menu

From Russia with Love - Ian Fleming (1957)

Alternatieve titels: Veel Liefs uit Moskou | De Moordkuil van het Hart

mijn stem
4,08 (30)
30 stemmen

Engels
Spionage

272 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

SMERSH is een tak van de Russische Spionagedienst. Ze zijn in diskrediet gebracht, omdat ze verschillende opdrachten hebben laten mislukken. Daarom willen ze zichzelf weer op de kaart zetten en besluiten daarom om James Bond uit te schakelen...

zoeken in:
avatar van thunderball
5,0
Erg goed boek, film is ook heel mooi, maar vind het boek toch net nog iets beter, vooral vanwegen de struktuur:

Bond komt pas halverwegen in het verhaal voor, de eerste helft vh boek bestaat dan ook louter uit de voorbereiding en ontwikkeling vh plan van Smersh om Bond in de val te gaan lokken en hiermee de Britse Geheime Dienst een flinke knauw te geven.

In de tweede helft vh boek zien we hoe Bond langzaam maar zeker in de val gaat lopen, die zich weldra zal sluiten.

De figuur van Red Grant (in de film subliem gespeeld door Robert Shaw) is een van de beste killers uit de hele Flemingreeks.

Fleming wilde eigenlijk van zijn schepping af en liet daarom aan het eind van het verhaal open of Bond het wel haalt, maar er wordt duidelijk gesuggereerd dat hij sterft.

Echter het publiek was Bond nog lang niet beu en liet Fleming hem dan ook snel weer terug keren in Dr. No, waarin hij meteen ipv zijn Berreta een effectiever wapen krijgt: de Walter PPK.


Wat mij betreft: 5 sterren!

5,0
Samen met OHMSS het beste Bond boek. Red Grant is voor mij DE moordnaar uit Bondboeken reeks, leuk dat Bond in dit boek ook volledig beschreven werdt, natuurlijk ook prachtig verfilmd in 1963. Een van Fleming's hoogtepunten! 5 sterren!

avatar van LDeVries
4,0
Ik heb nu het eerste gedeelte (Het Plan) uit en tot nu toe vind ik het een erg goed boek, de personages worden goed geintroduceerd en het verhaal is erg mooi, ik hoop dat de rest van het boek net zo goed is.

avatar van LDeVries
4,0
Het beste Bond boek wat ik tot nu toe heb gelezen, zoals ik hierboven al vermelde zijn de personages erg goed uitgewerkt en het verhaal is ook erg mooi, ik vind Red Grant tot nu toe ook de beste Bond schurk die ik ben tegen gekomen.

avatar van Ruud007
4,5
Zeker het beste boek na On Her Majesty's Secret Service. Mooi en gedetailleerd beschreven en vooral een gok om Bond het eerste stuk niet voor te laten komen. Soms vond ik het verhaal wat warrig en onduidelijk, maar over het algemeen is het een prachtig boek en de film is echt meesterlijk verfilmd.

From Russia with Love krijgt een 4,5

avatar van Dr Channard
4,5
Het beste Bondboek tot nu toe. Ik vind de film ook de allerbeste en aangezien de film zo mooi aansluit bij het boek is het al zeker geen domper voor mij. Het boek is zoals meestal beter dan de film. De film is na een tijdje toch wel langdradig (vooral de treinscène). In het boek gaat alles wat sneller en dat komt omdat zowat heel de opdracht van Bond in warempel 180 pagina's wordt beschreven.

De andere 100 besteedt Fleming aan SMERSH die het plan voorbereidt. Dit is dus het eerste Bondboek waar de geheime agent niet direct vanaf pagina één zijn opdracht van M krijgt. Die eerste 100 pagina's zijn echt bijster interessant. Je krijgt als lezer het gevoel dat dit DE opdracht van de eeuw is; Bond uitmoorden. De vergadering en de introductie van de slechteriken zijn dus zeker een pluspunt in dit boek. Zo is Red Grant een heerlijke huurmoordenaar en samen met Drax toch wel één van de betere schurken in de reeks en mag Rosa Klebb-achtige figuur zeker nog eens terugkomen (in de film vond ik die ook al zo geweldig).

Na het plan komt dus de missie van Bond en het is enorm inventief als de schrijver van het boek de lezers laat weten dat de held misschien zal sterven. De hele treinsequentie is prachtig. Veel beter dan Live And Let Die en Diamonds Are Forever. Je voelt hier eindelijk dat er iets gaande is en de onderhuidse spanning is dus telkens aanwezig. Het einde van het boek is totaal onverwachts. Ik lees nu hierboven dat dit oorspronkelijk het laatste boek ging zijn van Fleming, daarom dus dat groot plot om het hoofdpersonage te willen vermoorden, erg interessant...

Maar ja het laatste boek is dit dus niet, integendeel, we zijn nog niet in de helft. Dankzij het pakkende einde heb ik meteen het volgende boek 'Dr. No' bijgenomen. Ik ben benieuwd wat dat wordt. From Russia With Love daarentegen krijgt een dikke 4,5*.

avatar van metalfist
4,0
De Bondreeks, ik draag ze nog geen warm hart toe. In een ver verleden de volledige reeks aangeschaft en sinds een dikke 2 jaar bezig met mondjesmaat de boeken in de juiste volgorde te lezen. Dat heeft dus voor een aantal wisselende ervaringen gezorgd en ik heb een tijd tegenover deze From Russia with Love aangehinkt omdat het het dikste Bond boek tot nu toe was en ik de indruk had dat ik iets meer kon met de compactere Fleming. De verfilming van Russia vond ik echter wel de moeite, geen garantie op een goed boek heb ik al gemerkt, dus hopelijk kon dat ook van het bronmateriaal gezegd worden.

Het antwoord is kort en bondig: ja. Omdat ik echter altijd wel graag uitweidt over een boek, volgt hier de lange(re) versie. Het interessante aan deze From Russia is ongetwijfeld het feit dat Fleming het heeft aangedurfd om zijn charismatische spion pas ergens halverwege het boek laat opduiken. In het eerste deel ligt veel meer de focus op het plan van de Russen hoe ze Bond (en de rest van de geheime dienst) ten val gaan laten brengen en het zorgt voor een goede spanningsboog wanneer Bond denkt dat hij vrij is maar dat je als lezer toch nog weet dat hij nog veel problemen gaat krijgen. Daar komt dan nog eens bij dat Fleming hier een aantal erg sterke bijrollen introduceert (Kerim Bey!) en dat het plot rond SMERSH gewoon enorm boeiend blijft. Hier en daar niet altijd even sterk, Fleming zal nooit mijn favoriete schrijver worden qua taal en stijl, maar hier levert hij wel zijn beste Bond-boek tot nu toe af. Het had ook niet veel gescheeld of het was ook effectief het laatste avontuur voor Bond geweest, want Fleming was van plan om te stoppen en in het midden te laten of zijn hoofdfiguur stierf of niet.

Als je dat niet weet en je weet wel dat er nog talloze andere verhalen komen, dan voelt dat wel aan als een onaf einde en een anti-climax van jewelste
maar ik vergeef het Fleming nu al meer dan gisteravond toen ik de laatste bladzijde las. Benieuwd hoe Fleming dit dan weer gaat oppakken in Dr. No. Alweer een verhoging van pagina's trouwens. Het lijkt wel alsof Fleming elke keer zijn voorgaande boek wou overtreffen.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:20 uur

geplaatst: vandaag om 14:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.