menu

Tyskungen - Camilla Läckberg (2008)

Alternatieve titels: Oorlogskind | Fjällbacka #5

mijn stem
3,75 (22)
22 stemmen

Zweeds
Psychologisch

409 pagina's
Eerste druk: Forum, Stockholm (Zweden)

In Oorlogskind draait het verhaal om Erika Falcks moeder: waarom heeft zij al die jaren een oude nazi medaille bewaard? Met die vraag blijft Erica worstelen. Uiteindelijk besluit ze de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel te bezoeken, een expert op het gebied van onderscheidingen. Maar Frankel gedraagt zich vreemd en geeft ontwijkende antwoorden. Twee maanden later is hij dood, vermoord. Erica is geschokt. Als Erica de dagboeken van haar moeder leest, wordt onthuld waarom haar moeder nooit een band met haar dochters kon opbouwen en waarom ze veranderde van een lieve, zachtaardige vrouw in de kille, afstandelijke moeder die ze was.

zoeken in:
avatar van ~hanneke~~
3,5
De plot van deze Lackberg vond ik minder ingenieus dan de plots van de vorige boeken van Lackberg. Toch is ook deze de moeite waard. Tot op het laatst blijf je, je afvragen hoe alles nou precies in elkaar zit.

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Hoewel in de boeken van Läckberg levensgebeurtenissen van hoofdpersoon Erica Falck een plek hebben, kunnen de delen goed afzonderlijk gelezen worden. Zo heb ik enkele delen zonder bijzondere reden overgeslagen.
Oorlogskind viel me een beetje tegen. Eigenlijk had ik op het moment dat Hans Olavsen in het verhaal zijn intrede deed al het vermoeden dat hij geen verzetsstrijder was maar een Duitse soldaat en ook wèlke Duitser. Daarmee was het wie-heeft-het-gedaan-antwoord geen grote verrassing meer.
Hiernaast ergerde ik me in dit boek aan Läckbergs gewoonte grote en kleine impliciete handelingen van mensen uit te gaan leggen. Ook de avonturen met baby's, peuters en zwangeren in het boek hadden wat mij betreft wel wat beter gedoseerd mogen worden.
Deze dagdagelijkse beslommeringen waren bovendien m.i. niet zo vloeiend geschreven, wat gekunsteld overkwam. Die 'bladvulling' heeft Läcksberg helemaal niet nodig. Want eerlijk is eerlijk, ik wilde tot op het laatst weten hoe het precies was gegaan ...

5,0
Dit boek is de absulute top, wat een diepgang, wat een uitgewerkte karakters.

3,0
Uiteindelijk besloten toch van 3,5* naar 3* te gaan.
Met name de eerste helft van het boek is gewoonweg saai te noemen.
Daarbij dragen de huishoudelijke ruzietjes tussen Erica en Patrick ook niet bij aan de spanning van het verhaal. Hij is eigenlijk een beetje een slappe zak die geen confrontaties aangaat en zij is een beetje een kattekop die continue bezig is met vreten. (dat was in deel 1 al zo, en er is nog steeds niets veranderd) Iets interessante karakters kunnen geen kwaad.
De tweede helft wordt wel steeds spannender en dat maakt gelukkig een hoop goed.

avatar van Jester
3,5
Een magere voldoende. De plot is aardig, maar drijft wel erg op de toevalligheid dat Hans Olavsen de soldaat was die Axel Frankel neerslaat en later tegenkomt in Fjällbacka. Daarnaast iets teveel minder belangrijke zijwegen wat mij betreft.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:29 uur

geplaatst: vandaag om 12:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.