menu

Een Varken in het Paleis - Tessa de Loo (1998)

mijn stem
3,00 (4)
4 stemmen

Nederlands
Historisch / Reis

265 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

In 1809 maakte lord Byron, eenentwintig jaar oud, in gezelschap van zijn vriend John Cam Hobhouse een Grand Tour, zoals onder studenten uit de aristocratie en 'hogere kringen' gebruikelijk was ter afsluiting van een universitaire studie. Byron, eigenzinnig en onvoorspelbaar als hij was, deed iets ongebruikelijks: hij maakte een tocht te paard door Epiros en Zuid-Albanië, gebieden die zelden bereisd werden door vreemden en als gevaarlijk bekend stonden. Toen het de even beminnelijke als wrede Ali Pasja, de toenmalige heerser, ter ore kwam dat er een adellijke Engelsman op zin grondgebied vertoefde, stond hij erop dat deze hem in zijn paleis in Tepelenië zou bezoeken. Over de luxueuze logeerpartij bij Ali Pasja schreef Byron een fascinerende brief aan zijn moeder, waarin hij laat weten hoe diep hij onder de indruk was van de oriëntaalse pracht en het bizarre mengsel van Albanese ruigheid en Turkse hoffelijkheid. Tessa de Loo las die brief bijna twee eeuwen later en raakte bezeten van de gedachte mee te willen naar Ali Pasja. Daarom volgde ze Byron en Hobhouse in de herfst van 1996, wisselend te paard en te voet, over het oorspronkelijke pad in de bergen dat vooral in Albanië nog grotendeels intact is.

zoeken in:
avatar van Remco
3,0
Een aardig boek over de reis van Byron die Tessa de Loo in zijn voetsporen maakt. Het blijft echter een vrij vlak verhaal en ik mis de passie van de auteur tijdens de reis. Juist omdat ze de reis maakt met lord Byron in gedachte had ik veel meer verwacht fascinatie door haar tekst heen te lezen. Het blijft echter bij een beschrijving van haar reis. Hetgeen op de achterflap van het boek staat:' Tessa de Loo las die brief twee eeuwen later en raakte bezeten van de gedachte mee te willen naar Ali Pasja.' komt hierdoor niet erg goed uit de verf. Jammer!

Gast
geplaatst: vandaag om 16:52 uur

geplaatst: vandaag om 16:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.