menu

Marja - Lies Bate (2006)

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Nederlands
Historisch

194 pagina's
Eerste druk: Davidsfonds/Infodok, Leuven (België)

Het is 1943 en Marja, een zeventienjarig meisje uit de Kempen, vertrekt naar Duitsland om er te gaan werken in de delicatessenzaak van een welgestelde familie. Ze vertrekt uit noodzaak naar het land van de Duitse bezetters: haar familie lijdt honger en er zijn vele monden te voeden thuis. In Duitsland is er een groot tekort aan arbeidskrachten en buitenlanders zijn dus welkom. Marja neemt zich voor om al haar loon naar haar moeder te zenden zodat haar broertjes en zusjes behoorlijk te eten zullen krijgen. Maar is deze situatie houdbaar?

zoeken in:
avatar van JJ_D
Marja is een doorsnee oorlogsverhaal over een doorsnee meisje dat de oorlog met Vlaamse ogen vanuit Duitsland bekijkt. Op zich een gegeven waarbij je ofwel in cliché's kan vervallen ofwel met nieuwe interessante perspectieven op de proppen kunt komen. Lies Bate combineert beide, met de gevolgen van dien.
Het verhaal ontwikkelt zich redelijk voorspelbaar, zoals quasi elke oorlogsroman; maar het is vooral de gruwel van de oorlog die Lies Bate zowel impliciet als expliciet bijzonder neerpent. De laatste 50 bladzijden zijn een beschrijving van het gruwelijke bombardement op 'Maagdenburg', dat bulkt van dierlijk instinct. Bate beschrijft een menselijke overlevingsdrang (> doch betrekkelijk eenvoudig), die goed overkomt, al gaat de beschrijving van de fysische feiten (wat gebeurt er nu
eigenlijk?) soms de mist in. Toch is er meer dan genoeg emotie in het boek: met haar opmerkelijke, droge schrijfstijl maakt ze veelal korte zinnetjes zonder bijzinnen, wat aanvankelijk stroef leest. Maar zo is Marja ook, heen en weer geworpen tussen goed en slecht, vaak ook gewoon besluitloos. De schrijfstijl went, en je leert Marja kennen.
Lies Bate weet ook wanneer ze iets mag beklemtonen, al levert dat af en toe ongenuanceerde cliché's op. Toch wordt dat op zijn beurt vaak gecompenseerd, omdat het handjevol personages (die je nooit écht leert kennen, behalve dus Marja, en Nesten) er steeds in slaagt een andere kijk op de zaken te werpen... Dit zorgt ervoor dat het boek genietbaar blijft, met slechts heel af en toe een moment van irritatie.
Over het algemeen schrijft Lies Bate een redelijk emotioneel oorlogsdrama neer, doch dreigt ze haar lezers vaak te onderschatten. Enkel bij momenten profileert ze zich boven andere jeugdauteurs. Hier had meer in gezeten, als ze tenminste hoger had gemikt dan (alleen) een jongerenpubliek.
2,85*

3,5
Een behoorlijk goed boek, vooral het laatste bombardement op Maagdenburg is goed geschreven, ik kreeg er kippenvel van (die vrouw die in het asfalt zakt!) en ik was wel blij dat ze Nesten niet liet sterven, zodat er ondanks al die ellende toch nog een sprankje hoop is. Al bij al vind ik dat het iets persoonlijker mocht worden geschreven, maar toch de moeite waard om te lezen.

3,5
Nog even melden (eigelijk zei JJ_D het ook, maar kom ) dat het op sommige momenten onduidelijk is wat er eigelijk gebeurt, zoals bijvoorbeeld wanneer Micha en Marja die ijzeren brug oversteken om in Maagdenburg te geraken. Daar kon kon ik niet volgen.

3,5
echt een goed boek !
mijn lievelingsdeel is op het einde wanneer de laatste bombardementen op Maagdenburg vallen . Dat deel is echt goed geschreven . Ook zoals de rest zegt is het inderdaad een beetje moeilijk om te volgen .

echt een aanrader dus !

Gast
geplaatst: vandaag om 18:47 uur

geplaatst: vandaag om 18:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.