menu

De Engelenmaker - Stefan Brijs (2005)

mijn stem
4,01 (182)
182 stemmen

Nederlands
Psychologisch

428 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een afschrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

zoeken in:
5,0
Dit vind ik echt een vreselijk goed boek. Ik vond het zo zonde dat ik het uithad. Het zet je aan het denken, nog lang nadat je het hebt gelezen.

avatar van Mahto
4,0
Goed boek!
Mijn moeder had het meegebracht uit de kringloopwinkel voor me en ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen. Het zit echt mooi in elkaar. De tweede keer dat ik het las viel het al iets meer tegen, als je het verhaal kent, is het toch allemaal wat minder spannend, maar het blijft goed!

avatar van JeffreyvdK
3,5
Mooi boek. Ik had het boek best snel uit, hij leest namelijk lekker weg. Soms ging het boek wat te diep in op technisch-biologisch vlak, daar begreep ik niet altijd alles van. Misschien komt dat omdat ik geen bèta-mens ben. Echter, nergens stoorde het me. Het boek is gewoon sterk genoeg geschreven. Met name bij het gedeelte waarop de kinderen dood aangetroffen worden, kon je me opvegen. Wat was dat sterk visueel geschreven! Ik kon me helemaal voorstellen hoe het er uitzag en het was niet heel fris. Het einde bevat een mooie ontknoping. Ook denk je inderdaad nog gedurende lange tijd over de gevolgen van klonen.

3,5 of 4 sterren... Voor nu 3,5!

avatar van Tiny79
4,0
Een heel interessant verhaal. Een boek wat mij meteen heeft gepakt. Het thema klonen is heel boeiend, en de vraag blijft of het wel ethisch! Heeft Brijs heel goed gedaan.

4,0
Meeslepend verhaal, erg origineel. Qua stijl nogal gewoontjes en on-Belgisch. Hij blinkt niet uit in metaforiek of een pakkende schrijfstijl. De verhaallijn komt heel realistisch over: is het in real-life ook zo?

4.5*

4,0
Om toch nog even op die discussie van Andreas en Donnie Darko terug te komen: als iemand dit een van zijn betere/beste boeken ooit gelezen vindt, aan wie is het dan om dat te ontkrachten. Althans, een poging tot. Lijkt me onbegonnen werk, net als een moslim ervan te overtuigen dat hij christen moet worden. Of iemand die rechts stemt, links moet gaan stemmen.

avatar van snorren
4,5
In het boek keert Victor Hoppe na twintig jaar terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, maar niet alleen. Hij wordt vergezeld door drie luidruchtige baby's, die oprecht gedrochten genoemd kunnen worden. De wantrouwende dorpelingen creëeren doemscenario's en speculeren over dokter Hoppe en zijn mysterieuze kinderen, wanneer Victor en zijn kinderen zich amper buitenshuis laten zien. Er blijkt echter meer aan de hand te zijn, niet alleen met de kinderen, maar ook met de dokter, die plannen maakt voor een handeling die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

Het knappe aan dit boek van Brijs is dat hij toont dat de verschillende personages, met name dorpelingen, een eigen waarheid beginnen te creëeren en daar doorgaans uiteindelijk aan ten onder gaan. Het hele boek is als het ware een wirwar van waarheden die door elkaar heen weven, maar uiteindelijk in een heftig hoogtepunt bij elkaar komen. Dit maakt het voor de lezer een nóg meer bijzondere leeservaring: uiteindelijk raakte ik zelf de waarheid van dit boek ook kwijt en ging ik aan alles twijfelen. Stefan Brijs zet de lezer meerdere malen op het verkeerde been en dat is wat dit boek zo sterk maakt.

Ook de spanningsopbouw is van hoog niveau. Het boek is opgedeeld in drie delen, die vanzelfsprekend van goed naar beter gaan. Het tweede deel speelt zich op twee verschillende tijdstippen af dan deel één en drie. Hierbij verwerft de lezer achtergrondinformatie die hem of haar ook weer zeer veel nieuwsgierigheid laat baren voor het kaatste deel, waarin alles samenkomt.

Tevens is de schrijfstijl van Brijs bovengemiddeld, hij beschrijft op natuurlijke doch literaire wijze de gedachten van de dorpelingen en behandelt zo meerdere perspectieven in één hoofdstuk, wat erg knap is.
De thema's van het boek zijn met name wetenschap en religie, maar ook de grens tussen redelijkheid en krankzinnigheid. Deze thema's spraken me erg aan en hierdoor was het ook al een stuk plezieriger om te lezen.
Een groot nadeel van dit boek is wel dat het tweede deel, waarin niets dan flashbacks wordt beschreven, soms erg lang duurt en informatie geeft waarvan je weet dat deze niet echt noodzakelijk is voor het verdere verloop.

Toch prijs ik dit boek graag, dus kortom: een prachtig boek dat makkelijk leest, maar zeer aangrijpend is. Een aanrader voor ieder. 4,5*

avatar van Bibi23
4,5
Dit boek heb ik jaren terug gelezen, maar het verhaal staat me nog steeds erg goed bij. Is werkelijk prachtig. Zou het zo weer opnieuw lezen. Ik kan het iedereen aanraden. Zowel young adults als volwassenen, mannen en vrouwen!

avatar van Ted Kerkjes
4,0
Ted Kerkjes (crew)
Geniaal boek.

avatar van Donkerwoud
4,0
De reacties over dit boek zijn vrijwel unaniem lovend. Iets zegt mij dat mijn eindoordeel ook in de hogere regionen terecht gaat komen. Maar eerst nog verder genieten van dit heerlijke werk.

avatar van Lalage
5,0
Het is al een aantal jaren geleden dat ik dit boek las, maar net als de anderen is het beeld van die drieling me bijgebleven. Misschien moet ik het maar nog een keer lezen.

avatar van Donkerwoud
4,0
Knap hoe Brijs duistere kanten van religie en een wetenschappelijke vraagstuk over klonen met elkaar weet te verweven op zeer onverwachte manieren. Wetenschap en religie zijn binnen de roman allerminst elkaars tegenpolen, maar elk personage creeërt zijn of haar eigen werkelijkheid op basis van de eigen verwachtingen en verlangens.

Victor Hoppe vormt de spil tussen alle verhaallijnen als een moderne Dr Frankenstein, die tot hoogintelligente wetenschapper gevormd is door een jeugd van liefdeloosheid en afwijzing. Wel heeft Brijs iets teveel bladzijdes nodig om diens psychologische ontwikkeling uit te werken. Daarbij ontstaan er veel herhalingen en onnodig lange uitweidingen over hoe deze figuur tot zijn wrede wereldbeeld is gekomen.

avatar van Abubakari
4,5
Geweldig verhaal over een geniale gek en over hoe dat genie gek werd. Prachtige ontknoping, mooi beschreven dorpsleven, dramatiek te over en soms neigend naar horror. Erg te gek boek!

5,0
Geniaal boek, zonder meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:14 uur

geplaatst: vandaag om 23:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.