menu

Desperation - Stephen King (1996)

mijn stem
3,71 (119)
119 stemmen

Engels
Griezel

704 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

De ooit succesvolle 'literaire leeuw' Johnny Marinville trekt door de woestijn van Nevada om ideeën op te doen voor een aantal essays. Daar stoot hij, net als een paar andere reizigers, in het stadje Desperation op een reusachtige agent die duidelijk gestoord is. Toch is dat slechts het begin van een nachtmerrie die verder reikt dan gewone krankzinnigheid.

zoeken in:
avatar van donnie darko
Is desperation van 2006?

avatar van Linntje
5,0
geweldig spannend boek en ook erg moeilijk om weg te leggen..een dikke 4,5

avatar van Linntje
5,0
Verhoogd naar de volle 5.. wat een heerlijk spannend boek is dit. Zo spannend dat het voor mij voelde alsof ik er middenin zat. Stephen King is mijn held onder de auteurs. Werkelijk niemand kan boeken zo spannend maken met een flinke dosis zwarte humor erbij. helemaal top

avatar van marzuq
4,0
Heel apart, na jaren geen Stephen King te hebben gelezen, trok zonder overweging deze uit de kast van de bibliotheek. In de eerste instantie dacht ik dat ik vergeten was hoe goed de boeken van King wel niet waren. Uit de gemiddelde waardering van Desperation blijkt anders. Dit is een topper die weer eens een nachtje door heeft laten lezen met alle gevolgen van dien. Spanning, zombie achtige karakters en goede personages met een backstory...heerlijk!

avatar van marzuq
4,0
Hee het valt me nu eens op dat de bovenstaande synops niet geheel strookt met mijn herinnering aan het boek. Tamelijk onheus. Weleenswaar komt de "literaire leeuw" in het boek voor, maar hij trekt de kar niet. Da's net als een synopsis schrijven over een boogschietende elf voor INBVDR

Wat me het meest verontrust, is of dat vaker gebeurt?

avatar van BoordAppel
4,5
Welke kar . Marinville trekt in het boek door de woestijn voor inspiratie. Niets wat niet klopt aan de synopsis, of snap ik iets niet.

avatar van marzuq
4,0
Ja maar de "hoofdrolspelers" zijn toch het gezin dat op reis is en toevalliger wijs met Marinville en nog een aantal anderen in contact komt.
Voor ik vreselijk vergis dit is toch het boek waarin de lokale agent, "TAK" zegt??

avatar van BoordAppel
4,5
Dat is dit boek inderdaad. Maar Marinville is ook een hoofdrolspeler. Samen met David het belangrijkste personage in het boek.

avatar van marzuq
4,0
Inderdaad, het daagt me nu, dat was die oude man. ik ga dit boek weer eens lezen. Okay, no offence. Ik heb me vergist.
Het was in iedere geval een erg spannend boek en ik ga het maar weer eens lezen, want blijkbaar is het reeds verzonken in de vergetelheid

4,5
desperation is een zeer goed en wel spannend boek, alleen einde is nogal godsdienstig en vrij raar. maar toch nog altijd zeer goed. dit boek is zeker een aanrader

avatar van LadyKnight
4,5
Ben al drie dagen dit boek aan het lezen en krijg het maar niet weggelegd. Wat een heerlijke schrijver is die King toch.
Maar ben toch nog niet gewend aan de manier waarop hij een karakter naar voren draagt en deze zijn doen en laten aan je toont en waarvan je denkt dat het één van de hoofdpersonages in het boek is en deze persoon dan gelijk na het eerste hoofdstuk laat dood gaan. Dat stoort me wel een beetje.
Ben echt wel benieuwd hoe het verhaal gaat eindigen dus ga ik maar es snel verderlezen.

LadyKnight schreef:

Ben echt wel benieuwd hoe het verhaal gaat eindigen dus ga ik maar es snel verderlezen.


Maar wel al stemmen...? Kun je niet pas een oordeel geven zodra je het uit hebt?

avatar van LadyKnight
4,5
Ik was al aan het laatste hoofdstuk bezig en nu heb ik het uit. Het boek verdient mijn gekozen stem.

Geweldig boek, geweldige sfeercreatie. Heel diepgaand is het allemaal niet - de overbodige godaanbidding van die jongen daargelaten - maar dat zoek ik ook niet in dit boek. Het is de verbeeldingskracht van King die het maakt dat een volstrekt ongeloofwaardig gegeven zo goed uitpakt.
Daarbij moet ik wel zeggen dat ik het boek heb gelezen toen ik 14 was en het wellicht in mijn herinnering mooier was dan in werkelijkheid. Maar het feit dat je een 14-jarige (met een gemiddelde aandacht voor boeken) 600 blz. geboeid weet te houden, zegt wel iets denk ik.

1,5
Een boek met een heel erg sterk uitgangspunt, maar oh zo slecht uitgewerkt. Hoe kun je 700 bladzijdes zo makkelijk mogelijk vullen? Je beschrijft de complete achtergrond van zo ongeveer elk personage in het hele boek, ook als dat personage verder van heel weinig belang is voor de ontknoping. Door die bladvulling verdwijnt de lugubere sfeer en spanning volledig uit het boek, en rest mij niets anders dan 1,5* te geven.

avatar van aphexfreak
4,0
Vandaag uit, en ik heb er geen genoeg van.
Van mij hadden er nog 600 bladzijden achteraan gemogen.
Spannend tot het einde!

Nog eens 600 blz. had niemand getrokken denk ik.
Dit is typisch een boek dat lang genoeg is, misschien zelfs iets te lang..
Het begint enorm spannend, maar het einde vind ik nogal vervelend, het hele godsdienst gedoe kwam me op gegeven moment de keel uitzetten..
@ aphexfreak: Als je goede King boeken wil lezen die over de 1000 blz. gaan, kan ik je sterk IT en The Stand aanraden, persoonlijk mijn lievelingsboeken, het beste wat ik tot nu toe heb gelezen

avatar van John Frusciante
3,0
Redelijk boek van King, maar al dat gelul over God kwam me op een gegeven moment wel mijn strot uit, en het dieptepunt in het boek vind ik wel dat de personages met God gaan praten. Maar voor de rest is het boek best goed, en ook best spannend. De schrijfstijl van King is wel weer erg goed. 3*

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
John Frusciante schreef:
Redelijk boek van King, maar al dat gelul over God kwam me op een gegeven moment wel mijn strot uit, en het dieptepunt in het boek vind ik wel dat de personages met God gaan praten. Maar voor de rest is het boek best goed, en ook best spannend. De schrijfstijl van King is weer erg goed. 3*

Dan moet je nou de Regelaars gaan lezen.

avatar van DMF
3,0
DMF
Ik had van dit boek vrij hoge verwachtingen, maar het viel toch iets tegen allemaal.
De hoofdrolspelers vond ik weinig interessant en de rol van God allemaal wat overdreven. De spanning vergoedde het nodige, maar dit was - i.t.t. andere boeken van King - geen werk waarin hij mij de hele tijd mee wist te sleuren.

3*

4,5
Prachtig boek,alleen snap ik het einde niet zo goed;
Hoe kwam Marinville aan dat briefje van David?

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Maurien schreef:
Prachtig boek,alleen snap ik het einde niet zo goed;
Hoe kwam Marinville aan dat briefje van David?


Net uitgelezen en ik zit met dezelfde vraag.

Een mooi en spannend verhaal met een aantal verrassende wendingen. Het betrekken van god in dit boek ervoer ik niet als 'apart' in de negatieve zin, het is een keer wat anders en paste goed bij het verhaal.

4,0 *

avatar van Dr Channard
4,0
Prachtig boek van Stephen King

Het verhaal leest vlot, ookal is het boek dik omdat het interessant is.

Ik snap het deeltje met David's visioen niet. Hij zag een jongere versie van Johnny en later zegt David tegen hem dat hij eigenlijk dood was in Vietnam ? Ik snap eigenlijk niet wat David hier mee bedoelt

avatar van s0njaa
3,0
Ik heb het boek gelezen.. Maar kan me slecht herinneren waar het over ging.. Geen indruk gemaakt..
(Gelukkig hou ik een leesdagboek bij en zag dat ik m gescoord had met een klein zesje!)

avatar van Sheplays
2,5
Na dit boek heb ik besloten Stephen King vaarwel te zeggen en verder niets meer van hem te lezen.

Saai en gezocht.

3,5
Een goeie King, maar niet buitengewoon. De eerste helft is wel erg sterk met beangstigende personages, onheilspellende situaties enz... En eigenlijk zit je al vanaf de eerste zin midden in het verhaal waarbij je al heel erg snel doorhebt dat er iets serieus mis zit.

De uiteindelijke verklaring van al dat bizarre en geweldadige gedrag van sommige personages is in mijn ogen dan weer niet zo bijster origineel of interessant. Desondanks blijft het allemaal wel spannend tot op het einde.

avatar van poema
4,0
Goed en spannend King boek. King weet je hier vanaf de eerste bladzijde te pakken met de mysteries en houd dat goed vast richting het einde. Het einde vond ik alleen een beetje afgeraffeld en standaard overkomen, dus daarom een punt eraf.

De personages zijn goed uitgewerkt. Je hebt ruim de tijd om er kennis mee te maken en zo ga je vanzelf meeleven met de hoofdpersonen. De eerste 100? bladzijden maak je kennis met de personages en Desperation wat gewoon 1 zieke stad is. De agent is een beangstigend personage met een paar keiharde stukjes zoals de man van Mary (zeg ik dat goed?) dood te schieten en het zusje van David van de trap gooit zonder enig medelijden.Gewoon ziek hoe King die personages zo sterk en overtuigend weet neer te zetten.

Het verhaal loopt verder wel vlotjes en het hele gebeuren met God vond ik best wel mee vallen. aan de reacties die ik hier las dacht ik dat het heel erg zou worden maar ik vond het best meevallen. Kan voor iemand anders natuurlijk weer heel anders zijn.

en dan het einde. Ik vond het erg standaard en maar een beetje een snel-snel oplossing om het boek af te krijgen. Maar het mag de pret niet deren die ik met dit boek heb gehad. Ik kan het iedereen aanraden, want het is gewoon een heerlijk spannend boek om te lezen!

8/10

Tabula Rasa
Zes keer zo lang als nodig. Voor een kort verhaal van misschien 100 bladzijden had dit goed geweest, maar 600 pagina's met merendeel slaapverwekkende informatie over de hoofdpersonen, die desondanks bordkartonnen figuren blijven, is uiterst slecht schrijversvakmanschap.
Waar goede schrijvers in drie zinnen een karakter neerzetten, heeft King na een vuistdik pak papier nog niets bereikt dan een spanningloos flut verhaaltje.
'Mijn derde lange boek van King, en ik stop er mee. Die man is fenomenaal overschat.

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Je moet toch toegeven dat het knap is om 600 pagina's flut te kunnen schrijven.

avatar van Leem
PeterW schreef:
Je moet toch toegeven dat het knap is om 600 pagina's flut te kunnen schrijven.


Heb je wel eens Brusselmans gelezen?

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Leem schreef:
(quote)


Heb je wel eens Brusselmans gelezen?

Nee, en daar begin ik ook niet aan.

avatar van Tejo
3,5
Ik vond het een verrassend boeiend boek. Zeker één van de leukere die ik van King gelezen heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:38 uur

geplaatst: vandaag om 09:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.