menu

De Deventer Moordzaak: Het Complot Ontrafeld - Bas Haan (2009)

mijn stem
2,75 (4)
4 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

255 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Wie heeft het gedaan, de 'boekhouder' of 'de klusjesman'? De Deventer moordzaak is misschien wel de meest besproken Nederlandse moordzaak ooit. Als de gefortuneerde weduwe Jacqueline Wittenberg in september 1999 dood gevonden wordt in haar huis, wordt haar 'boekhouder' Ernest Louwes, de executeur-testamentair van de weduwe, al snel als de dader aangewezen. Hij krijgt uiteindelijk twaalf jaar cel. Toch is het justitie en rechters nooit gelukt om zijn motief aan te tonen, waarmee speculaties over zijn onschuld altijd zijn gebleven. Opiniepeiler Maurice de Hond is er van overtuigd dat Louwes, die altijd ontkend heeft, onschuldig is en dat Michaël de Jong, 'de klusjesman' van de weduwe, de echte moordenaar is.

zoeken in:

avatar van Pecore
Ik hoorde gisteren in DWDD voor het eerst over de zaak. Heb ik in 2009 onder een steen geleefd? Zeer discutabele rol van Maurice de Hond. Dan heb ik toch wat meer vertrouwen in Haan.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Pecore schreef:
Zeer discutabele rol van Maurice de Hond.
Eens. Met een vriend als Maurice de Hond, heb je geen vijanden meer nodig. Als je als onschuldige per se schuldig wilt worden bevonden, moet je de specifieke Maurice van dit verhaal inhuren. Desondanks blijft het probleem hangen dat er geen motief is gevonden ...

avatar van jordybeukeboom
3,5
Spannend boek, goed geschreven

avatar van Gretz
1,0
Zeer bedenkelijk dat Bas Haan na al die jaren nog steeds niet inziet dat er in de Deventer Moordzaak sprake is van de grootste rechterlijke dwaling in de Nederlandse geschiedenis. Louwes heeft het sowieso niet gedaan, die heeft een waterdicht alibi en er is naarmate de tijd verstreken is steeds meer ontlastend bewijs in zijn voordeel gekomen.

Hoog tijd dat de herziening er zo snel mogelijk komt en dat justitie dan opnieuw onderzoek gaat doen naar alternatieve scenario's.

Toevallige verspreking? De kans dat Louwes de niet-gemelde file bij Harderwijk toevallig goed gokte om een alibi bij elkaar te liegen lijkt me een heel stuk kleiner dan dat de klusjesman en het gekochte Global GS-8 mes totaal niets met deze zaak te maken hebben.

avatar van nickie14
Deze zaak blijft de gemoederen toch nog bezighouden. Na de podcast 'De Deventer mediazaak' is er nu ook een film 'De veroordeling'.
Dat deze zaak zo in opspraak blijft is toch merkwaardig te noemen. De huidige technieken en onderzoeken hebben aangetoond dat Ernest Louwes wel degelijk de dader is.
Het was dan ook zeker geen rechterlijke dwaling, maar de media bleef het vooral in stand houden.
Gevalletje complottheorie!

avatar van Lalage
nickie14 schreef:
Deze zaak blijft de gemoederen toch nog bezighouden. Na de podcast 'De Deventer moordzaak' is er nu ook een film 'De veroordeling'.
Dat deze zaak zo in opspraak blijft is toch merkwaardig te noemen. De huidige technieken en onderzoeken hebben aangetoond dat Ernest Louwes wel degelijk de dader is.
Het was dan ook zeker geen rechterlijke dwaling, maar de media bleef het vooral in stand houden.
Gevalletje complottheorie!

Die podcast heet 'De Deventer mediazaak' en ik heb die laatst in twee dagen beluisterd, heel boeiend.

avatar van nickie14
Die podcast heet 'De Deventer mediazaak' en ik heb die laatst in twee dagen beluisterd, heel boeiend. [/quote]

Je hebt gelijk! Ik heb het even aangepast. Het was inderdaad een boeiende podcast!
Maurice de Hond was trouwens not amused met die podcast. En de film ook trouwens. Waar hij toch als bad guy wordt weggezet. Als 'antwoord' heeft hij ook een podcast gemaakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:07 uur

geplaatst: vandaag om 00:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.