menu

Jonathan Strange & Mr Norrell - Susanna Clarke (2004)

mijn stem
3,91 (34)
34 stemmen

Engels
Fantasy

782 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Engeland, 1806. In de stad York komt een genootschap van tovenaars iedere derde woensdag van de maand bijeen om gezamenlijk de geschiedenis van de magie in Engeland te bestuderen. Naar de mening van de leden van het genootschap zijn er geen praktiserende tovenaars meer in Engeland. Maar dan verschijnt de teruggetrokken meneer Norrell van Hurtfew Abbey ten tonele en prompt beginnen de standbeelden van de kathedraal van York te praten en te bewegen. Het nieuws van de terugkeer van de Engelse magie gaat als een lopend vuurtje door het land, en ervan overtuigd dat hij de regering moet helpen in de oorlog tegen Napoleon, trekt meneer Norrell naar Londen. Daar ontmoet hij een jonge, geniale tovenaar, die bij hem in de leer gaat: Jonathan Strange is charmant, rijk en ietwat over het paard getild. Samen verbluffen zij het land met hun daden. Maar de samenwerking slaat snel om in rivaliteit.

zoeken in:
avatar van james_cameron
2,0
Niet doorheen te komen! Pretentieus geschreven en dodelijk saai. Er gebeurt werkelijk niets gedurende honderden bladzijden. Die tovenaar mr. Norrell is een enorm saaie sukkel. Wat een loser. Ik kan in ieder geval haast niet wachten tot Clarke's volgende boek verschijnt... NOT!

avatar van cortez
5,0
Echte page-turner! Eén van m'n favoriete boeken, en ik
ben dan nog geeneens een fan van het genre.

avatar van Donkerwoud
4,5
Literaire fantasy die verhaalt over hoe de enigmatische Mr Norrel de verloren gewaande Engelse magie terug wil brengen. Er komt een rivaal op zijn pad in de vorm van de jongere Jonathan Strange.

Het mooie is dat het verhaal magische elementen bevat maar dat deze juist ondergeschikt zijn aan de karakters. Als slagroom op de taart is er de heerlijk onderkoelde Engelse humor van de schrijfster. Voor wie nog niet genoeg had aan de avonturen van Harry Potter, is dit een heerlijke ''opvolger''. En dat zonder de irritante kinderen!

avatar van metalfist
4,0
Soms heb je van die boeken die je echt al geruime tijd liggen aan te staren. Toevallig had ik bij aanschaf een bericht hier op de site geplaatst en tot mijn verbazing dateerde dat al van bijna 10 jaar geleden. Ooit wel eens met goede moed aan begonnen, maar vond het uiteindelijk te taai en legde het weg. Het was het bericht van Rule-Ant waarin werd gezegd dat het betert vanaf de eerste pakweg 80 pagina's dat me uiteindelijk deed beslissen om hier nog eens aan te beginnen. En wat blijkt? Het blijft een even taai boek

maar het betert wel effectief. Of het nu aan de schrijfstijl van Susanna Clarke ligt? Ik weet het niet. Ze schreef het boek blijkbaar wel als een soort kortverhalenboek waarbij ze uiteindelijk de verschillende hoofdstukken aan elkaar linkte zonder aan herschrijvingen te doen maar omdat ze ettelijke jaren aan het verhaal werkte, kan daar dus wel wat verschil in kwaliteit in zitten. In ieder geval is dit een intrigerend verhaal waarbij we ons situeren in een alternatief Groot Brittannië waar magie nog altijd in de lucht hangt, maar waar de magicians verdwenen zijn. Althans toch tot er opeens zowaar twee worden ontdekt en laat dat nu net tegenpolen zijn van elkander. Wat volgt is een leuk relaas waarbij er naar andere werelden wordt gereisd en waar er net meer zit in de verschillende verhaallijnen dan je in eerste instantie vermoedt. Niet alles is weliswaar even interessant (de eerste stukken met Stephen en Lady Pole zijn wel erg taai) maar je blijft toch geïntrigeerd om verder te lezen. Het is in ieder geval een interessant universum dat Clarke hier opbouwt met veel verwijzingen naar het onze en toch tegelijkertijd ook zijn eigen stijl hebbende. Zeker het Engels is soms vreemd met een 'foute' spelwijze van sommige woorden zoals shew in plaats van show.

Geen idee hoe dat in de vertaling zit trouwens. Het verhaal is gelukkig een (semi-) afgerond geheel en hoewel ik ook wel benieuwd ben naar een eventueel vervolg, vrees ik wel dat dat er nooit meer gaat komen. De gezondheid van Clarke wordt er blijkbaar niet beter op en ze heeft al eerder aangegeven dat ze nooit aan dit boek was begonnen mocht ze op voorhand geweten hebben hoeveel moeite het haar ging kosten. Verder vooral knap hoe je eigenlijk sympathie krijgt voor zowel de duffe Norrell alsook voor de charismatische Strange. Dat was in het begin anders..

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:19 uur

geplaatst: vandaag om 12:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.