menu

Kamermeisjes & Soldaten - Arnon Grunberg (2009)

Alternatieve titel: Arnon Grunberg Onder de Mensen

mijn stem
3,72 (9)
9 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Waargebeurd

335 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Hoe doen mensen dat, leven? Om die vraag te beantwoorden, reisde schrijver Arnon Grunberg langs oorlogszones en andere plaatsen over de hele wereld. Grunberg werkte onder meer undercover als kamerjongen, onder het pseudoniem Anton Morsink, in een hotel in Beieren. Als een gast zijn hotelkamer verliet, stapte Morsink zijn leven binnen. In andere reportages belicht Grunberg de politieke actualiteit. Hij bezocht Guantánamo Bay en reisde naar Afghanistan en Irak om als ‘embedded’ journalist meer te weten te komen over het dagelijkse leven van de soldaten. De reportages die hij tijdens zijn reis maakte, zijn gebundeld in 'Kamermeisjes & Soldaten'.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Klinkt ongelofelijk interessant. Weet iemand hier meer over? Zijn het allemaal al eerder verschenen verhalen?

4,0
Volgens mij zijn ze verschenen in het NRC, maar zeker weten doe ik het niet.

4,0
Wat een leuke serie was dat. Een erg leuk kijkje in allerlei vreemde werelden. Uiteindelijk blijkt echter dat mensen toch overal ongeveer hetzelfde zijn en dat het bestaan maar een banale aangelegenheid is. Typisch Grunberg werkje.

avatar van Bassievrucht
Klinkt inderdaad enorm interessant. Zomaar iemands kamer binnenstappen, dat getuigt van lef, maar als hij mijn kamer was binnengestapt zou ik er helemaal niet blij mee zijn. Is het behalve interessant dus niet ook een enorme inbreuk in het privéleven van mensen die daar helemaal niet om hebben gevraagd?

4,0
Hij stapt die kamers toch binnen in de hoedanigheid als werknemer van het hotel? Ik zie niet in wat daar verkeerd aan is.

avatar van Bassievrucht
Ik weet het niet, want ik heb het boek niet gelezen, maar het lijkt me dat dát juist verkeerd is, want hij stapt die kamers niet in de eerste plaats binnen als werknemer (met fake name blijkbaar), maar als schrijver.

avatar van Dee-e
Ik ben het wel eens met Bassievrucht. Hij solliciteert als kamermeisje in dat hotel om undercover zijn boek te kunnen schrijven. Ik vraag me ook af of dat wel ethisch is.

4,0
Stel nou eens dat een hotelmedewerker zijn memoires schrijft. Is het in dat geval onethisch als hij beschrijvingen geeft van wat gasten zoal meenemen naar hun hotelkamer (zonder overigens de gasten bij naam te noemen).

Het is naar mijn mening evident dat zijn gedrag niet onethisch is en ik zie geen relevant verschil met Grunberg. Grunberg is daar als medewerker en of hij daar nu werkt om z'n geld te verdienen of om inspiratie op te doen voor z'n boek maakt niets uit. Hij had ook lid kunnen worden van een voetbalclub om vervolgens te schrijven over wat er zoal in de kleedkamer gebeurt. Ik vind jullie overdreven veel belang hechten aan privacy in dit specifieke geval.

avatar van Dee-e
Nou, ik hecht niet zoveel privacy, want ik neem aan dat Grunberg geen echte namen noemt. Ik denk dat het niet slecht is om soms even stil te staan bij de ethiek van het vak. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar heb hem, na een voorleessessie van mijn docent gister, wat hoger op de stapel gelegd. Ik denk dat ik daarna pas echt kan oordelen hoe ethisch het is.

Overigens, de passage die mijn docente gister voorlas, toevallig het stuk over het hotel, vond ik weer heerlijk humoristisch. Echt een Grunberg voor zover ik kon beoordelen. Ik kom er later dus nog eens op terug.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:21 uur

geplaatst: vandaag om 15:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.