menu

Waarom Kinderen Wel Cowboytje Maar Nooit Jezusje of Mohammedje Spelen - Guus Kuijer (2008)

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

37 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Kinderen willen cowboy zijn, filmheld, voetballer. Maar nooit Jezus of Mohammed. Waarom niet? Omdat de kinderlijke ethiek iets anders verlangt, betoogt Guus Kuijer. Kinderen willen een rechtvaardige wereld, niet één waarin zonen door vaders op het offerblok worden gelegd of aan het kruis gehangen. In dit pamflet keert Kuijer zich tegen het klakkeloos vasthouden aan ethisch gedateerde passages uit de Bijbel en de Koran, waar gelovigen een moraal uit destilleren die tegenwoordig geen kind meer aanspreekt - een wrede moraal, die ook door volwassenen krachtig verworpen zou moeten worden.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Kuijer heeft met dit werkje met een ietwat verraderlijke titel een sterk pamflet geschreven. Het gaat niet zozeer over kinderen en opvoeden, maar wel over de moraal uit het geloof, dat kinderen meekrijgen. Dat is dan ook het enige dat Kuijer meldt over kinderen, het overige gedeelte is een aanklacht tegen het geloof, haar moraal en de tegenstrijdigheden daarin. Zeer goed leesbaar, helder beschreven en sterk opgebouwd als betoog. Soms ook heel aardig als pamflet, maar toch had Kuijer wat meer groteske vormen, stijlfiguren en pathos mogen toevoegen. Het is vooral een hele rake schets, geen vurig betoog dat sommige andere pamfletten (futuristisch manifest) wel hebben en wat ik ook verwacht. Maar eigenlijk zou elke opvoeder dit eens moeten lezen, net als de dominee en de pastoor. Inhoudelijk een aanrader, stillistisch net iets te vlakjes.

Off topic: de titel is volledig in kleine letters (op de W na), een keuze van Kuijer en/of zijn uitgever. Waarom is dit op boekmeter in hoofdletters geplaatst. Ik ken de regels m.b.t. boeken toevoegen, maar als zo duidelijk een titel in onderkast is geschreven, zou dat niet moeten worden overgenomen?

avatar van Zelva
Titels worden in het Nederlands altijd met kleine letters geschreven, behalve de beginletter.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:25 uur

geplaatst: vandaag om 20:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.