menu

De Scharlaken Stad - Hella S. Haasse (1952)

mijn stem
3,42 (13)
13 stemmen

Nederlands
Historisch

272 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

In de zestiende eeuw, de nabloei van de renaissance, is het pauselijke hof in Rome het brandpunt van het wereldgebeuren, dat gedomineerd wordt door de in scharlaken gestoken geestelijkheid. In een van de zalen van het Vaticaan ontmoeten we Giovanni Borgia, die als kind al door de paus werd benoemd tot hertog van Camerino. Hij blijkt een mysterieuze figuur te zijn - bastaard uit een berucht Spaans geslacht - wanhopig op zoek naar het geheim van zijn afkomst.

zoeken in:
avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Haasse brengt de renaissance gedetailleerd tot leven, wat een voorstellingsvermogen! We volgen de gangen van Michelangelo, Macchiavelli en andere illustere figuren uit die tijd. Machtsspelletjes, intriges, vriendjespolitiek, roddel en achterklap en hoererij lijken aan de orde van de dag. Rode draad is de zoektocht van de jonge Giovanni Borgia, telg uit de beruchte familie Borgia, naar zijn herkomst; men houdt angstvallig voor hem verborgen wie zijn ouders zijn. Giovanni, zijn twijfels en angsten, leren we goed kennen. Wat dat betreft is het boek een heuse ontwikkelingsroman. Het geschetste beeld komt zeer waarheidsgetrouw over en dat is de forte van het verhaal. Maar de gedetailleerde schildering heeft ook zijn nadelen; het kost af en toe moeite om de aandacht erbij te houden, maar dat is dan ook de enige zwakte van het boek. En komt Giovanni er uiteindelijk achter wat zijn afkomst is? Niet echt, op het einde wordt een nieuw raadsel opgeworpen.

avatar van LimeLou
3,5
Een goed geschreven roman met veel aandacht voor psychologische en historische diepgang. Alleen kost het me wel veel moeite om erin te komen, enerzijds doordat er veel informatie achter elkaar over je heen wordt gegoten en anderzijds omdat ik weinig kennis heb van de Italiaanse politieke perikelen gedurende de 15e en 16e eeuw.

Ik ben nu op de helft en het verhaal wordt steeds beter. De personages zijn, zoals bij de overige boeken die ik van Haasse heb gelezen, geloofwaardig en goed uitgediept.

avatar van LimeLou
3,5
Goed boek dat diep in gaat op psychologische ontledingen achter de personages. Soms wordt het wat te veel en dat haalt de vaart uit het boek. Ook is het nogal lastig, dat er zonder enige uitleg van de lezer wordt verwacht een grondige kennis te hebben van het Italië in het begin van de 16e eeuw.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:46 uur

geplaatst: vandaag om 14:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.