menu

The Seven Storey Mountain - Thomas Merton (1948)

Alternatieve titel: Louteringsberg

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Autobiografisch

429 pagina's
Eerste druk: Harcourt Brace, New York (Verenigde Staten)

Autobiografie van Thomas Merton, waarin deze zijn levensloop beschrijft vanaf zijn geboorte in Zuid-Frankrijk als zoon van een kunstenaarsechtpaar tot aan de publicatie in 1948. Het verhaal is opgebouwd in drie gedeelten. Het eerste behandelt zijn jeugd, waarin hem zijn beide ouders, echte bohemiens, door de dood ontvallen. Het tweede verhaalt hoe hij langs een reeks zowel geografische als geestelijke omzwervingen tot het katholieke geloof komt. En in het derde vindt hij zijn weg naar het klooster van Gethsemane in de U.S.A., in de strenge orde van de zwijgende Trappisten.

zoeken in:
3,5
"Louteringsberg" was een groot succes in de jaren 50, mijn exemplaar werd voor het eerst gekocht in 1953 en is de 7de druk in een Prisma-pocket.
De eerste helft van deze autobiografie vertelt over een jonge Amerikaan die geleidelijk de godsdienst ontdekt en zijn behoefte aan een diepere zingeving tenslotte vervuld ziet in het katholicisme. Dit was voor mij het interessantste deel van het boek, omdat het een verband legt tussen een authentieke behoefte en de kristelijke theologie. Best een doordenker. Maar dan bekeert hij zich en dan was voor mij het interessantste voorbij, want verder gaat het voor de grootste tijd over de theologische aspecten van zijn kloosterleven en dat was niet waar ik behoefte aan had.
Enfin, nog eens herinnering aan het toenmalige katholicisme en als dusdanig zeker interessant, maar bekeerd ben ik niet.

...stilte...
Mooi gezegd: "authentieke behoefte".

Voor mij is Louteringsberg zeker van betekenis geweest voor mijn ontwikkeling... en begin van mijn zoektocht.
Later ben ik meer geïnteresseerd geraakt in de boeken van Thomas Merton die over meditatie gaan en vooral zijn reisdagboeken naar het verre oosten.

Tja ... bekeerd ben ik wel en zelfs Trappist geweest

Gast
geplaatst: vandaag om 16:11 uur

geplaatst: vandaag om 16:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.