menu

Le Jardin des Supplices - Octave Mirbeau (1899)

Alternatieve titel: De Tuin der Folteringen

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Frans
Erotisch

122 pagina's
Eerste druk: Fasquelle, Parijs (Frankrijk)

Een politieke scharrelaar en oplichter reist af naar China. Aldaar aangekomen is het meteen goed raak. Roept de aanblik van zich op brokken rottend vlees stortende gevangenen en de dodelijke verminking van misdadigers in de tuin der folteringen bij hem nog walging op, minnares Clara, "engel van ontbinding en verrotting", geraakt erotisch opgewonden en beleeft een extatische schoonheidservaring tijdens de rondgang door de fraaie tuin en langs de keur van geraffineerde martelwerktuigen, onder het gekerm en gekreun van bezwijkende slachtoffers en het gekrijs van om lappen mensenvlees vechtende pauwen.

zoeken in:
avatar van Halley23
3,0
Halley23 (moderator)
Eigenlijk een tamelijk ongenietbaar en onsmakelijk boek, zelfs als je het beschouwd als een surrealistische curiositeit. In de tijd dat het werd gepubliceerd zonder meer shockerend maar vandaag de dag vind je vergelijkbare dingen in geuren en kleuren op het internet. De werkelijkheid is somtijds al surrealistisch zat.

avatar van MatthiasVA
3,0
Zoals reeds werd opgemerkt is dit op sommige momenten een beetje een wansmakelijk boek, vooral rond de eeuwwisseling deed dit wel wat stof opwaaien, ondanks dat men al bekend was met Sade.
Verder is dit een degelijk boek met enkele interessante kritieken op de maatschappij (Mirbeau had anarchistische sympathieën), maar de uitwerking en vooral het schrijven zelf wegen soms iets te negatief door. Naar het schijnt werd Kafka voor een deel geïnspireerd door dit boek bij het schrijven van In de Strafkolonie, m.i. nog steeds het beste stukje tortuurliteratuur dat ik gelezen heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:31 uur

geplaatst: vandaag om 07:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.