menu

Alleen de Knor Wordt Niet Gebruikt - Yvonne Kroonenberg (2009)

Alternatieve titel: Biografie van een Varken

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Dieren

112 pagina's

De ene dag aaien we een paar biggetjes op een kinderboerderij en zeggen we vriendelijke woorden tegen het moedervarken, de andere dag kopen we een paar karbonades en spekjes voor de spaghetti alla carbonara. En dan deze keer niet bij de groene slager, want veel te druk en niet op de route, nee even snel bij de supermarkt. U weet wat u koopt, maar niet wat eraan vooraf is gegaan. Hoe worden de biggetjes verwekt? Hoe en waar groeien ze op? Wat eten varkens, hoe worden ze vetgemest, wie vervoert varkens naar hun levenseinde, wie maakt de vleeswaren?

zoeken in:
avatar van gert_r
3,5
Na jarenlang aan de biografie van de Nederlandse man gewerkt te hebben, waarbij ze wat mij betreft de wisselbeker voor de meest pakkende titels inmiddels wel mag houden, heeft Yvonne Kroonenberg zich nu op het Nederlandse varken gestort. Je vraagt je dan gelijk af of dat een heel grote stap was, maar flauwe grappen daarover laat ik hier achterwege.

Op voorhand is een boek als dit, en ook Dieren eten van Foer, natuurlijk een beetje sneu: het is een preek voor eigen parochie.
Het wordt voornamelijk gelezen door mensen die hun gelijk nog weer eens bevestigd willen zien.

Zelf had ik ook het idee dat de hele varkenshouderij één grote schweinerei was, maar na lezing van dit boek heb ik toch een iets reëler beeld.
Tijdens zijn korte leven bevindt een vleesvarken zich in een stal, op een vrachtwagen of in een slachterij. Over die laatste instelling zegt een pr-meneer:
We maken hier varkens dood. Dat is wat we hier doen.

En veel leuker kunnen ze het natuurlijk ook niet maken.
Toch lijken de slachterijen, samen met het bonafide gedeelte van de transporteurs, het deel van de sector te zijn dat z’n zaakjes het beste op orde heeft; de meeste misstanden trof Kroonenberg in de stallen aan.
Zij hoopt dat mensen na lezing van haar boek
eerbied zullen voelen voor het leven dat aan hun maaltijd voorafging en dat ze beseffen dat ze invloed hebben op de omstandigheden waarin een varken leeft en sterft.

Het lijken mij overwegingen die elk weldenkend mens zou moeten onderschrijven.

avatar van gert_r
3,5
daarwaseens.nl

Op bovenstaande site wordt ook een flink stuk tekst aan dit boek gewijd.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:07 uur

geplaatst: vandaag om 19:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.