menu

Tonio Kröger - Thomas Mann (1903)

mijn stem
3,90 (10)
10 stemmen

Duits
Psychologisch

120 pagina's
Eerste druk: S. Fischer, Berlijn (Duitsland)

De veertienjarige, artistiek begaafde Tonio Kröger is een jongen die er niet echt bij hoort. Hij is anders dan anderen en zo ervaart hij dat zelf ook. Hij voelt zich steeds heen en weer getrokken tussen kunstenaar en burger. Hij is aan de ene kant Tonio; dichter, schrijver, een dromer en een denker, kortom de kunstenaar. Aan de andere kant is hij Kröger. Hij wil ook ‘gewoon’ zijn, zich onder de normale mensen begeven, lachen, plezier hebben en leven.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Novelle die voortborduurt op de thema's uit Buddenbrooks: de strijd tussen de burger en de artiest. Zoals ook Thoman Mann zelf een mengelmoes is van culturen heeft Tonio Kröger een vader uit Noord-Duitsland en een moeder uit een warmer oord (Italië ditmaals). Niet voor niets woont Kröger een tijdje in München, de meest noordelijk gelegen Italiaanse stad, zoals men zegt. Doorheen het boek volg je -in mooi geschreven Duits, vol meanderende zinnen zoals we kennen van Mann- hoofdpersoon Kröger met zijn zoektocht naar zijn identiteit. Interessant en behoorlijk goed uitgewerkt, zeker met in het midden een lange monoloog. Het is alleen net te kort om een echte indruk achter te laten, maar toch zeker 4,0*.

avatar van Freud
3,5
Leuke novelle van Thomas Mann, rond hetzelfde thema dat ook Buddenbrooks al kenmerkte, maar hier met meer nadruk verder ontwikkeld. Ik dacht bij het lezen dat dit verhaal eerst verschenen was, wat ik beter had gevonden (een soort eerste schets van wat daarna zou uitgroeien tot een ongeevenaard meesterwerk), maar ook als nawoord werkt het meer dan behoorlijk. Het verhaal is leuk opgebouwd, met een aangenaam, los begin, een serieus middenstuk (het eigenlijke hoogtepunt, met de lange monoloog van Kroeger tegen zijn schilderes-vriendin) en een mooi einde dat alles knap bijeenknoopt zonder te gekunsteld te werken. Het dillemma kunstenaar of burger vind ik echter alles bij elkaar net iets te weinig relevant om ook vandaag nog echt te fascineren, en dan heeft deze novelle itt buddenbrooks net iets te weinig extra te bieden. De personages zijn niet echt verrassend, en hoewel knap geschreven, heeft Mann hier nog iets te veel te lijden onder jeugdig-snoevend taalgebruik. Maar een aangenaam en interessant verhaal is het wel, misschien minder door de clash tussen kunstenaar-zijn en burger-zijn, maar gewoon als verhaal van een vrij getormenteerde jongen/man die zijn plek in de maatschappij niet weet te vinden.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:26 uur

geplaatst: vandaag om 08:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.