was hij niet de maat der dingen. Net zomin als ik dat ben. Wel denk ik, wellicht hebben zijn houding en ideeën (al of niet kloppend) ertoe bijgedragen dat hij heeft overleefd wat hij heeft overleefd.
Dat (moeten) aangaan was nogal wat.

avatar van Dr.Strangelove
3,0
psyche schreef:
(quote)


Wel denk ik, wellicht hebben zijn houding en ideeën (al of niet kloppend) ertoe bijgedragen dat hij heeft overleefd wat hij heeft overleefd.
Dat (moeten) aangaan was nogal wat.


Dat lijkt mij zeker het geval en daar lijkt mij ook niks mee, maar als hij 25 jaar later daar een boek over schrijft zou hij toch eerder over zijn eigen gedrag moeten oordelen als over dat van anderen.
25 jaar na dato beschrijft hij zijn kameraad compagnon als een verrader en een lafaard en dat is nu juist iets dat ik laf vind. en dan heb je nog het gegeven dat hij nadat hij zijn vrouw met zijn kinderen alleen in een bosbrand laat vertrekken (waarom in Gods naam? Omdat er een tank dreigt te ontploffen) en die vervolgens levend verbranden geen enkel woord van spijt betuigd over hoe hij heeft gehandeld, nee hij schrijft zichzelf daar wederom een heldenrol toe.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Dr.Strangelove schreef:
maar als hij 25 jaar later daar een boek over schrijft zou hij toch eerder over zijn eigen gedrag moeten oordelen als over dat van anderen.


Je zou verwachten dat er dan meer zelfreflectie m.b.t. eigen handelen zou zijn, want meer afstand tot de gebeurtenissen. Soms is dat niet zo. Maar ik begrijp nu wat je bedoelde.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:29 uur

geplaatst: vandaag om 16:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.