Tirza - Arnon Grunberg (2006)
Nederlands
Psychologisch
430 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar,
Amsterdam (Nederland)
Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters, werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water lijkt op Mohammed Atta.
Het is juist die traagheid en de irritatie daardoor wat dit tot een sterk boek maakt.
Ik vind irritatie daarentegen vrijwel nooit positief ...
Wel vond ik het laatste deel iets te uitgesponnen, voornamelijk omdat ik op het moment van lezen reeds doorhad wat er in het huis van zijn grootouders was gebeurd, je kan daar een heel duidelijke breuk waarnemen en dat verpest het vervolg een beetje. Het einde was voor mij dus geen aha-erlebnis maar eerder de langverwachte bevestiging van wat ik 100 pagina's daarvoor reeds vermoedde, een beetje jammer.
Sommige mensen irriteren zich aan de details en opmerkingen tussen het verhaal door van Grunberg. Ik vind het juist wel goed, het boeit, het verhaal leeft op.
AANRADER!
Dit wil niet zeggen dat ik het een slecht boek vind, absoluut niet. Het heeft bepaalde shockerende momenten (op een goede manier) een voorbeeld daarvan is de scéne waarbij Hofmeester zich laat gaan op een klasgenoot van Tirza, Ester zonder h. Of het stuk waarin Hofmeester bekent dat hij Choukri en Tirza heeft omgebracht. Daar tegenover staan ook dingen waar ik me een beetje ging ergeren, zoals de vele bijzinnen in één zin. Of die half-filosofische uitspattingen van de schrijver die een bepaalde diepte moeten geven aan het verhaal, maar eigenlijk op je zenuwen werken, een voorbeeld hiervan is Hofmeester zit sardientjes te bakken op het feestje van Tirza. Komt Grunberg: "een mens zonder taak is niets. Het bakken van sardientjes, dat was zijn taak" . Dit soort dingen zijn één keer per 20 pagina's leuk, maar in dit boek kwamen dit soort dingen te vaak voor. Het stuk met het afrikaanse meisje vond ik helemaal vervelend
Al met al een goed boek, maar het heeft mij wat moeite gekost om erdoorheen te komen...
die half-filosofische uitspattingen van de schrijver die een bepaalde diepte moeten geven aan het verhaal
In mijn ogen geven ze meer diepte aan de gedachtewereld van de hoofdpersoon dan aan het verhaal, en op die manier vind ik het juist perfect werken !
Dat het bij de zinnen van Grunberg in Tirza misschien niet altijd uitmaakt of ze waar zijn, daar kunnen we het over eens zijn. Sterker nog, ik vind de onware one-liners vaak de sterkste
99 procent van de filosofie is sowiezo onzin.
lol
In mijn ogen geven ze meer diepte aan de gedachtewereld van de hoofdpersoon dan aan het verhaal, en op die manier vind ik het juist perfect werken !
Tirza viel me tegen! Het eerste deel van het boek was fantastisch, het las heerlijk weg, maar in de volgende delen werd het absurdistisch en ronduit vervelend en ben ik het met Hans Denneappel eens. De verklaring van Thomzi50 is ook de mijne, maar ik vond Grunberg daarin doorschieten met de passages op Schiphol en in Afrika met Kaisa als dieptepunten.
Weet iemand overigens iets over de verfilming? Rechten zijn een tijdje geleden verkocht, regisseur en scriptschrijver al even lang bekend (Rudolf v.d. Berg), maar verder lijkt er geen enkele ontwikkeling in te zitten.
Grunberg zit het zelf toch tegen te werken? Beetje hetzelfde verhaal als met Wieringa en 'Joe Speedboot', gedoe met het script?