menu

Alleen Maar Nette Mensen - Robert Vuijsje (2008)

mijn stem
3,11 (128)
128 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Sociaal

286 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen. Nu is David Samuels 21 en op zoek. Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie? En hij zoekt de intellectuele negerin. Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt? Of moet hij met Naomi zijn? Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
De enige reden die ik kan bedenken waarom het zo gehypet is, is dat het een duidelijk geval is van ''in het land der blinden is eenoog koning''. De problematiek rond de multiculturele samenleving blijft verrassend weinig besproken onder Nederlandse schrijvers en dan al helemaal niet vanuit het perspectief van iemand die het gevoel heeft dat hij zijn eigen identiteit kwijt is in het huidige Nederland. Robert Vuijsje levert hiermee dan ook spitsvondige kritiek op een Nederland waar veel mensen uit de linkse hoek zich zorgen om maken.

Maar is het ook echt een goed boek? Nou ja, bij vlagen komt Vuijsje met geniale passages op de proppen; zo zal ik de uitmuntende proloog over dat iedere bevolkingsgroep wel neerkijkt op een andere bevolkingsgroep niet meer zo snel vergeten. Deze passages zitten echter verstopt in een schrijfstijl van eindeloze herhaling en grof geschetste karikaturen, die mij op den duur tegen gingen staan. Het boek mist net de subtiliteit om dieper op mij in te werken. Daarbij heeft Vuisje ook een nogal karige schrijfstijl, waarbij het niet gaat om de mooie zinnen. Voor een debuut is het echter bovengemiddeld en ik ga ook zeker meer boeken van hem lezen.

avatar van Donkerwoud
3,0
Zag deze trailer in de bioscoop voorbij komen.

YouTube - ALLEEN MAAR NETTE MENSEN officiële NL trailer

avatar van liv2
3,5
Oh nee, is het weer van dat? .......

avatar van Slainte_Mhath
4,0
De verfilming van dit boek komt bijna precies overeen, alleen moet je de fraaie rondingen er wel even bijdenken. Voor de liefhebbers is dit in de film goed vertegenwoordigd.

Een leuk, luchtig boek met subtiele humor. Vooral de Surinaamse "slang" en manier van communiceren is goed gedaan.

2,0
Bedoel je de rondingen van het boek bij de film bijdenken, of omgekeerd, Slainte_Mhath?

avatar van Slainte_Mhath
4,0
ThomasVV schreef:
Bedoel je de rondingen van het boek bij de film bijdenken, of omgekeerd, Slainte_Mhath?


De rondingen bij het lezen moet je inbeelden. Wat de film betreft, het spat van het scherm.

avatar van Dee-e
2,0
Een hele tijd terug heb ik dit boek gelezen. Het enige dat ik me nog herinner zijn de vele clichés die erin voorkwamen. Ik heb me daar dan ook erg aan geërgerd tijdens het lezen.

3,0
best wel bizar boek. Beetje

3,5
Mom
Zowel de hype als de film zijn me compleet ontgaan. Vond 'Alleen Maar Nette Mensen' een zeer vermakelijk boek, dat ook nog eens bijzonder vlot geschreven is. Aanrader.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik vind mezelf hier een stuk scherperover de film dan bij mijn reactie hier over het boek:

Het geschreven bronmateriaal blonk al niet uit in subtiliteit en zachtzinnigheid, maar het voelt verkeerd om steeds de camera ingezoomd te zien op de corpulente derrières van zwarte vrouwen. Op een gegeven moment had ik het zelf wel gehad met het zoveelste slipje dat maar amper een zwarte bilnaad weet te bedekken.Voor een film die wil laten zien dat er over elke bevolkingsgroep wel vooroordelen bestaan, blijft het verbazingwekkend star hangen bij de seksualisering en stigmatisering van één specifieke groep, namelijk die van zwarte vrouwen.

Het is alsof er een pervers verlangen is om vooral deze groep af te beelden als één homogene groep van zwarte sloeries die onderdrukt worden door sjofele macho's. In tegenstelling tot de blanke karakters wordt het lichamelijke van deze zwarte vrouwen steeds opnieuw en opnieuw benadrukt. Alsof zij van de filmmakers ook echt niks meer mochten zijn dan seksbeluste sloeries. Nergens krijgt ook maar één van de onderdrukte vrouwen de mogelijkheid om op een volwassen manier te reageren op het walgelijk eenzijdige wereldbeeld van de mannelijke karakters.

Misschien zat die tekortkoming al in de oorspronkelijke roman, maar met de verfilming komt er in ieder geval een afkeurenswaardige vrouwenhaat aan de oppervlakte. Geen leuke film en zeker ook niet grappig.

2,0
Waarom zijn er geen Nederlandse Murakami's , Mo Yan's of David Mitchell's , maar komen er zulke middelmatige auteurs zoals Vuijsje boven drijven? Vuijsje hoort in het rijtje van Huff en Gerritsen thuis. Het maakt allemaal niks uit. PopieJopie-schrijvers die zogenaamd het klimaat van deze tijd beschrijven. Ja maar wel van een beperkte groep uit de (higher) middleclass

Gast
geplaatst: vandaag om 06:40 uur

geplaatst: vandaag om 06:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.