menu

Und Sagte Kein Einziges Wort - Heinrich Böll (1953)

Alternatieve titel: Eng Is de Poort

mijn stem
3,64 (7)
7 stemmen

Duits
Sociaal

214 pagina's
Eerste druk: Kiepenheuer & Witsch, Keulen (Duitsland)

Een Duits echtpaar in een halfverwoeste stad na de oorlog. Ze wonen op één enkele kamer. De wanhoop baant zich een weg door de steunpilaren van het huwelijk. De man vlucht weg van de kamer, drinkt, speelt, slaapt bij kennissen. De vrouw - moediger - vecht nog door tegen de rafelende armoede, het stof, het vuil, de buren. In het boek wordt slechts een weekeinde in het leven van deze gescheiden levende echtelieden beschreven: de vrouw met haar liefde en haar haat, de man met zijn onlustgevoelens en inertie.

zoeken in:
avatar van misterfool
3,0
'Eng is de poort' bevat een onderhoudend verhaal over het spanningsveld tussen armoede en de christelijke (huwelijkse) moraal. Böll schetst verdienstelijk de verschillende reacties van de hoofdpersonages op hun erbarmelijke situatie; neurotische vechtlust aan de ene kant, verslagen apathie aan de andere kant. De druilerige sfeerschets van na-oorlogs Duitsland waardeerde ik ook wel. Niettemin bemerk ik dat de saaie, moralistische schrijfstijl van Böll mij niet ligt. Ondanks dat het boek maar een luttele 200 pagina's beslaat, voelde het hierdoor toch wat langdradig aan. Niettemin kan ik wel een oerdegelijke voldoende kwijt aan deze literaire grundlichheit.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.