menu

De Vijand - Jos Vandeloo (1962)

Alternatieve titel: De Croton en Andere Verhalen

mijn stem
3,50 (11)
11 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

108 pagina's
Eerste druk: Manteau, Brussel (België)

Verhalenbundel met vijf verhalen. In "De Vijand" beschrijft een argeloze vijftienjarige jongen de laatste oorlogsdagen. Het grensdorp waarin hij woont komt in het najaar van 1944 in een niemandsland terecht: beurtelings door Duitsers en Amerikanen bezet en weer heroverd. De dood van een Duitse soldaat is de oorzaak van een dramatische wending. "De Croton" is een licht beginnende maar hels eindigende kantoorvertelling waarin Meneer H. zielsveel van zijn een exotische plant houdt tot hij de controle over de groei verliest. Voorts nog het sfeervolle en indringende verhaal ''Ergens aan zee'', het eenvoudige en zeer menselijke ''Hoe laat is het, meneer?'' en ''De grap'', een beklemmend verhaal van eenzaamheid en onschuld.

zoeken in:
yorgos.dalman
Ik heb het boek met de titel De Croton met daarin 'De croton', 'Ergens aan zee', 'De grap' en 'Hoe laat is het, meneer?' - dus eigenlijk de hele inhoud zoals hierboven vermeld minus het titelverhaal 'De vijand'.

Persoonlijk is De Croton voor mij het mooiste boek uit de Nederlandse literatuur. De verhalen zijn monumenten voor de kleine, onbeduidende mens. Het is een soort van eerbetoon aan de naamlozen onder ons, aan al diegene die uiteindelijk, na een heel leven te hebben geleefd, onopgemerkt sterven en eindigen in een anoniem graf.

De personages in Vandeloo's boek zijn eenzaten, mensen die al dan niet door eigen toedoen langs de marge van de maatschappij struinen.
Ook meneer H., de directeur van een bedrijf, is voornamelijk alleen te vinden in zijn kantoor. Medewerkers zijn niet veel meer dan passanten. Meneer H. observeert mensen aan de overkant van de straat, zonder dat hij aanstalten neemt die mensen op te zoeken. Wanneer iemand uit zijn bedrijf hem opzoekt, heeft dat even 'fantastische' als fatale gevolgen.

De hoofdpersoon uit het beklemmende 'Ergens aan zee' zoekt wel bewust contact, en wel met de bediende Topsy in een café ergens aan zee - om uiteindelijk gedesillusioneerd in deze ontmoeting te eindigen.

Ook de ontmoeting met de hoofdpersoon en het oude vrouwtje in het aangrijpende 'Hoe laat is het, meneer?' berust op stom toeval, maar er ontstaat iets van een band. Mooi misschien, maar de hoofdpersoon heeft het pas door als het al te laat is.

Dit 'kleine' boek met vier ingetogen, 'bescheiden' verhalen, is eenvoudigweg schitterend in zijn zeggingskracht.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:00 uur

geplaatst: vandaag om 02:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.