menu

De Rode Droom - Bernlef (2009)

mijn stem
3,36 (7)
7 stemmen

Nederlands
Sociaal

236 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

'De Rode Droom' is een schelmenroman over twee oudere mannen die vergeefs een utopie najagen. Kowalski werkt bij papierfabriek Loretz op de afdeling distributie toiletpapier. Krap is suppoost in het nationale liftenmuseum. Twee mannen van middelbare leeftijd, die hun baan kwijtraken als het land waar zij wonen van de ene dag op de andere wordt opgegeven, en die hardnekkig blijven weigeren zich bij de nieuwe werkelijkheid neer te leggen. In De rode droom volgt Bernlef beide mannen op een reis die hen naar Amsterdam en een lustoord in Tunesië voert, waar zij hun droom, een nieuwe heilstaat, proberen te verwezenlijken. Krap is de ideoloog van het duo, Kowalski secretaris tegen wil en dank. Samen kunnen zij de wereld aan.

zoeken in:
avatar van Bassievrucht
3,5
Prachtig werkje. Wat een schitterend, grappig, maar vooral tragisch duo, die Krap en Kowalski.

Ook leuk dat ze hun paraplu's op een gegeven moment vergeten en zich er daarna druk over maken - In de vorige Bernlef die ik las, Boy, ging het daar ook al over. Leuke knipoog.

avatar van Donkerwoud
3,0
Typisch Bernlef; hij weet met mooie, heldere zinnen diep door te dringen in de belevingswereld van zijn karakters. Elke zin ademt dezelfde mistroostige sfeer van vergankelijkheid en het verlangen naar meer. Krap is dan ook zo'n mooi karakter als iemand die maar blijft hangen in het naleven van oude idealen in een continu veranderende wereld. Het verhaal op zich wil echter maar niet tot wasdom komen. Ik had het gevoel dat het steeds maar blijft hangen in enkele losse situatieschetsen en dat er veel meer uitgehaald had kunnen worden.Zeker geen slecht boek, maar het hoort ook geenszins bij het betere werk van de schrijver.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:11 uur

geplaatst: vandaag om 20:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.