Tirza - Arnon Grunberg (2006)
Nederlands
Psychologisch
430 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar,
Amsterdam (Nederland)
Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters, werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water lijkt op Mohammed Atta.
Deze verhalen worden al eeuwen opgevoerd en zijn een stuk van onszelf geworden. Ons? Wij? Ja, wij Westerlingen, elders in andere culturen kan zoiets heel vaak niet door de beugel. Onmogelijk. Zo glorie- en taboeloos gaan in ander culturen helden niet ten onder. Na de tragedie is er namelijk niets, geen hoop en geen toekomst. Als je in Japan Oedipus opvoert laat men soms gewoon het einde achterwege.
Maar wat heeft dit nu met Tirza te maken? Wel, voor mij is Tirza een hedendaagse "Griekse" tragedie, eentje van deze tijd en tegelijkertijd tijdloos. Jörgen is niet zoals veel mensen zeggen "absurd", "niet realistisch" of "onwaarschijnlijk". Autistisch en al van in het begin wat vreemd, dat wel. Maar wat is normaal? Bestaat er een norm en bestaat de gewone man wel? Jörgen is een mislukte en geschonden man zoals er velen zijn, menselijk en daarom gevaarlijk. Een man die die de vernedering verafschuwt en tegen alle prijs wil vermijden, maar uiteindelijk tot in het diepste van zijn zijn vernederd is. Langzaam maar zeker. Tot er niets meer van Jörgen overblijft. Met hem heb ik het hele boek meegeleefd, niet meegevoeld, daarvoor is hij te anders dan mij.
Grunberg sleept je mee met scherpte en beheersing en een neutraliteit die haast gekmakend is.
Met Tirza is het gruwelen, walgen en tóch genieten. Westers en Klassiek *****
Waarschijnlijk één van de saaiste boeken die ik ooit heb gelezen. Ik heb meer gegaapt dan genoten van dit boek. In driekwart van het boek staat werkelijk niets leuks.
Het is ook niet de bedoeling dat dit boek leuk is.
Misschien te serieus voor je?
Ik vind Brusselmans een geweldig toffe mens( en ik lees zijn boeken niet ), al vond ik 'zijn er kanalen in aalst' ongelooflijk) zo vind ik Grunberg een vervelend iemand. Ik weet niet waarom, maar ik lees nooit zijn colums in weekbladen, en al zeker zal ik nooit een boek van hem lezen. Waarom? wel ik weet het niet. Ik ben nochtans geen persoon die zomaar wetten stelt, en iemand anders met de vinger wijst, maar hij is nu eenmaal een mens die me gewoon niet ligt. Eigenlijk schandalig dat dit uit mijn mond komt, maar ik 'wil' zelfs niets van hem lezen, gewoon een soort van 'aversie' die eigenlijk op niets gebaseerd is. Puur gevoel.
Doe als ik: lees twee boeken en je weet waarom.
Het is ook niet de bedoeling dat dit boek leuk is.
Misschien te serieus voor je?
Het is niet de bedoeling dat dit boek leuk is? Wat moet een boek dan zijn? supersaai? Of moet het literair zijn, wat dit boek ook al niet is.
Literaire prijzen zijn natuurlijk geen waardeoordelen.
Het is niet de bedoeling dat dit boek leuk is? Wat moet een boek dan zijn? supersaai? Of moet het literair zijn, wat dit boek ook al niet is.
Een boek moet je raken. Iets bijbrengen. Inzicht, vreugde, plezier, medeleven … De beste boeken zijn een belevenis. Voor mij leverde dit boek vooral ergernis op, maar dit terzijde.
En Roro: dit 'feest' gaat echt niet nog uren zo door. Er is echt wel meer dan dat aan de hand. Geloof me.
De lof die dit epistel toegedicht krijgt, vind ik onterecht. Niet één van de meest prestigieuse literaire prijzen waard ofwel moeten de andere kandidaten wel erg "zwak" geweest zijn.
Het xenofobe. De dingen die ik gehoord en gelezen had over het boek hadden bij mij echt de verwachting gewekt dat het een verhaal zou worden waarin dat echt een prominent, sterk uitgewerkte rode draad zou zijn. Mijn verwachtingen zijn op dat vlak echt niet ingelost. Af en toe verwijzen naar 11/9 deed het toch niet echt voor mij. Had dus echt totaal andere verwachtingen toen ik begon met lezen en helaas strookten die niet met de realiteit.
Dit boek is in mijn ogen een diepgravend portret van Jörgen Hofmeester. Het boek verliep zoals je iemand leert kennen. In het begin las het boek aangenaam, de droge, lichtjes cynische stijl van Grunberg past perfect bij het beeld dat we krijgen van Hofmeester. Hoewel hij wat merkwaardig, asociaal en onbeholpen is, lijkt hij in de eerste plaats een liefhebbende vader die een talent heeft om tegenslag aan te trekken. Dit zorgt voor een aantal grappige momenten: de eerste gesprekken met zijn teruggekeerde echtgenote, de jongens in zijn badkamer en zijn kijk op huurders.
Maar we kijken naar Hofmeester door de ogen van Hofmeester. Zoals met echte mensen, kan je ze pas echt goed inschatten wanneer je er meer tijd mee doorbrengt en ze beter leert kennen. Dan beginnen de lijken uit de kast te vallen. En bij Jörgen zijn dat er nogal wat. Eén voor één brengt Grunberg ze allemaal naar buiten. Hofmeester blijkt zijn huurders actief afgezet te hebben, al zijn geld 'vergokt' te hebben, met zijn werkster een regeling te hebben die praktisch prostitutie is, een dochter te hebben die een eetstoornis had en niet langer nodig te zijn op zijn werk, wat eigenlijk nog vernederender is dan ontslagen te worden. Des te verder ik in het boek kwam des te meer ik begreep waarom Jörgen zoveel belang stelde in het goed verlopen van het feestje dat zich afspeelde in het eerste deel van het boek.
Tegelijkertijd krijgen we ook een een fundamenteler en veel verontrustender inzicht in de persoonlijkheid van Hofmeester. Hij blijkt een bijzonder zwakke persoonlijkheid te hebben waardoor hij moet terugvallen op zijn fysieke kracht. Hij is niet asociaal, maar extreem xenofoob(ik zie hem overigens niet als racistisch, de Mohammed Atta's zijn de mensen die hem het leven zuur maken, die zijn geluk afpakken) en de invloed die hij op zijn dochters uitoefent valt op zijn minst schadelijk te noemen.
Hierdoor verandert het perspectief van de lezer gestaag doorheen het boek. Waar 'de echtgenote' en 'Ibi' in het begin van de boek onredelijke, ondankbare personages lijken, wordt het uiteindelijk duidelijk dat ze volledig gelijk hadden in hun beoordeling van Hofmeester.
Het onrustwekkende beeld dat we hebben opgebouwd gedurende het boek komt volledig tot uiting in het hallucinante derde deel. De stoppen slaan volledig door wanneer hij zijn dochter en haar Mohammed Atta betrapt, iets wat hem al een keer eerder overkomen was met zijn andere dochter. Zijn relatie met Kaisa toont dan weer perfect aan wat zijn echtgenote hem eerder zei, iets in de trant van "Jij hebt iemand nodig die je volledig kan beheersen en die onmogelijk zonder jou kan leven." De eerder aangehaalde Grunbergiaanse stijl die het begin zo genietbaar maakte, geeft aan het einde een bijzonder lugubere sfeer aan het boek. Met als hoogtepunt die laatste zin.
4*
Goed genoeg als tijdverdrijf, maar geenszins een boek dat me nog veel warme gevoelens zal doen opwellen wanneer ik er in de toekomst nog eens over mijmer. Ik heb De Asielzoeker van Grunberg nog op de plank staan die ik nog een kans zal geven, maar ik vrees dat Grunberg me niet als begenadigd schrijver zal doen overtuigen zoals enkele schrijvers dat wel hebben gedaan afgelopen jaren.
Vaderschap in botte glorie, medelijden maar geen meeleven.
Tja, wat zal ik hier nou eens over vertellen. De lovende kritieken zijn in eerdere recensies duidelijk beschreven en kan ik ook wel volgen. Ik vond er helaas alleen niet zoveel aan... Het eerste deel ging nog wel, maar zo aan het einde van het befaamde feestje van/voor Tirza begon ik langzaam af te haken. De passage waarin hij een minderjarig meisje betast en zelfs penetreert stond me zelfs behoorlijk tegen Het is niet slecht geschreven, iets waar menig lezer op deze site natuurlijk de meeste waarde aan hecht. Ik kan het niet helpen, maar vanaf dat moment moest ik mezelf er helaas toe zetten de rest van het boek uit te lezen. Het laatste deel wat zich afspeelt in Afrika hangt van krankzinnigheid aan elkaar. Precies het doel van de schrijver natuurlijk, de teloorgang van de man die zo graag grip op de aardse zaken had.
Al met al kan ik de lovende kritieken wel plaatsen, maar voor mij persoonlijk was dit vanaf de helft van het verhaal geen prettige leeservaring.
Goed boek. Het was lang geleden voor mij dat ik fictie las. Misschien dat ik ooit iets anders ga lezen van Grunberg.