menu

To a God Unknown - John Steinbeck (1933)

Alternatieve titel: Aan een Onbekende God

mijn stem
3,64 (11)
11 stemmen

Engels
Streek/Familie

251 pagina's
Eerste druk: Robert O. Ballou, New York (Verenigde Staten)

De geschiedenis van Joseph Wayne, een boerenzoon die met zijn broers en hun vrouwen wegtrekt uit het noorden van de Verenigde Staten naar de uitgestrekte vruchtbare streken van Californië, om daar in een vallei een nieuw bestaan op te bouwen. Het is het verhaal over de kracht van pioniers, de gebondenheid met de grond, die een middel, maar vooral een reden van bestaan voor hen is.

zoeken in:
avatar van Theunis
4,0
Steinbeck onderweg naar wat hij zou gaan worden. Er zijn in dit boek al veel tekenen van wat nog zou gaan komen, van waar hij zo groot in zou worden. Maar ook in dit boek is zijn schrijven al om van te smullen. Vol mystiek, hoop, de pursuit of happiness, de American Dream, de beschrijvingen van de natuur en de strijd van de hardwerkende man tegen de elementen.

In dit geval is het Joseph Wayne. Hij trekt samen met zijn broers naar het Westen, naar vruchtbare grond, naar een hoopvolle toekomst. En dan slaat de droogte toe. Een tijdloos verhaal. Prachtig is de verbondenheid met de natuur, het komen en gaan van de seizoenen en de onderlinge, harde band tussen de broers. Op naar de volgende Steinbeck

avatar van LuukRamaker
3,5
Ik ben niet echt een gezelligheidsmens maar in gezelschap van een John Steinbeck-karakter is het doorgaans fijn vertoeven. Hoewel het leed vaak niet ver weg is, weet Steinbeck zijn verhaal altijd zodanig te brengen dat het lezen ervan een waar genot is. Al in To a God Unknown, een van zijn eerste romans, komt deze ogenschijnlijk aangeboren gave naar voren. Het verhaal van Joseph en de familie Wayne (waarin de naam John de gedachten vandaag de dag naar een ander persoon doen uitgaan) heeft met een relatief klein aantal pagina’s een aardige diepgang en omvang gekregen maar is desalniettemin mooi klein gebleven. Californië, uitgediepte doodnormale mensen, natuurbeschrijvingen, unieke denkbeelden; de meeste typische Steinbeck-ingrediënten zijn in dit boek wel aanwezig, al wist hij daar later nóg meer mee te doen.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:33 uur

geplaatst: vandaag om 10:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.