menu

The Drowned World - J.G. Ballard (1962)

Alternatieve titel: De Verdronken Aarde

mijn stem
3,72 (9)
9 stemmen

Engels
Sciencefiction

158 pagina's
Eerste druk: Berkley Medallion, New York (Verenigde Staten)

Als de zon zijn evenwicht verliest en onze aarde in een verzengende gloed zet, smelten de poolkappen. Het water stijgt even snel als de temperatuur en de voortwoekerende plantenwereld nestelt zich in tropische jungles op de slibbanken. Tussen de gebouwen van halfverzonken wereldsteden scharrelen reusachtige reptielen in de lagunes. Het is alsof langvervlogen geologische tijdperken zijn teruggekeerd. Een handjevol mensen handhaaft zich binnen de poolcirkel. Enkelen wagen zich naar buiten en trekken langs de oude woongebieden. Maar als het klimaat de geologische ladder weer afdaalt, kan ook de menselijke geest niet achterblijven. Oerherinneringen aan de verzengende dagen van de sauriërs en de reusachtige boomvarens ontwaken diep in de cellen van de overlevenden.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
Waar de lijst succesvolle science fictionfilms voor mij eindeloos is, wil het met de romans bepaald niet vlotten. Incidenten daargelaten (A Clockwork Orange) resteert meestal teleurstelling. Na Crash gold dat ook voor de tweede poging met Ballard. Het begint vrij aardig, met een redelijk vlotte beschrijving van een aarde waar de temperatuur ondraaglijk heet begint te worden. De uitgangspositie, dat de natuur, en dus ook de mens, terug zal evolueren naar een simpele vorm van leven, is interessant. Maar dan verschijnt er een klassieke bad guy ten tonele en ontspoort het verhaal in een plat avonturenspektakel. Jammer, voor mij had Ballard zich volledig mogen richten op het uitwerken van genoemde premisse. Een aantal keer hint hij op interessante gedachten daarover, maar die blijven, zogezegd, in een embryonale fase.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:00 uur

geplaatst: vandaag om 16:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.