menu

Lichaja Bolest - Ivan Gontsjarov (1838)

Alternatieve titels: De Petersburgse Pest | Лихая болесть

mijn stem
3,40 (10)
10 stemmen

Russisch
Sociaal / Humoristisch

79 pagina's
Eerste druk: Familie Majkov, Sint Petersburg (Rusland)

De Petersburgse pest is een satire waarin Gontsjarov de draak steekt met het sentimentalisme, met de liefde en - in het bijzonder - met de romantische natuurbeleving. De titel doet het ergste vermoeden, maar de Petersburgse pest is niets anders dan de benaming voor het verlangen om te wandelen in de natuur. De familie Zoerov krijgt ieder voorjaar de kriebels; zij wil de natuur in: wandelen, vissen. Die natuurbelevingsdrang is volgens Tjazjelenko, de studievriend van de ikfiguur, een vreemde besmettelijke ziekte welke slechts fatale gevolgen kan hebben. De mens hoort in de stad, niet daarbuiten. Hoewel de ikfiguur, Philipp Klimytsj, aanvankelijk weinig geloof hecht aan de woorden van zijn studievriend, komt ook hij tot de overtuiging dat de Zoerovs aan een ziekelijke drang lijden. Tevergeefs tracht hij hen daarvan te genezen.

zoeken in:
4,0
Geniaal boekje, waarin de romantiek en de neiging om 'de natuur' in te trekken belachelijk wordt gemaakt.
Bovendien verschijnt hier al een voorloper van Oblomov: "Deze man stond al als jongeman bekend om zijn ongekende, methodische luiheid en heroïsche onverschilligheid voor 's mensen gewoel. Hij bracht het grootste deel van zijn leven liggend op bed door; [...]"
Ik heb er erg van genoten.

avatar van mjk87
4,0
Geweldig werkje van Gontsjarov. Veel humor, mooi taalgebruik, treffende beschrijvingen van de natuur. De hoofdpersoon is wat idioot maar neemt de 'ziekte' doodserieus. Daar komt vanzelf humor uit. Ondertussen neemt hij alle romanciers uit zijn tijd op de hak, die in feite ook die ziekte hebben. En inderdaad, Oblomov is hier al in te herkennen.

avatar van J.Ch.
3,0
Geschikt als een voorproef op Oblomov - althans, dat vermoed ik want ik heb dat boek nog niet gelezen. Dit was even om uit te proberen of de schrijfstijl van Gontsjarov me beviel. Dat blijkt zo te zijn: het verhaal is kort en heeft erg weinig omhanden, maar tegelijkertijd is het plezierig om te lezen vanwege het taalgebruik en de humor. Weinig over te zeggen verder, behalve dat ik het einde fantastisch vond.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:20 uur

geplaatst: vandaag om 20:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.