menu

De God Denkbaar, Denkbaar de God - Willem Frederik Hermans (1956)

mijn stem
2,41 (11)
11 stemmen

Nederlands
Fantasy

151 pagina's
Eerste druk: G.A. van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Een fantasie over een denkbeeldig persoon, die in allerlei fantastische situaties geraakt, waarbij hij zichzelf als een soort God voorkomt, maar die tenslotte door een andere, zo mogelijk nog fantastischer figuur voorbij gestreefd en overwonnen wordt.

zoeken in:
lezert
Dit boek drie keer gelezen, maar snappen doe ik er weinig van.
Toch is het één van mijn favoriete Hermansjes: het is zo verschrikkelijk móói geschreven.

Een meesterwerk in abstracte vertelkunst.

lezert
Ik vond het plaatje dat er vanmiddag bijstond eigenlijk beter dan deze. Kan die weer terug?

Dustyfan
Bedoel je deze?

Net via een correctie aangeleverd.

lezert
Dustyfan schreef:
Bedoel je deze?

Net via een correctie aangeleverd.


Ja, die stond er eerder op de dag ook al bij.

Het huidige, door mij gescande en geleverde plaatje, heeft als grote nadeel dat er aan de linkerzijde een kleine strook mist.

(Die stond ook niet op het door mij gescande exemplaar, maar het was m.i. net een te kleine handicap om het plaatje definitief op af te keuren. Soms moet je concessies doen.)

avatar van -JB-
3,0
Wat te zeggen over 'de God Denkbaar, Denkbaar de God'? Tja, het is eigenlijk een bizar boek. Het is het verhaal van Denkbaar, een god die het hele volk achter zich schaart, maar ook weer kwijtraakt omdat hij zijn eigen geheimen niet kent.

Om het boek te begrijpen moet je de grondgedachte aannemen dat iedere religie is gebaseerd op een paar geheimen, die de basis zijn van een geloof, bovendien moet je als lezer en flinke bagage filosofische kennis meenemen. Ik moet helaas bekennen dat ik deze bagage mis. Ik kom helaas niet verder dan de link naar Descartes 'cogito ergo sum' (ik denk, dus ik ben).

Het verhaal gaat volledig van de hak op de tak en de losse stukjes worden verbonden door woordgrapjes. Letterlijke betekenissen van uitdrukkingen worden gebruikt als bruggetjes naar de volgende scene. Het levert een humoristisch effect op.

Volgens de genre omschrijving hier valt dit boek in de categorie Fantasy. Ik heb hier persoonlijk nogal moeite mee. Er gebeuren wel dingen die niet realistisch zijn, maar daarom word dit boek ook surrealistisch genoemd. Dat maakt het niet meteen een fantasy boekje. Ik weet niet hoe andere lezers hier over denken?

Voorlopig houd ik het nog maar even op 3 sterren.

avatar van Rio Negro
2,5
-JB- schreef:
Volgens de genre omschrijving hier valt dit boek in de categorie Fantasy. Ik heb hier persoonlijk nogal moeite mee. Er gebeuren wel dingen die niet realistisch zijn, maar daarom word dit boek ook surrealistisch genoemd. Dat maakt het niet meteen een fantasy boekje. Ik weet niet hoe andere lezers hier over denken?


Mee eens. Hermans heeft een hoop bij elkaar gefantaseerd, maar het heeft met het genre fantasy niks te maken. Schaar het onder de noemer 'psychologisch'.

3,5
Bizar. Een heerlijk boek om te schrijven lijkt mij, en een aardig boek om te lezen. De fantastische ontwikkelingen zijn niet allemaal even geslaagd, maar de rode draad van Denkbaars zoektocht naar het geheim is toch wel onderhoudend. Evenals Denkbaars naam een interessante vondst is.
Behalve een aantal filosofische inzichten/jes die tussen neus en lippen door van de hand worden gedaan, heeft Hermans er ook wat (flauwe/droge) humor in verwerkt.
Denkbaar heeft een aantal dinosaurusen tot leven gewekt, waaronder: "De Triceratops, [...]placodonten, [...] Allopleuron,[...] Anton van Duinkerken, hoogleraar te Nijmegen; de Mosasaurus van twintig armslengten lengte [...]"

avatar van Robsessie
Afl 35 van DOCS: Honderd jaar Hermans | NPO Radio 1 - nporadio1.nl

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van W. F. Hermans besteedt DOCS aandacht aan zijn meest raadselachtige boek De God Denkbaar Denkbaar de God, uit 1956. "Ik zou geen andere romans van mij willen voorlezen," benadrukte Hermans voor zijn dood in 1994, "die boeken lenen zich niet voor voordracht, dit boek wel."

avatar van Raspoetin
3,0
Ik heb deze ook geluisterd. Zeer boeiend. Wanneer ik dit abstracte boek nog eens lees, zal ik dat beslist doen met de opnames van Hermans op de koptelefoon. Bizar was de opmerking van Hermans om ooit een roman te schrijven over een vliegtuigaanslag boven New York (niet Parijs want die stad was hem te lief) door islamitische godsdienstwaanzinnigen.

Vandaag is overigens zijn 100ste geboortedag. Gefeliciteerd allemaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:10 uur

geplaatst: vandaag om 01:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.