menu

Tirza - Arnon Grunberg (2006)

mijn stem
3,88 (361)
361 stemmen

Nederlands
Psychologisch

430 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters, werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water lijkt op Mohammed Atta.

zoeken in:
avatar van donnie darko
5,0
Hier ben ik toch wel heel erg benieuwd naar. De asielzoeker vond ik geweldig en de HUMO zegt dat deze nog beter is dan De Asielzoeker, dus ik wil hem wel eens lezen.

donnie darko schreef:
de HUMO zegt dat deze nog beter is dan De Asielzoeker, dus ik wil hem wel eens lezen.


Beetje opletten met die Humo toch

avatar van donnie darko
5,0
Zachary Glass schreef:
(quote)


Beetje opletten met die Humo toch


Nee, ik weet ook wel dat de kans klein is dat dat waar is, maar dat heeft wel mijn interesse opgewekt. Ik heb er nu echt zin in.

4,5
Deed nogal wat stof doen opwaaien. Werd destijds gepubliceerd in een blad onder een andere naam. Iedereen had toen het idee dat Tirza echt bestond en men was toen ook behoorlijk pissed toen bleek dat Grunberg erachter zat...

avatar van FisherKing
Niet in een blad dacht ik, op een internetforum, heb ik gelezen. Werd vergeleken met de eerste internet-marketing voor een boek. Nogal pervers gedoe, als je het mij vraagt.

4,5
Zou best kunnen. Was iig wel eerder los gepubliceerd. En och, vind het wel een leuke stunt. Zul je zien dat de mensen die er eerst helemaal idolaat over waren, het helemaal niets vinden als ze weten dat het van Gruberg afkomstig is.

avatar van FisherKing
Ja, da's wel lachen

avatar van donnie darko
5,0
Vandaag dan ook gekocht. Ik ben wel zeer benieuwd.

4,0
Gisteren gekocht. ben benieuwd. De asielzoeker en De Joodse messias horen tot mijn favoriete boeken. de verwachtingen zijn bij mij dan ook hooggespannen.

4,0
Tirza is minder goed dan De asielzoeker en De Joodse messias. Helaas. Het verhaal is veel minder meeslepend en ook veel minder bizar. Tirza houd je minder aan je boek gekluisterd, terwijl Grunberg daar doorgaans patent op heeft.
Er zitten wel een paar heel mooie scenes in, meestal als er heftige dingen tussen vader Jörgen en dochter Tirza gebeuren. Het plot is nogal abrupt, maar het laatste deel van het boek is wel erg mooi.

5,0
Dit is een van de beste boeken die Grunberg tot nu toe geschreven heeft. Staat op hetzelfde niveau als De Asielzoeker die ook van mij vijf sterren krijgt. Vijf sterren dus. Prachtig boek.

avatar van donnie darko
5,0
Mythische ervaring gisteren meegemaakt met dit boek. Ik begon er 's morgens aan, en tegen middernacht had ik hem uit. Ik heb nog nooit zo'n dik boek op één dag uitgelezen, en dat kan ook maar één ding betekenen: dat ik er echt van genoten heb.
Want dit is wel degelijk de beste Grunberg tot nu toe, vind ik. Vooral de scenes op het feestje met Ester en met de echtgenote vond ik geweldig, en het einde is zeer goed.

5* een een tweede plaats in mijn top 10. Echt geweldig, dit.

avatar van andreas
4,5
donnie darko schreef:
Vooral de scenes op het feestje met Ester en met de echtgenote vond ik geweldig, en het einde is zeer goed.


dit boek valt helemaal niet te segmenteren: het groter geheel overheerst, een onthutsende (magistraal geconstrueerde en gestileerde) decrescendo...

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
leest als een trein, vond de plot verassend, onthutsend

5,0
Mijn eerste Grunberg. Toen ik begon te lezen, was ik een beetje teleurgesteld dat het bijna niet over Tirza ging. Iets wat ik wel hoopte toen ik de reclame op radio hoorde, waar ze Tirza een prachtige, vertederende stem gaven . Het ging echter over haar vader: "Jorgen Hofmeester".

De teleurstelling verdween gelukkig vrij snel. Na het eerste hoofdstuk komt het boek volledig los. Er zijn tal van scenes waar de emotionele spanningen tussen de personages haast van het papier springen. Tevens slaagde Grunberg erin de tragiek van het personage Hofmeester op mij over te brengen. En het einde was werkelijk fenomenaal. Aanrader dus!!

avatar van Pieter
Winnaar van de Gouden Uil van dit jaar.

avatar van donnie darko
5,0
Ja, en daar ben ik heel blij mee. Ik vond allang dat Arnon Grunberg voor een roman de Gouden Uil mocht winnen. Hij verdient het, hoewel ik enkel de Helaasheid der Dingen voor de rest heb gelezen, maar mijn zus heeft ook het Derde Huwelijk gelezen, en die vond Tirza ook beter.

4,0
Tirza is het eerste boek dat ik heb gelezen sinds ik bijna anderhalf jaar geleden mijn leesdossier inleverde. Ik heb zeker geen spijt dat ik die periode open heb gebroken. Tirza is een enorm meeslepend en intrigerend boek.

Nog meer dan het verhaal, zijn het vooral enkele geweldig sterke hoofdstukken, die er met kop en schouders bovenuit steken. Het stuk over Ibi en Andreas, over Ester in de schuur en het feestje in het algemeen. Vooral het perspectief zorgt ervoor dat je de gebeurtenissen van het oogpunt van Hofmeester gaat bekijken. Dit zorgt voor een extra dimensie, als je er langzaam maar zeker, gebeurtenis na gebeurtenis, achter komt wat een vreselijke man het is. Een zeer mooie inkijk op iemand die na enkele tegenslagen compleet de weg is kwijtraakt.

4*

Tirza was het eerste werk van Grunberg dat ik las, dus ik kan het niet vergelijken met de rest. In elk geval vond ik het een erg aangename kennismaking. In het begin moest ik even wennen aan de schijnbaar ´simpele´ stijl, maar al gauw ging ik helemaal op in de fantastische opbouw en rake stijl van dit boek. De fijne humor die door de tekst verweven zit, geeft lucht aan het dramatische verhaal van de man die op groteske wijze zijn ondergang tegemoet loopt.
Soms een beetje te lang, ik vond de fragmenten met de echtgenote wat overbodig, het boek zou baat hebben gehad bij een beetje inkorting. De scenes met ´de huurder´ waren echter magistraal en ook het slot in Afrika is bijzonder benauwend.
Grunberg brengt de gekte op nauwkeurige en pijnlijke manier in beeld en weet de wereld van Hofmeester consequent tot het einde aan ons door te geven.

4,5
Tot nu toe Grunberg's beste (De Joodse Messias heb ik hier nog in de kast liggen). Waar de absurde en bizarre situaties, die Grunberg in De Asielzoeker schetste, me na verloop van tijd nogal tegen gingen staan, gebeurd dit hier gelukkig veel gedoseerder. Het duurt even voordat je 'in het boek zit', maar vooral het tweede (het feest van Tirza) en het derde gedeelte (Afrika) heb ik in één ruk uitgelezen. Vooral het gedeelte op het feest vond ik schitterend. De spanningsbogen tussen de verschillende personages; echt geweldig geschreven.
Klein minpunt (maar aan de andere kant ook weer zo kloppend) vond ik de nogal plotselinge obbiechting tegen het kleine Afrikaanse meisje, over wat hij met Tirza en Choukri gedaan heeft. Dat had wat mij betreft minder expliciet genoemd hoeven worden.
Wel een schitterend einde overgens.

4,5*

4,0
Men zegt wel als je erbij wil horen, moet je Tirza lezen. Dan zal ik dat maar doen zeker.

FlyingPenguin
marcelinho763 schreef:
Men zegt wel als je erbij wil horen, moet je Tirza lezen. Dan zal ik dat maar doen zeker.avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
marcelinho763 schreef:
Men zegt wel als je erbij wil horen, moet je Tirza lezen. Dan zal ik dat maar doen zeker.


Wie men? En waarbij horen?

Ik heb Tirza met plezier gelezen, omdat ik dat zèlf wilde en al helemaal niet om ergens bij te horen

5,0
ik ben dit jaar 'fan' van Grunberg geworden door dit boek.

Het is allemaal wat minder humoristisch dan wat ik van hem gelezen heb (Figuranten/ Fantoompijn), maar het verhaal geeft aan de hand van de psyche van een vader een fantastische beschouwing op de huidige maatschappij.

4,5
Eerste boek wat ik van Arnon Grunberg las. Na enig geworstel in het eerste hoofdstuk tot blz. 25 begon het boek mij aan te grijpen en vond ik de hoofdpersoon Hofmeester een gekrenkte man die veel tegenslagen in zijn leven had en zeer besluiteloos overkomt in wat hij doet. Hij is een echte perfectionist. Het laastet hoofdstuk wat zich in Afrika afspeelt vond ik tenen krommend in hoever hij gaat met zijn leven. Wil verder niks onthullen maar was zeer verrast over de afloop van het boek.

avatar van stefan dias
2,0
Nu, verrast, dat was ik dus helemaal niet. Je ziet het einde toch al van redelijk ver aankomen, dus zelfs die verrassing werd mij niet gegund.
Na Blauwe maandagen heeft ook dit boek me niet tot het Grunbergfandom kunnen bekeren. Hofmeester is niet meer dan een lethargische sukkel waar Grunberg geen greintje empathie voor weet los te weken. De hysterische echtgenote lijkt nog de meest normale mens in het boek. Hofmeester is gewoon een ellendige man met een ellendig leven die zichzelf steeds meer in de ellende werkt. Waarom? Moest deze tragiek mooi beschreven en uitgewerkt worden, zou het nog een mooi boek kunnen opleveren, maar nu blijft het enkel verbijsteren. Niet te genieten…

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
stefan dias schreef:
Nu, verrast, dat was ik dus helemaal niet. Je ziet het einde toch al van redelijk ver aankomen, dus zelfs die verrassing werd mij niet gegund.
Na Blauwe maandagen heeft ook dit boek me niet tot het Grunbergfandom kunnen bekeren. Hofmeester is niet meer dan een lethargische sukkel waar Grunberg geen greintje empathie voor weet los te weken. De hysterische echtgenote lijkt nog de meest normale mens in het boek. Hofmeester is gewoon een ellendige man met een ellendig leven die zichzelf steeds meer in de ellende werkt. Waarom? Moest deze tragiek mooi beschreven en uitgewerkt worden, zou het nog een mooi boek kunnen opleveren, maar nu blijft het enkel verbijsteren. Niet te genieten…


Zelf was ik met name verrast dat Hofmeester zelf de hand heeft gehad in Tirza's verdwijning/dood. Zag je dat ver van te voren al aankomen? Meestal heb ik dit soort dingen snel in de gaten maar dit keer niet, vandaar die verrassing.

Tja, en Hofmeester is natuurlijk wel een wereldvreemd figuur, zo je wilt een sukkel. Ik heb geen empathie voor hem, wel was ik geboeid: hij is op zijn minst een rare man en bijna klinisch in zijn doen en laten ... Maar dat stoort me allerminst. Grappig dat je de hysterische echtgenote nog het meest normaal vindt, ik ook .

'Mooi' geschreven is Tirza inderdaad niet. Toch heb ik het boek met plezier gelezen. Ik vraag me af of en hóe Grunberg het 'mooier' had kunnen doen.

hinie
Wat een prachtig boek!
Het is zo geschreven dat je elk detail voor je ziet en proeft.
Ik zag het einde helemaal niet aankomen, vond het een mooie twist in het boek.
5*

4,0
Gaaf boek. Ook het begin vond ik goed. Na een paar bladzijden zat ik er redelijk in en leest als een trein.

Bizar einde. Had wel al langer het gevoel dat er iets niet klopte, sinds dat huisje in de betuwe, maar de waarheid kwam op gegeven moment toch rauw op je dak vallen.

avatar van JJ_D
3,0
Erg bevreemdend allemaal, en daarom wellicht niet geheel mijn stijl. In plaats dat het onwerkelijke in Hofmeester's denken de lezer dieper in het verhaal zuigt, haalt het hem uit zijn (lees)ritme en weet je doodgewoon niet meer wat je ervan moet denken.
Om binnen enkele jaren eens opnieuw ter hand te nemen dus...

Gast
geplaatst: vandaag om 23:33 uur

geplaatst: vandaag om 23:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.