menu

Harry Potter and the Chamber of Secrets - J.K. Rowling (1998)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Geheime Kamer

mijn stem
3,81 (722)
722 stemmen

Engels
Jeugdboek
Avontuur / Fantasy

254 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury Publishing, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In zijn vakantie bij de Duffelingen krijgt Harry Potter onverwachts bezoek. Een huiself, genaamd Dobby, komt langs om Harry Potter ervan te weerhouden om terug te keren naar Zweinstein. Met het idee dat Zweinstein de veiligste plaats op aarde is, gaat Harry toch, maar het wordt al een hele klus om daar te komen als blijkt dat ze de Zweinsteinexpress hebben gemist. Maar dat is pas het begin van Harry's avontuur. Harry vind een heel speciaal dagboek, hij hoort een stem door de muren die alleen hij kan horen, en steeds meer leerlingen worden aangevallen en versteend. De geruchten gaan dat de Geheime Kamer van Zwadderich geopend is, en het beest dat erin verscholen zat, vrij baan heeft...

zoeken in:
1,0


Anyway, het boek. Verreweg de slechste uit de reeks. Het hele verhaal slaat nergens op want een beetje tovenaar had bij het eerste slachtoffer onmiddelijk moeten weten dat het om een basilisk ging.

Ik wist het in ieder geval wel onmiddelijk. En als ze dit gewoon hadden bedacht was het hele probleem veel sneller opgelost geweest. Matig deel dus.

1*

3,5
Ben inmiddels aardig fan van de Potter boeken geworden. Het leest als een trein, alhoewel de eerste wel wat leuker was dan deze (wat trouwens omgekeerd was bij de film overgens). Ben nu in de derde bezig.

3*

avatar van tommykonijn
5,0
Deel 2 is ook spannend, deel 1 biedt net wat meer maar ik weet nog dat ik me hier erg mee vermaakt heb, ik zat helemaal in het boek weg te dromen als ik het aan het lezen was, gewoon jeugdsentiment .

4,5*

avatar van John Frusciante
3,5
Het tweede deel van de reeks maar toch wat minder dan 'The Philosopher's Stone'. Dit deel is wat duisterder dan deel een maar toch nog een écht jeugdboek. Zoals al boven mij is aangegeven vind ik het ook tegenvallend dat de slachtoffers van Voldemort in dit boek alleen worden versteend en niet worden vermoord . Dit is denk ik om het jeugdige publiek niet af te schrikken, maar het had van mij wat duisterder en 'drijgender' gemogen. Maar het boek is niet slecht en er is wat meer spanning dan deel een. Een leuk opstapje naar het derde deel dat wel echt lekker duister is.

avatar van LDeVries
3,5
Ik ben bezig de Harry Potter reeks in het Engels te lezen en dit is het tweede boek wat ik in het Engels heb gelezen, ik moet toegeven dat ik de Engelse versie een stuk fijner vind om te lezen dan de Nederlandse vertaling, uitdrukkingen, grappen ect. komen in het Engels een stuk beter uit de verf dan in het Nederlands, en de orginele namen vind ik ook prettiger.

Dan nu over het boek, zoals hierboven al vaak word aangegeven is dit deel nog erg onschuldig, ik vond de zoektocht naar de geheime kamer wel erg spannend, en je ziet hier en daar al veel aanwijzingen naar dingen die in de latere boeken gaan gebeuren, al met al vond ik het een leuk boek, maar de latere delen vind ik toch een stuk beter.

avatar van DMF
2,0
DMF
Het tweede Harry Potter boek is iets minder vrolijk en wat duisterder, maar helaas niet beter dan het eerste deel. Ondanks dat Rowling probeert een iets grimmiger sfeertje te creëren, is de plot veel te lineair, de personages blijven zwart-wit en oppervlakkig en haar schrijfstijl bevalt me ook niet echt.

Het is ten opzichte van het eerste boek ook veelal een herhaling van zetten, waardoor je de verhaallijn eigenlijk wel uit kunt tekenen. Natuurlijk brengt dit een bepaalde mate van herkenbaarheid mee, maar als dit nog vijf boeken zo doorgaat is het gewoon teveel formulewerk en dat vind ik storend. Hopelijk brengt Rowling daar verandering in, want de serie heeft absoluut het potentieel om te blijven boeien, maar vooralsnog komt dat er niet echt uit.
Met Rowlings fantasie is niets mis, maar ze weet het niet echt treffend op papier te zetten. Haar stopwoordje ('pale') lijkt ze niet los te kunnen laten (op de tweede pagina valt het woord voor het eerst) en ze heeft een nieuwe tic: veel personages krijgen nu opeens allerlei kleuren als er iets voorvalt. Ik zie het nut er niet van in en omdat het verhaal me nooit echt helemaal wist te boeien, worden dit soort puntjes nogal ergerlijk.

Deel twee start opnieuw bij de Dursleys, maar dat gedeelte was ik al gauw zat; ook dat is gewoon een herhaling van het eerste deel, waarin al te vaak duidelijk werd gemaakt hoe impopulair Harry bij die mensen was. Gelukkig waren de Weasleys daar om Harry op te pikken. Met een aantal creatieve vondsten eindigen Ron en Harry toch nog op het inmiddels vertrouwde Hogwarts.
Vanaf daar gaat het eigenlijk hetzelfde als in deel één: er gebeuren vreemde dingen en uiteraard raakt Harry met zijn vriendjes daar weer bij betrokken. Rowling hanteert weer een sneltreinvaart, maar hierdoor blijven de personages maar tweedimensionaal. Zelfs een uitgelezen kans om van een bad-guy nog wat te maken, laat Rowling liggen. Wanneer Harry en Ron Malfoy gaan ondervragen, gunt Rowling zichzelf alle tijd om eens in het hoofd van Malfoy te kijken en zijn gedrag te verklaren. Is-ie bijvoorbeeld bang voor zijn vader, onzeker of maakt-ie zich zorgen om andere dingen? Maar nee hoor, niets van dit alles en Malfoy blijft hierdoor een tenenkrommend slecht personage.

Ook de nieuwe leraar Gilderoy Lockhart slaat als een tang op een varken. Zijn narcistische gedrag was zo gigantisch over de top dat ik de passages met hem het liefst zou overslaan, maar hij duikt jammer genoeg veel te vaak op.
Dumbledore, Hagrid en Snape vind ik de drie leukere en vooral betere personages. Die mogen van mij gerust vaker terugkomen. Ook van Voldemort zie ik graag wat meer. Rowling laat wat meer over hem los in dit boek gelukkig en dat gaat best aardig.
Ondertussen raast Rowling in sneltreinvaart door naar een climax. De weg naar het einde komt met een stortvloed aan toevalligheden tot stand, maar wordt op zich nog best aardig aan elkaar geschreven (de anagram was leuk gevonden), wat me dan wel weer verbaasde. Ook dit keer vind ik het uiteindelijk gevecht wel weer een kleine tegenvaller, al was het wel spannender dan in het eerste deel. Rondom Voldemort weet ze mij interesse dus wel te wekken.

Ook het tweede Harry Potter deel is niet bepaald overtuigend en minder dan deel één. Het is vooral meer van hetzelfde, wat de serie wel herkenbaar maakt, maar vooral heel voorspelbaar. Rowling heeft opnieuw een aantal leuke vondsten, maar het talent om dat ook echt leuk te vertellen ontbreekt een beetje. In deel drie hoop ik dat ze eindelijk eens wat tijd neemt om een aantal personages neer te zetten, maar gezien de dikte van het boek (of beter: het gebrek daaraan), kan ik die verwachting misschien maar beter bijstellen. Vanaf deel vier worden de boeken wat dikker zie ik en ik hoop maar dat Rowling haarzelf gaat verbeteren, want op meer dan zeshonderd pagina's meer van hetzelfde zit ik niet echt te wachten. De plot van deel drie klinkt wel weer serieuzer dan het tweede deel, dus ik ga er binnenkort zeker aan beginnen. Harry Potter and the Chamber of Secrets krijgt tot slot van mij nog een heel nipte voldoende.

* * ½

avatar van handsome_devil
3,5
Harry Potter en de Geheime Kamer is gewoon weer hartstikke leuk. Ja, ik moet gewoon toegeven: deze tovenaarswereld trekt aan me. Ook op dit tweede deel uit de reeks heb ik wat aan te merken, maar zo tijdens alle corona-ellende is het lezen van deze boeken toch een heerlijke vorm van escapisme. Het is pas een week geleden dat ik deze uitluisterde, maar ik heb nu alweer zin in het derde deel.

Ik luisterde wederom de Engelse versie, voorgelezen door Stephen Fry en ik heb het gevoel dat dat het plezier wel degelijk verhoogt ten opzichte van het lezen van de boeken. Nieuwigheidje is dat er zelfs allerlei effecten aan de stem van Stephen Fry toegevoegd worden. Vrij hilarisch af en toe, maar het werkt wel.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 10:04 uur

geplaatst: vandaag om 10:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.