menu

Hasard - J.M.G. Le Clézio (1999)

Alternatieve titels: In Volle Zee | Hasard Suivi de Angoli Mala

mijn stem
3,38 (4)
4 stemmen

Frans
Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Op een dag ziet de dertienjarige Nassima het zeiljacht de Azzar de haven van het Zuid-Franse Villefranche binnenlopen. Ze besluit zich aan boord te verstoppen om zo te vluchten uit haar sombere leven. Schipper van de Azzar is de 58-jarige Juan Moguer, een succesvolle filmer, die op zee zijn eenzaamheid de baas probeert te worden. Als hij Nassima ontdekt, wil hij haar terug naar Frankrijk brengen. Hij verandert van gedachten als hij in haar de vrijheidsdrang bespeurt waarmee hij zichzelf lang geleden heeft bevrijd uit het 'vuilnisvat' waarin hij geboren is.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Sinds Le Clezio de nobelprijs voor literatuur won had ik me voorgenomen om een boek van hem te lezen. Bij deze dan, en het is me eigenlijk wel goed bevallen. In volle zee is een bijzondere roman die veel kracht haalt uit de trefzekere stijl van de Fransman en de fraaie beschrijvingen. Vooral de scene's op zee vond ik behoorlijk indrukwekkend. Het plot is wat ondergeschikt maar voldoende om het boek voort te stuwen. Inhoudelijke observaties zijn er weinig; het lijkt alsof Le Clezio datgene wat hij te zeggen heeft meer verpakt in de roman als geheel. Mooi gedaan. Nog maar eens eentje proberen.

avatar van Pythia
3,5
Helemaal eens met eRCee.
Ik wil daar nog aan toevoegen dat het soepeler leest dan het wat stugge 'Proces-verbaal'. Het heeft meer verhaal en meer tussen-de-regels-door in plaats van alles uitleggen.

Het gaat natuurlijk om de inhoud, maar zou er een reden zijn waarom Gallimard van die lelijke omslagen maakt? Die van de Nederlandse vertaling van De Geus is prachtig.

...stilte...
Toch wel een beetje teleurstellend deze roman van Le Clezio. Misschien verwacht ik er teveel van, maar het heeft me literair gewoon te weinig te bieden. Het dramatische einde maakt wel wat goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:45 uur

geplaatst: vandaag om 19:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.