menu

Over Vaders en Zonen: De Jongenskamer van Van Basen en Andere Verhalen - Hugo Borst (2005)

mijn stem
3,30 (23)
23 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sociaal

190 pagina's
Eerste druk: L.J. Veen, Amsterdam (Nederland)

Hugo Borst interviewt verschillende vaders en zonen en de relatie die zij met elkaar hebben. Hij beschrijft onder andere het lijden van Joop van Basten in de periode dat zijn zoon Marco met afkeuring wordt bedreigt. Met Coen Moulijn praat Borst langdurig over diens zoon, Raymond, aan wie de beste linksbuiten van Feyenoord een nier wil afstaan.

zoeken in:
2,5
De volgende televisie reeks van Borst (en geproduceerd door het bedrijf van Wilfried de Jong) was vele malen interessanter. Borst tekent hier en daar enkele rake dingen op, maar blijft veelal een beetje hangen in wat slap geneuzel.

Kijk daarom ook liever de tv-serie reeks; da's er eentje met kloten gemaakt.

2,5*

avatar van psyche
psyche (crew)
gotti schreef:
Kijk daarom ook liever de tv-serie reeks


Dat heeft inderdaad mooie afleveringen opgeleverd.

Vraag: Hugo Borst heeft meen ik ook een boek over zíjn zoon geschreven, is dat juist en/of schrijft hij ook over hem in Over Vaders en Zonen?

2,5
Dat is goed mogelijk. Ik meen dat hij een kind heeft met een (lichte) geestelijke achterstand. Hierover schrijft hij in dit boek echter niet.

3,5
Het boek heeft me positief verrast. Hugo Borst weet in enkele verhalen te ontroeren. Net zoals in de televisieserie Vaders en Zonen weet hij met weinig middelen een hele indringende sfeer neer te zetten.

avatar van mjk87
2,0
Nee, als hierboven vaker vermeld: de tv-serie was duidelijk beter. Scherper, harder (of eerlijker) en veel duidelijker op de relatie. In deze verhalenbundel gaat ten eerste de helft van de verhalen niet eens over die relatie, dus vanwaar de titel? En de verhalen die er wel over gaan blijven soms wat in geneuzel hangen. Het eerste verhaal, over Van Basten is nog het beste, en gaat over een vader die veel opgeeft voor zijn zoon, maar hem ook Spartaans opvoedt en dwingt tot voetbal. Maar dat lees je, en met een enkele vraag van Borst blijft dat erbij. In de serie zit de camera op zo'n man, vraagt Borst wel door, zie je de twijfel en hapering in iemand gezicht en hoor je dat in de stem. Hier is dat niet. Daarnaast is Borst ook als schrijver niet overtuigend. Velen vinden hem geweldig, maar ook zijn columns in AD waren niet heel bijzonder. Meer verhaaltjes die over van alles gaan, maar nergens toe leiden. En maar al te vaak lees je een zin, en denk je, die had beter gekund om dat krachtiger te maken.

Dus als verhalenbundel niet overtuigend (hou meer van een duidelijk centraal thema wat hier al te vaak wordt gemist) en de verhalen zelf zijn niet altijd even goed. Zie dus liever de tv-man Hugo dan schrijver Borst.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:35 uur

geplaatst: vandaag om 22:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.