menu

Sofies Verden - Jostein Gaarder (1991)

Alternatieve titel: De Wereld van Sofie

mijn stem
3,61 (171)
171 stemmen

Noors (Bokmål)
Avontuur

548 pagina's
Eerste druk: Aschehoug, Oslo (Noorwegen)

Sofie Amundsen is een 15-jarig meisje dat in Noorwegen woont. Ze heeft veel huisdieren, omdat haar ouders weinig tijd voor haar hebben. Haar vader is het grootste gedeelte van het jaar het huis uit, waardoor Sofie vaak alleen thuis is. Sofie ontvangt twee geheimzinnige briefjes met de vragen 'Wie ben jij?' en 'Waar komt de wereld vandaan?' en een kaart geadresseerd aan 'Hilde Møller Knag, c/o Sophie Amundsen'. Vlak daarna ontvangt ze ook een pakket met papieren die een les filosofie bevatten. Sofie wordt leerling van een geheimzinnig filosoof, terwijl de mysterieuze gebeurtenissen zich blijven opstapelen.

zoeken in:
4,0
Ik kan me goed vinden in de eerste reacties die hier werden geplaatst. Het boek bestaat uit twee verhalen die halverwege samenkomen, maar (ook daarna) grotendeels gescheiden verteld worden. Van deze twee verhalen is de filosofiecursus veruit het meest interessant, en maar goed dat dit dan ook op de voorgrond staat. Er worden in korte tijd enorm veel uiteenlopende en intrigerende gedachten behandeld, en na bijna ieder hoofdstuk dacht ik: "ja, daar zit wat in, met deze filosoof ben ik het volgens mij wel eens" - dus óók bij het hoofdstuk erna, dat een thema maar al te vaak vanuit een hele andere filosoof en mening belichtte.

4*

avatar van Jaap P.
Ben vorige week aan dit boek begonnen. Had veel van dit boek gehoord, maar wist er verder niet veel vanaf. Ben nu op pagina 60 beland en heb besloten hem niet verder te gaan lezen. Het boek is zeker interessant en het is bewonderingswaardig dat Gaarder zijn lezers in aanraking wil laten komen met filosofie. Echter, zijn stijl en manier van vertellen is erg kinderlijk en ontzettend gebrekkig dat het zeer storend voor mij wordt.
Als 12-jarige had ik hier vast geen enkele moeite mee gehad en had ik het erg leerzaam gevonden. Helaas voor mij op een te late leeftijd mee begonnen, ben ik bang.

Ted Kerkjes
Ik vind het boek erg lastig te beoordelen. Wat ik in ieder geval kan zeggen, is dat het boek in mijn ogen literair gezien gewoon erg tekort schiet. Echter is verreweg het grootste gedeelte informatief. Dat zijn dan wel meteen de stukken waar het boek aan de ene kant erg sterk is (de geschiedenis van de filosofie wordt helder uitgelegd), maar tegelijkertijd belabberd (de dialogen zijn tenenkrommend).
Als de leraar Sofie vertelt, vervalt Sofie in ongeloofwaardige dooddoeners als "Ga door!" en "Ik ben sprakeloos!". (Waar is de braaksmiley als je 'm nodig hebt?)
De plottwist is goed verzonnen en leuk uitgewerkt, maar de schrijver is duidelijk geen literair genie. Een enkele keer weet hij een goede typering neer te zetten, maar eigenlijk vond ik het boek erg slecht geschreven.
De informatie over de filosofie is wel interessant.

avatar van Rainbow
2,0
Maanden heb ik erover gedaan om door dit boek te worstelen. Wat een vreselijk slecht geschreven verhaal en dat wordt dan nog eens aangevuld met heel klungelige bindteksten. Hoe vaak heb ik gelezen dat Sofie zei: vertel me meer, dat moet je eens verduidelijken, ik snap het ... Constant hetzelfde stramien. Echt een heel vervelende leeservaring.

Dit boek was mij aangeraden als introductie in de filosofie, maar eerlijk gezegd heb ik ondertussen inleidende handboeken gevonden die heel wat aangenamer en organischer zijn opgebouwd dan dit epistel.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:41 uur

geplaatst: vandaag om 06:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.